Studenten KW1C maken indruk tijdens Dutch Design Week in Eindhoven
- 18 dec., 2017
- Onderwijs & Training
- Bron: Koning Willem I College
Een groepje studenten van de opleiding Creatief Vakman/Ontwerpend Meubelmaker van het Koning Willem I College heeft onlangs een visitekaartje afgegeven tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven. Hun ambachtelijke zélfontworpen creaties trokken volop bekijks.
Foto: gitaarstoel door Wouter Peters
De blits maken op een dergelijk grootschalig en prestigieus evenement is niet bepaald eenvoudig, maar de betreffende studenten hebben zich daar kennelijk niets van aangetrokken. Het groepje, bestaande uit Niels Geertman, Boy van Grinsven, Boudewijn de Jongh, Willemijn Ligthart, Wout Peters en Marijn dos Reis, heeft eerder wel een pittige selectieprocedure moeten doorstaan. De aan het Koning Willem I College verbonden vakdocenten Raymond Hilhorst en Maikel van den Berg hebben in dit verband samen met designer Jeroen Wand een reeks ingezonden werken beoordeeld.
Hoogstaand
“Het maken van een deugdelijke selectie, wat kort vóór de zomervakantie is gebeurd, bleek een lastige opgave”, memoreert Hilhorst. “Simpelweg omdat de kwaliteit van de ‘inzendingen’ over het algemeen hoogstaand was, ondanks dat het in principe allemaal nog prototypen zijn.” Zijn collega Van den Berg kan dat beamen: “We hebben flink met elkaar moeten sparren om tot een keuze te komen. Je wilt immers de allerbeste studenten afvaardigen, niet in de laatste plaats om aan iedereen te tonen wat je zoal op onze opleiding kunt leren. Diverse selectiecriteria kwamen daarbij om de hoek kijken. Bij het ontwerpen en realiseren van de design meubelstukken moest de focus onder meer liggen op duurzaamheid, pure vakmanschap en originaliteit.” Voor de derdejaars studenten viel hun creatie binnen het project ‘zitelement’, voor de vierdejaars studenten binnen het project ‘licht’.
Gitaarstoel
Een van de zes geëxposeerde designstukken betreft de ‘gitaarstoel’, bedacht en tot stand gebracht door Wout Peters(20) uit Ewijk. Het (demontabele) zitmeubel is vervaardigd van iroko, een duurzame Afrikaanse houtsoort. “Het loodzware materiaal is niet kapot te krijgen, het kan bij wijze van spreken een mensenleven mee. Om de stabiliteit te vergroten, heb ik zowel aan de voor- als achterkant een plankje tussen de poten gemonteerd”, legt Peters uit. “Gekeken naar de functie mag je dit als een ‘gitaarstoel’ beschouwen. Ideaal bijvoorbeeld voor in een studio. Het idee is ontstaan vanuit de praktijk. Ik speel al jaren akoestisch gitaar. Maar miste een comfortabele, op maat gesneden rechte en ‘actieve’ stoel. Eentje zonder armleuningen, maar mét een open leuning om daardoor zoveel mogelijk ruimte te verwezenlijken voor je achterwerk. Het was een eer om dit unieke exemplaar tijdens de Dutch Design Week te mogen showen.”
Foto: light cube door Marijn dos Reis
Wake-up nachtkastje
Marijn dos Reis(23) uit Horssen heeft een light cube gerealiseerd. “Deze makkelijk verplaatsbare kubus heb ik gemaakt van eikenhout en (transparant) plexiglas. Binnenin, dus uit het zicht, bevindt zich een rondvormig LED-peertje dat het licht gelijkmatig verspreidt. Middels een afstandsbediening kan de gewenste kleur(en) worden ingesteld”, verduidelijkt hij. Hoewel de kubus ook als zitmeubel of bijzettafeltje te gebruiken is, zit achter het ontwerp het basisidee van een wake-up nachtkastje besloten. “De grondgedachte is dat het licht aanspringt zodra de wekker afgaat. Ik moet alleen nog een geschikte app toevoegen om dat technisch voor elkaar te boksen.”
Tekst: Chris Korsten
Meer informatie over Koning Willem I College:
Bekijk het complete profiel
Flexibel internationaal transport en een efficiënte opslag