'Praten over duurzaamheid maakt enthousiast'

  • Innovatie & MVO

Samenwerken aan duurzaamheid is leuk. Je steekt elkaar aan, ontdekten de deelnemers van de tafel over 'duurzame kansen' op het Netwerkevent van RegioinBedrijf.

'Praten over duurzaamheid maakt enthousiast'

Bas van Dun, programmamanager Water en Energie bij Brabant Water, legt graag verbindingen. Letterlijk. “Dat is wat wij doen, dat is wie wij zijn”, zegt Van Dun. “Iedereen draait aan een kraantje die verbonden is met ons netwerk.” Maar verbindingen wil hij ook leggen tijdens de ronde tafel over duurzame kansen, tijdens het Netwerkevent van RegioinBedrijf.

Geothermie en windmolens

Tafelvoorzitter Van Dun houdt zich bij Brabant Water bezig met geothermie: het winnen van warmte door water op te pompen uit zeer diepe lagen. Maar ook werkt hij aan zonnepanelen en verkent hij windmolenparken.

Duurzaam schoonmaakmiddel

De eerste verbinding is al snel gemaakt: Miranda de Graauw van schoonmaakbedrijf Asito werkt óók met water, en met duurzaamheid. Asito stimuleert klanten om te kiezen voor schoonmaak overdag. “Zo hoeft 's avonds het licht niet te branden.” Een van de laatste innovaties van het bedrijf is een nieuw schoonmaakmiddel dat goed is voor mens en maatschappij, en waarbij minder water nodig is. “Helaas, voor jullie”, grapt ze richting Van Dun.

“Hartstikke mooi juist”, reageert Van Dun. “Wij zijn een van de weinige bedrijven die zeggen: 'Verbruik alsjeblieft minder van ons product!'”

De server als energieverslinder

Goed voor het milieu en goed voor de portemonnee gaan hand in hand, maakt Jos Verberkmoes duidelijk. De business development manager van ICT-dienstverlener Aragorn vraagt de anderen aan tafel of ze weten wat het kost om één server een jaar aan de stroom te houden. Jos van Schijndel van Elektro Van Santfoort begint meteen te rekenen. Met Van Dun komt hij op maximaal €500.000 euro.

Dat is geld dat een bedrijf kan uitsparen door gebruik te maken van de cloud van Aragorn. Aragorn heeft een groot datacentrum in Eindhoven, dat gekoeld wordt met buitenlucht. “De warmte die vrijkomt gaat terug het energienet in”, vertelt Verberkmoes. Heel milieuvriendelijk, en een stuk goedkoper voor de klant.

Milieuvriendelijk inkopen

“Je kunt aan de inkoopkant veel met duurzaamheid doen”, vindt Frans Moraal, directeur van RegioinBedrijf. “Ik kies bij drukwerk niet voor de goedkoopste drukker, maar wel voor een drukker die op de een of andere manier milieuvriendelijk werkt.”

Geen verhuizing, maar flexplekken

Voor de Juridische Hogeschool heeft duurzaamheid twee dimensies, legt medewerkster Lieke van Berkel uit. “Wij gebruiken geen plastic bekertjes meer: iedereen heeft een mok. We hadden plannen om te verhuizen naar een nieuw, groter gebouw, maar dat is niet zo duurzaam. Nu hebben we het ruimteprobleem opgelost door te werken met flexplekken.”

Daarnaast komen duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen ook inhoudelijk in het onderwijs steeds meer aan bod. Ook Van Berkel grijpt het ronde-tafelgesprek aan om verbindingen te leggen: ze zoekt ondernemers die interesse hebben om plaats te nemen in een denktank over duurzaamheid van de hogeschool.

“Met die denktank willen we aan de studenen laten zien: 'Kijk, de bedrijven zijn ook bezig met duurzaamheid, en hebben behoefte aan medewerkers met kennis op dat gebied'”, zegt Van Berkel. Haar oproep heeft succes: meteen melden zich een aantal belangstellenden.

Enthousiasme werkt aanstekelijk

“Je merkt dat als je zo met een groep over duurzaamheid praat, iedereen enthousiast wordt”, constateert Twan de Kruijf van Kleemans Organisatieadviseurs. Kleemans houdt zich bezig met normering, onder andere op het gebied van milieu en veiligheid. Ook helpt het bureau bedrijven om hun CO2-voetafdruk te verkleinen.

“Wij hebben een nieuw product ontwikkeld”, vertelt De Kruijf. “We zijn met een groep bedrijven van een bedrijverterrein of uit een regio bij elkaar gaan zitten. Om met elkaar over het thema te praten, en samen tot beleid te komen. Je maakt elkaar dan enthousiast en bewust. Nu is duurzaamheid nog iets waarmee je je onderscheidt, maar ik denk dat het over tien jaar echt een basisvoorwaarde is voor ondernemen.”

Meeprofiteren van de windmolen

Robert Wannink van Bogaerts & Groenen advocaten werpt de netelige kwestie van de windmolens op: we willen ze graag, maar liever niet in onze eigen achtertuin. “Als de lokale omgeving meeprofiteert, kijken omwonenden daar misschien anders tegenaan”, oppert Van Dun.

Kijk maar eens naar de ontwikkeling van Sociaal Levende Wind “Als je als bedrijf of gemeente deelneemt in een windenergie project en nu eens niet 10 procent rendement pakt, maar iets minder”, vervolgt Van Dun. “En je besteedt bijvoorbeeld vervolgens 2 procent van dat rendement aan zaken die ten goede komen aan de lokale omgeving. We denken dat dat een verschil maakt.”

Auteur: Marten van de Wier

RegioinBedrijf organiseerde op 26 november de netwerkbijeenkomst RegioinBedrijf Connect bij het Efteling Golfpark. Tijdens deze bijeenkomst kon het netwerk van RegioinBedrijf op een gerichte manier met elkaar in contact te komen, verbindingen op niveau realiseren en kennis delen. Volg je RegioinBedrijf op Twitter of schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de komende netwerkbijeenkomsten.

Video bij artikel

Meer informatie over REGIOINBEDRIJF:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Reveb Intelligente LED verlichting

Dynamische LED producten die zeer geschikt zijn voor toepassing in (zware) industriële omgevingen.