Sorama bouwt grootste microfoon array ter wereld

  • Technologie
  • Bron: Sorama

Guinness World Records heeft de recordaanvraag van Sorama voor ‘World’s Largest Microphone Array’ (’s werelds grootste raster met microfoons) geaccepteerd.

Sorama bouwt grootste microfoon array ter wereld

Echter, voordat het wereldrecord van 1.024 microfoons in één array officieel is zullen twee onafhankelijke experts dit moeten bevestigen. De telling zal plaatsvinden op donderdag 21 augustus 2014 bij Sorama in Eindhoven. Tevens zal Sorama een poging doen het record op 4.096 microfoons te zetten. Dit is ruim vier keer zoveel als het bestaande record van het MIT (Massachusetts Institute of Technology) uit 2004. Een poging waard.

Sorama geluidscamera

Het Sorama array met 1.024 microfoons wordt gebruikt als onderdeel van een geluidscamera, de Sorama Cam, en is commercieel beschikbaar. De toepassingen van dit systeem zijn praktisch eindeloos. Vrijwel elk object, product of organisme dat geluid afstraalt kan bekeken worden. De beelden van de geluidscamera zijn vergelijkbaar met die van een warmtebeeldcamera. In hoog detail kunnen geluidslekken gelokaliseerd worden of het trilgedrag van een apparaat tot op de microseconde inzichtelijk worden gemaakt. Bedrijven als Remeha, ASML, Philips, DAF, Damen, Bosch, Inalfa, Itho Daalderop en vele anderen werken inmiddels zelf met deze geluidscamera. Zie sorama.eu voor meer informatie.

Huidig record

Het huidige grootste microfoon array ter wereld is “LOUD” (Large acOUstic Data array project). Het bestaat uit 1.020 microfoons in een enkel raster, waarmee onderzoekers in staat zijn individuele stemmen in een menigte te lokaliseren, volgen en versterken. Het array werd gebouwd door een team van wetenschappers van het Massachusetts Institute of Technology, (Cambridge, MA, USA) onder leiding van professor Anant Agarwal, en werd operationeel in januari 2004. Op de website van Guinness World Records is meer informatie over dit record te lezen.

Recordpoging en telling

De recordpoging door Sorama zal plaatsvinden op donderdag 21 augustus 2014 op het kantoor van Sorama in Eindhoven. De telling wordt door twee onafhankelijke experts gedaan: Dr.ir. Paul van Zeijl, CTO en mede-oprichter van Omniradar, een ontwikkelaar van radarsystemen op een chip, is expert op het gebied van hoogfrequente echolocatie met een radar array. Dr. ir. Piet Sommen is universitair docent en onderzoeker bij de faculteit Elektrotechniek aan de TU Eindhoven, hij is specialist in signaalverwerking en (akoestische) arrays.

Zelf tellen of de recordpoging bijwonen?

Naast de bovenstaande experts is er nog één plaats vrij voor een ieder met affiniteit of expertise op het gebied van arrays, dynamica, akoestiek of signaalverwerking. Tijdens de recordpoging zullen naast de tellingen ook uitgebreide demonstraties gegeven worden door Sorama van de toepassingen van het microfoon array. Wilt u deelnemen als teller of de demonstraties van de geluidscamera en de Guinness recordpoging bijwonen, neem dan vóór maandag 18 augustus 2014 contact op via info@sorama.eu.

Meer informatie over SORAMA B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

RTP Elektrotechniek - Kleine klus, snel geregeld RTP Elektrotechniek

Zekerheid voor alles