Provincie Noord-Brabant op weg naar een nieuwe circulaire economie
- 22 jan., 2018
- Innovatie & MVO
- Bron: Bert Pauli
Circulaire Economie staat voor een manier van denken over bedrijfsvoering en innovatie die steeds gangbaarder wordt bij bedrijven en overheden. Al meer dan 325 partijen onderschrijven de nieuwe plannen waarmee Nederland minder afval moet produceren en grondstoffen wil behouden.
Onlangs kwamen vertegenwoordigers van bedrijfsleven, wetenschap en overheid in Brabant bijeen om te bespreken hoe de daad bij het woord gevoegd kan worden.
Week van de circulaire economie
Tijdens de Week van de Circulaire economie nam Staatssecretaris Van Veldhoven, Infrastructuur en Waterstaat, de uitwerking van het grondstoffenakkoord in ontvangst uit handen van overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties. In deze ‘transitieagenda’s’ staan voorstellen om grondstoffen te besparen in vijf sectoren: biomassa & voedsel, bouw, consumptiegoederen, kunststoffen en maakindustrie. Overheden en bedrijven gaan daarmee samenwerken aan een nieuwe, meer duurzame, economie.
Dit provinciebestuur wil bijdragen door de transitie naar een circulaire economie in Brabant te versnellen. Hiervoor is meer nodig dan losse projecten en plannen op papier. Betrokken partijen moeten samen kansrijke ideeën in praktijk brengen en succesvolle innovaties op grotere schaal toe passen.
Goede weg
Brabant heeft al veel goede initiatieven waarop we verder kunnen bouwen, ook al is er nog veel werk te doen. Bedrijven zien steeds vaker een verdienmodel in hergebruik van grondstoffen en materialen. In Moerdijk verzamelt Mitsubishi Materials Corporation bijvoorbeeld elektronische apparaten voor recycling en in West-Brabant werken kennisinstellingen en bedrijven, zoals Cosun, aan het ontwikkelen van nieuwe producten van natuurlijk materiaal, onder andere resten van de landbouw. Campussen als Metalot en Spark vergroten bovendien de kennis van het hergebruiken van metalen en bouwmaterialen.
Betonakkoord
Met het Betonakkoord zijn in 2017 voor het eerst afspraken gemaakt op provinciaal-niveau, in dit geval over het hergebruik van beton, waarvan de productie tot veel CO2-uitstoot leidt. Samen met bedrijven, overheden en kennisinstellingen gaat de provincie zich inspannen om tot meer van dit soort afspraken en samenwerkingsverbanden te komen. Overheden gaan zelf een bijdrage leveren door slim in te kopen en aan te besteden. Op de lange termijn levert een meer circulaire economie ook meer banen op; volgens TNO 55.000 voor heel Nederland. Reden genoeg om te zorgen dat dit ook na de week van de circulaire economie onderwerp van gesprek en actie blijft.
Meer informatie over Provincie Noord-Brabant :
Bekijk het complete instantieprofiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!