'Sociaal investeren heeft de toekomst'
- 10 dec., 2015
- Financieel & Juridisch
In de zoektocht naar bedrijfsfinanciering komen steeds meer bedrijven uit bij nieuwe financieringsmodellen. Maar welke vormen van financering zijn er eigenlijk allemaal en hoe ga je ermee om? RegioinBedrijf bracht tijdens ‘Connect’ haar netwerk bijeen en zocht het uit.
Alternatieve financiering
Wie vroeger een goed bedrijfsidee had, ging langs bij de bank, toonde zijn plan en stapte met een zak geld weer buiten. Nu is dit natuurlijk wat gechargeerd, maar goede ideëen konden wel degelijk rekenen op financiering. In de huidige tijd, waarin banken aan strictere regels gebonden zijn, is dit een stuk lastiger. Daarom is de vraag gerechtigd: welke (alternatieve) vormen van financiering zijn er allemaal?
Tafelgesprek met ervaringsdeskundigen
Moeten we de oplossing op onze financieringsvraag nog wel bij banken zoeken? Een panel van deskundigen ging tijdens RegioinBedrijf Connect op zoek naar antwoorden. Een gezelschap dat bestond uit ex-bankiers, accountants, kredietanalisten, bedrijfsadviseurs en ondernemers die zelf een financieringsvraag hebben. Samen gingen zij de discussie aan onder leiding van Robert Vos, oud bankier bij onder andere de Rabobank en ABN-AMRO en tegenwoordig founding partner van Crowd Capital Brabant.
Wie brengt kapitaal en goede ideeën bij elkaar?
Uit de discussie blijkt al snel dat er onverminderd behoefte is aan zowel kapitaal als goede ideeën om in te investeren. Zo wil Rob Alferink van PicusLED graag met zijn innovatieve ledverlichting de internationale markt veroveren. Voor die stap is echter wel een financiële investering nodig. “Bij wie kan ik terecht”, vraagt hij zich af.
Een vraag die ook Henk Smouter van Landerij VanTosse bezighoudt. Landerij VanTosse is een maatschappelijke landbouwonderneming die plaatsbiedt aan mensen met een beperking. De landerij levert duurzame streekproducten en is verantwoordelijk voor een flinke speltproductie. Maar ook Landerij VanTosse kan niet zonder financiële middelen.
Crowdfunding
In de zoektocht naar alternatieve financierders gaat het tafelgesprek richting crowdfunding. Vrijwel iedereen lijkt bekend met het Amerikaanse Kickstarter. Een platform waarop mensen goede ideeën kunnen steunen middels een geldelijke bijdrage. Het crowdfunding platform voor creatieve projecten is slechts één van de vele vormen van crowdfunding, zo benadrukt ook tafelheer Vos.
Van donaties tot aan rentedragende leningen
Waar Kickstarter draait om steun in ruil voor (vaak) een kleine tegenprestatie, zijn er ook crowdfundingplatformen voor donaties (geen tegenprestatie), leningen (rente) en investeringen (aandelen). Niet alle deelnemers zijn hiermee bekend. De ervaringen met crowdfunding zijn wisselend van: geen, uiterst positief tot negatief.
Collin Crowdfund geslaagd voorbeeld
Robert Vos heeft als founding partner van Crowd Capital Brabant veel ervaring met het onderwerp en weet Collin Crowdfund positief uit te lichten. “Zij hebben een slagingspercentage van honderd procent”, spreekt hij over de verschillende projecten die Collin op haar platform aanbiedt. Er blijkt een gedegen organisatie en strenge kredietwaardigheidscheck achter te zitten.
Beweeg je eigen netwerk
JP van der Heijden van Insiders is toch wat huiverig als het gaat om geld lenen bij verschillende investeerders, wat feitelijk de essentie is van crowdfunding. En dan voornamelijk als blijkt dat je met je financieringsvraag in de openbaarheid treedt. “Maar”, zo plaatsen Robert de Wildt van Flynth en ondergetekene de kanttekening, “een succesvol crowdfundingproject valt of staat met het van te voren bewerken van je eigen netwerk.”
Crowdfunding als marketinginstrument
Wie al een eerste deel van de funding zelf heeft opgehaald, verlaagt de drempel voor externe financierders, zo blijkt ook uit ervaring. Crowdfunding is daarmee niet alleen een alternatieve vorm van financiering, maar blijkt ook nog eens een succesvolle marketingtool. Je neemt mensen namelijk mee in je bedrijfsverhaal en maakt ze betrokken.
Stapelfinanciering: een unieke samenwerking
Het weghalen van de drempel om daadwerkelijk in een project of bedrijf te investeren is een interessant punt. Het brengt de discussie namelijk weer terug waar die startte: de banken. Zo hoeven alternatieve vormen van financiering niet per definitie te betekenen dat banken buitenspel staan. Stapelfinancieringen zijn het perfecte voorbeeld van samenwerking tussen de oude en de nieuwe financiële wereld.
Banken verstrekken wel degelijk krediet
Bij een stapelfinanciering regelt de lener zelf een deel van zijn lening waarop de bank dit tot een bepaald bedrag aanvult. Voor de bank is daarmee een deel van het risico afgedekt. En het bedrijfsidee heeft klaarblijkelijk vertrouwen gewekt bij andere investeerders, wat ook een positief teken is.
Kredietunies
Naast crowdfunding en stapelfinancieringen, is er de opkomst van kredietunies. Een kredietunie is simpel gesteld een vereniging van ondernemers die elkaar geld lenen. Dit gaat vaak per regio of branche. De coöperatieve kredietvereniging heeft daarbij geen winstoogmerk. Voordeel hiervan is dat ondernemers anders beoordelen dan een bank en dat de kredietgevende ondernemers helpen bij de groei en het verwezenlijken van de ambities met tips, een netwerk en coaching. Daarnaast is er sprake van risicospreiding en de – vaak – aantrekkelijkere tarieven dan bij de bank.
Aantrekkelijke mogelijkheden tot alternatieve financiering
Er zijn dus tal van alternatieve financieringsmogelijkheden voor ondernemers die bij een bank nul op de rekest krijgen. Zijn deze mogelijkheden geheel zonder risico? Nee, dat niet. Maar meerdere spelers op het gebied van bijvoorbeeld crowdfunding zijn erkend door de AFM en hebben een betrouwbare geschiedenis opgebouwd. Vaak zijn de rentetarieven ook nog eens aantrekkelijker voor zowel leners als verstrekkers.
Sociaal investeren heeft de toekomst
Duidelijk is dat er een financiële wereld 2.0 aan lijkt te komen waarin banken hun monopolie als kredietverstrekkers verliezen. In deze nieuwe wereld gaat het veel meer om sociaal investeren. Wie gun ik wat en waarom? De banken staan daarin zeker niet buitenspel en kunnen een belangrijke rol spelen. Onder andere met stapelfinancieringen, maar ook door hun ervaring met het beoordelen van kredietwaardigheid.
Overige deelnemers aan dit rondetafelgesprek waren Hans Vereijken (Molenkamp Bedrijfsadvies), Geert Amijs (Credit Alliance), Ruud Vrolijk (BDO) Jeroen Gorissen (accountenz+) en Ruud de Baar (Marsaki).
Auteur: Bouke Tuit
RegioinBedrijf organiseerde op 26 november de netwerkbijeenkomst RegioinBedrijf Connect bij het Efteling Golfpark. Tijdens deze bijeenkomst kon het netwerk van RegioinBedrijf op een gerichte manier met elkaar in contact te komen, verbindingen op niveau realiseren en kennis delen. Volg je RegioinBedrijf op Twitter of schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de komende netwerkbijeenkomsten. |
Video bij artikel
Meer informatie over REGIOINBEDRIJF:
Bekijk het complete bedrijfsprofiel