Overbetuwe zet in op grensoverschrijdende samenwerking bij klimaatbescherming

  • Innovatie & MVO
  • Bron: Gemeente Overbetuwe

11 Nederlandse en Duitse gemeenten in de Euregio Rijn-Waal slaan de handen in een om de Europese doelstellingen te halen.

Overbetuwe zet in op grensoverschrijdende samenwerking bij klimaatbescherming

Onlangs vond in het Duitse Rheinberg de kick-off van een uniek grensoverschrijdend project plaats. 160 Vertegenwoordigers uit zowel Nederland als Duitsland waren hierbij aanwezig.

Waar gaat het in KLiKER om?

KLiKER is een samenwerking van 11 Nederlandse en Duitse gemeenten op het gebied van klimaatmanagement.  Met klimaatmanagement wordt de manier bedoeld waarop gemeenten bezig zijn met energiebesparing. Door middel van workshops en pilot-projecten is het de bedoeling dat de gemeenten uiteindelijk zuiniger met energie omgaan.

Belang vangrensoverschrijdende samenwerking

Zowel Nederland als Duitsland hebben de opdracht om tot 2020 de CO2-uitstoot met 20% te verminderen. Om dit resultaat op landelijk niveau te behalen, moet er op lokaal niveau naar oplossingen gezocht worden om de CO2-uitstoot terug te dringen. Elke gemeente bedenkt hiervoor andere oplossingen. Door deze oplossingen met elkaar te delen, kunnen deze ook in andere gemeenten toegepast worden en zijn de doelstellingen voor 2020 beter te halen.

Over het algemeen kan gezegd worden dat Duitsland op het gebied van klimaatmanagement voorloopt. Zo zet Duitsland tot nu toe veel sterker in op bijvoorbeeld zonne-energie voor privéhuishoudens dan Nederland. Maar er zijn ook punten waarop Duitsland van Nederland kan leren. Door deze ervaringen te bundelen ontstaan er belangrijke synergie-effecten in de strijd tegen de opwarming van de aarde en het gebruik van fossiele brandstoffen.

Voorbeelden

Heel simpel kan er bijvoorbeeld gedacht worden aan het gebruik van led-lampen voor de straatverlichting.  Een andere mogelijkheid, die meer techniek en ook grotere investeringen vereist is de restwarmte, die bijvoorbeeld bij de verbranding van afval vrijkomt, te gebruiken voor de verwarming van huizen. Dit soort maatregelen worden verzameld en met KLiKER grensoverschrijdend geïnventariseerd en door middel van workshops met elkaar gedeeld.

Elke gemeente kan zo over een breed spectrum aan maatregelen beschikken om het energieverbruik terug te dringen. Daarnaast is een ander belangrijk doel van het project de het plaatselijke bedrijfsleven zo veel mogelijk bij de realisering van de maatregelen te betrekken om zo ook een bijdrage te leveren aan economische groei binnen de gemeente.

Deelnemende gemeenten

De gemeenten die aan het project deelnemen zijn aan Nederlandse zijde: Gennep, Lingewaard, Overbetuwe, Renkum, Rheden en Wijchen. De Duitse deelnemende gemeenten zijn Rheinberg als lead partner, Alpen, Duisburg, Kleve en Neukirchen-Vluyn. Het project wordt financieel ondersteund door het EU-programma INTERREG IV A Deutschland-Nederland en begeleid door de Euregio Rijn-Waal.

Meer informatie vindt u op www.euregio.org

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!