Participeren ‘moet’ je leren
- 13 jun., 2016
- Arbeidsmarkt
Op 26 mei 2016 was de tweede editie van RegioinBedrijf Connect in Conferentiecentrum Bovendonk in Hoeven. Een rustige omgeving om van gedachten te wisselen over de Participatiewet aan de thematafel arbeidsmarkt.
Aan het werk via Participatiewet
Adrienne Ogier, projectleider werkgeversdienstverlening bij WVS-groep in Roosendaal, praat als gespreksleider de andere tafelgenoten bij over de doelstellingen van de Participatiewet. Doel van deze wet is om zoveel mogelijk mensen aan het werk te helpen, met én zonder beperking. Concreet gaat het om een toename van 125.000 banen (tot 2026), waarvan 100.000 in het bedrijfsleven en 25.000 bij de overheid. De Participatiewet is één wet voor verschillende doelgroepen en vervangt daarmee de Wajong, sociale werkvoorziening en Wet Werk en Bijstand. Werkgevers kunnen in het doelgroepregister aan de hand van een BSN-nummer checken of iemand onder de Participatiewet valt en of zij met het in dienst nemen van deze persoon in aanmerking komen voor subsidie.
Regionale stand van zaken
De huidige metingen laten zien dat het bedrijfsleven sinds de invoering van de wet op 1 januari 2015 in deze regio op schema loopt met 715 plaatsen tot eind 2016, maar dat de overheid traag op gang komt. Erik Colijn, opleidingscoördinator bij BouwSchool Breda, verklaart: “Het bedrijfsleven schakelt nu eenmaal sneller. De kunst is om mensen, in ons geval jongeren van 16 t/m 24 jaar, op de juiste plaats te krijgen. Wij, als opleidingsbedrijf voor alle aannemers in de regio West-Brabant, werken met leermeesters, vakmannen met heel veel geduld, die de jongeren begeleiden. Maatwerk vergroot de kans op de goede match en succes.” Adrienne Ogier: “Met kleine stappen kun je vooruitgang boeken. Participeren moet je leren!”
Belang van een goede match
Het belang van een goede match, onderschrijven de andere gesprekspartners: Ilonka Martens (UWV Werkbedrijf), Carla Burger (CB Personeelsdiensten), Ton van der Zouwen (Accessio Arbeidsdiensten), Marieke Oud (TGLE) en Jan Luijten (Penske Logistics). Marieke Oud van TGLE: “Als je aansluit bij iemands intrinsieke motivatie, dan is de kans op succes veel groter. Daarom werken wij met een motivatiekompas om jongeren de juiste studiekeuze te laten maken, waardoor de kans op uitval kleiner wordt.” Jan Luijten van Penske Logistics: “Elke werkgever is in staat om werkzaamheden te creëren, maar tegelijkertijd is elke werknemer een potentieel risico. In dat spanningsveld acteer je als werkgever: je wilt de best passende medewerkers om de kennis binnen het bedrijf te borgen. Je kunt de Participatiewet niet losstaand bekijken. Parallel aan de Participatiewet loopt de verandering van beroepen. Die moderniseringen, zoals het paperless werken, gaan zo snel dat onze eigen medewerkers het soms nauwelijks kunnen bijbenen. Zij gaan binnen het bedrijf andere taken doen en verdringen zo de mogelijke arbeidsplaatsen voor mensen uit het doelgroepregister. We zoeken daarom samenwerking met collega logistieke dienstverleners om samen een oplossing te vinden. Het belang daarvan, ken ik maar al te goed als vader van een zoon die met de voormalige Wajong te maken had. Je wilt maar één ding en dat is dat mensen en bedrijven denken in mogelijkheden in plaats van te kijken naar wat er niet kan.”
Ilonka: “Werkgevers raken nog weleens teleurgesteld omdat 1:1 plaatsing niet haalbaar is. De kunst is om iemand de taken te geven die ook echt bij hem passen.” Marieke: “Aansluiten bij de interne motivatie en vervolgens daarop begeleiden.”
Belang van goede begeleiding
Volgens Sjoerd Voermans, directeur/eigenaar van Schoonmaakbedrijf Perfekt in Oosterhout en bestuurslid van BZW Oosterhout, gaat het vooral om het geven van goede begeleiding aan de medewerker die via de Participatiewet aan de slag gaat. En daar loopt hij als werkgever aan tegen een groot probleem: “De medewerker die via de Participatiewet binnenkomt, is het punt niet. Het punt is wel: hoe laat ik mijn andere medewerkers die persoon begeleiden. Mijn ervaringen tot nu toe laten zien dat het lastig is om andere medewerkers daarmee te belasten, temeer daar zij ambulant werken, ofwel steeds op verschillende locaties.” Carla Burger van CB Personeelsdiensten attendeert voor dergelijke situaties op jobcoaching en cursussen via MEE voor de begeleiding van doelgroepers.
Ilonka Martens van UWV Werkbedrijf: “Wij vragen aan werkgevers wat zíj nodig hebben om dit tot een succes te maken. Hoe duidelijker hun behoeften, hoe beter we daar op in kunnen haken.” Sjoerd: “De marges in onze branche zijn flinterdun. Ik ben gebaat bij een financiële prikkel maar ook bij ondersteuning bij een goede werving en selectie waardoor ik de juiste mensen binnen krijg. Daar zou ik graag mee ontzorgd worden.”
Kijken naar mogelijkheden
Ton van Bezouwen van Accessio: “Die uitdaging ga ik graag met Sjoerd Voermans van Schoonmaakbedrijf Perfekt aan. Succes bereik je door ieder mens serieus te nemen en te kijken naar zijn mogelijkheden. Tegelijkertijd mag je alle verantwoordelijkheid daarvoor niet op het bordje van het bedrijfsleven leggen zonder verdere tools aan te reiken. Het moet wel kunnen. En waar het kan, moet je het doen, door het maken van de juiste match en het bieden van goede begeleiding. Ik vind het overigens wel een prima wet, want het verplicht bedrijven na te denken over het in dienst nemen van arbeidsgehandicapten. Daar ben ik niet op tegen. Ooit was ik zelf SW´er.”
Voorwaarden voor slagen Participatiewet
Over de noodzaak van één Participatiewet waren de deelnemers aan de thematafel arbeidsmarkt het globaal met elkaar eens. Om de Participatiewet praktisch te laten slagen, zijn dit de voorwaarden:
- Denk in mogelijkheden
- Maak een goede match
- Wees helder over verwachtingen
- Sluit aan bij interne motivatie persoon
- Zorg voor maatwerk begeleiding binnen het bedrijf
- Werk samen met andere bedrijven met soortgelijke vraagstukken
- Heb aandacht voor verandermanagement binnen rest van het bedrijf
Auteur: Hennie van de Kar