Studentenbedrijf Bijlesnetwerk wint Mercator Award 2013
- 10 dec., 2013
- Regionale ontwikkeling
- Bron: Mercator Incubator
Na een spannende strijd maakte prof. Gerard Meijer, voorzitter van de Mercator Award-jury en het college van bestuur van de Radboud Universiteit, de winnaar bekend van de Mercator Award 2013: Bijlesnetwerk.
De jury was onder de indruk van de professionele aanpak, snelle groei en innovatiekracht, o.a. met e-learning, waardoor het bedrijf nog veel potentie heeft.
Bijles in heel Nederland
Bijlesnetwerk werd in 2006 opgericht door de Nijmeegse student economie en politicologie Boudewijn Dekker om andere studenten in te zetten voor bijles aan scholieren. Boudewijn begon met enkele Nijmeegse mede-studenten. Sinds 2006 hebben duizenden scholieren in het hele land gebruik gemaakt van diensten als huiswerkbegeleiding, bijles en examentrainingen. Dat gebeurt 1-op-1 bij de scholier thuis, op school of andere locaties, ook in kleine groepen. Daarbij zijn dit jaar al meer dan 1400 studenten actief. Dat is ruimschoots het dubbele van twee jaar geleden.
De groei gaat door: elke week komen er 60 studenten-bijlesdocenten bij. Zij zijn op professionele wijze geselecteerd en begeleid, en krijgen zo ook interessante bijbanen. Voor begeleiding, organisatie en ict-support zijn bijna 20 mensen actief, vooral op de nieuwe locatie: Hertogstraat 131, Nijmegen. De laatste tijd groeide Bijlesnetwerk uit zijn voegen in het Mercator-kantoor op de Nijmeegse Radboud-campus, waar het sinds de start was gevestigd.
Innovaties met ICT
Sinds 2011 heeft Bijlesnetwerk een landelijke dekking, met bijles in alle universiteitssteden. Verder organiseert Bijlesnetwerk huiswerkbegeleiding en examentrainingen. Met slimme software en ict-ondersteuning worden matches gemaakt tussen docent en scholier op basis van wat een scholier nodig heeft en wat een docent kan bieden. Nieuw is Bijlesnetwerk Live: de bijlesdocent geeft bijles via de computer of i-Pad en kan snel feedback geven op de scholier thuis of op school. De volgende stap is e-learning, onderwijs via internet, zowel in Nederland als internationaal. Boudewijn Dekker: “Dit is een van mijn ambities voor de komende jaren”.
Spanning tot de laatste minuut
In het Science-to-Business-cafe van 2 december bleef het spannend. Jury-voorzitter Gerard Meijer sloot zijn korte toespraak af met de bekendmaking van de naam van de winnaar en overhandigde een cheque van € 5000,-- en een bijzonder kunstwerk aan Boudewijn Dekker. Het kunstwerk stond al in het volle licht op een rood gedrapeerde hoge tafel. Beeldend kunstenaar Nicolas Dings heeft het in 2007 ontworpen. Gerard Meijer:”Hij heeft zich daarbij laten inspireren door twee portretten van ondernemende wetenschappers: Gerard Mercator, 500 jaar geleden geboren, wiskundige en cartograaf in de tijd van de grote ontdekkingen. En prof. Jan Giesbers, in onze tijd rector-magnificus en voorzitter van de Stichting Gelder-Kennis en Mercator Incubator, nog steeds stimulerend voor ondernemende wetenschappers.
Ondernemende wetenschappers
Bij het afscheid van Jan Giesbers, 7 jaar geleden, is het besluit genomen tot instelling van de Mercator Award for Knowledge-based Entrepreneurship. De naam is het doel: kennis is de basis voor innovaties en nieuwe producten, diensten en bedrijven. Studenten, afgestudeerden, docenten en onderzoekers dragen bij aan nieuwe innovaties, en aan nieuwe werkgelegenheid. In de afgelopen 25 jaar zijn minstens 600 bedrijven voortgekomen uit Nijmeegse universitaire kennis. Daar werken nu ruim 5000 medewerkers. Diverse van deze bedrijven zijn op de campus gevestigd in de Mercator-gebouwen, of elders in Nijmegen, o.a. NovioTech Campus.
Gerard Meijer: “Met veel van deze spin off-bedrijven werkt onze universiteit samen. Graag wijs ik er als voorzitter van het college van bestuur van de Radboud Universiteit Nijmegen op dat wij hechten aan samenwerking met spin offs en andere bedrijven, en dat dit Science-to-Business-café daarvoor heel belangrijk is. Zo moeten we doorgaan. Onze universiteit staat midden in de maatschappij; en we laten dat graag zien, ook in het Science-to-Business-café. Dat geeft aan dat kennis werkt en een sterke maatschappelijke impact kan hebben.”
Genomineerde bedrijven
Naast Bijlesnetwerk had de jury nog 4 bedrijven genomineerd voor de Mercator Award 2013. Alle genomineerden gaven een presentatie van tien minuten in het Science-to-Business-café.
B-Ware
Emiel Brouwer deed dat voor onderzoeks- en adviesbureau B-Ware, met speciale expertise voor natuur, bodem en waterkwaliteit. Het bedrijf heeft een kennisbasis opgebouwd over onze leefomgeving, met ruim 20 eigen onderzoekers en een intensieve samenwerking met de Radboud Universiteit. Emiel Brouwer: “We dragen bij aan een mooier Nederland en de groene infrastructuur. Ministeries, provinciale landschappen, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en de grote adviesbureaus weten ons goed te vinden. Zij waren allemaal op ons lustrumcongres, waar we 250 gasten hadden.”
Future Chemistry
Future Chemistry werd op dynamische wijze gepresenteerd door Kaspar Koch, die met mede-oprichter Pieter Nieuwland en 5 andere jonge chemici, werkt aan slimmere, veiligere, schonere en efficiëntere chemische processen. Chemische reacties worden op kleine schaal en op gecontroleerde wijze uitgevoerd in microreactoren. Voor deze moderne flow chemie hebben zij speciale apparatuur ontwikkeld en op de markt gebracht. Kaspar Koch: “We zien dat de chemische procesindustrie nu ook deze kant op gaat. Wij willen met onze kennis en instrumenten marktleider worden als “flow chemistry integrator” en zo flow chemie toegankelijk maken voor iedere chemicus op deze planeet”.
Khondrion
Khondrion is een R&D-bedrijf dat medicijnen ontwikkelt voor de behandeling van zeldzame en nu nog ongeneeslijke energie-stofwisselingsziekten. Directeur-hoogleraar Jan Smeitink weet dat er nog veel stappen gezet moeten worden voordat kinderen als Marjolein, die nu helaas nog kansloos zijn, betere perspectieven krijgen. Jan Smeitink kent de sterke punten van Khondrion, en zet ze scherp neer: “Onze wetenschappelijke en klinische expertise is internationaal erkend, evenals het netwerk van specialistische onderzoekers en bedrijven die met Khondrion samenwerken, waaronder Nijmeegse universitaire spin offs. We hebben een eigen laboratorium en doen met succes een beroep op research-fondsen en halen geld op met acties van Energy4all en andere partners.”
TropIQ
TropIQ Health Sciences is een contract-research organisatie voor de ontwikkeling van nieuwe medicijnen, en voor het testen van kandidaatgeneesmiddelen tegen malaria die parasieten doden en zo de verspreiding van malaria voorkomen. Door de samenwerking met het Radboudumc en het lab met een unieke muggenkolonie heeft Nijmegen de grootste faciliteit in de wereld voor het kweken van muggen en malariaparasieten en om malaria-transmissie te bestuderen. Directeur Koen Dechering: “Internationaal krijgen we veel erkenning. Op basis van onze kennis doen we zaken met alle belangrijke spelers die werken aan malaria-geneesmiddelen. Ook de Gates Foundation financiert een deel van ons onderzoek.“
Meer informatie over Mercator Technology & Science Park:
Bekijk het complete instantieprofiel
Meer informatie over Radboud Universiteit Nijmegen:
Bekijk het complete profiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!