Symcon wil opgeleefde LP slimmer produceren
- 4 aug., 2016
- Technologie
- Bron: Brainport
De ouderwetse vinylplaat leeft weer helemaal op. Symcon B.V. in Veldhoven werkt met een achttal partners, waaronder Fontys Hogeschool Toegepaste Wetenschappen, aan een innovatief proces om langspeelplaten (LP’s) te produceren.
Vooral jongeren luisteren steeds vaker naar ‘ouderwetse’ platen. Symcon wil inspelen op deze behoefte en is gaat nu op zoek naar een innovatief productieproces voor een ‘oud’ product.
Ontwikkeling
Harm Theunisse, directeur van Symcon B.V.: “Wij leveren grondstoffen en materialen voor machines voor optische media. Denk daarbij bijvoorbeeld aan DVD’s en CD’s. De vraag naar platen en platenspelers is in de afgelopen paar jaar verdubbeld. Jong en oud draaien niet alleen platen, ze verzamelen ze ook. Een op de zes mensen die platen kopen, heeft zelfs geen draaitafel. Ook artiesten willen hun muziek steeds vaker vastleggen op de plaat. Het product heeft een ontwikkeling doorgemaakt, dat geldt niet voor het productieproces. Om te voldoen aan de eisen van deze tijd en tegemoet te kunnen komen aan de toenemende vraag is een innovatief productieproces noodzakelijk. Er is nu nauwelijks sprake van een vervangingsmarkt en er worden geen nieuwe technologieën en machines ontwikkeld.”
Kennisinstelling
Symcon wil de perfecte plaat afleveren via een productieproces dat aan alle eisen van deze tijd voldoet. Dat moet gebeuren door gebruik te maken van milieuvriendelijke grondstoffen, flexibiliteit, minder energieverbruik, een grotere productiecapaciteit en een goedkoper product met een optimale geluidskwaliteit. Theunisse ging op zoek naar collega-bedrijven en kennisinstellingen die ieder hun specialistische kennis wilden inzetten om het product te realiseren. Hij kende Fontyslector Jan Bernards al lang en zo was de weg naar Fontys Hogeschool Toegepaste Natuurwetenschappen snel gevonden.
Geluidstest
Jan Bernards, lector aan Fontys Hogeschool Toegepaste Natuurwetenschappen: “Om een perfecte geluidskwaliteit te krijgen moet er veel getest worden. In de jaren ‘80 werden de testen uitgevoerd door mensen met een perfect gehoor. In deze tijd gaat dat anders. Studenten van Technische Natuurkunde voeren metingen uit om de geluidkwaliteit te controleren en eventueel in een later stadium te optimaliseren. Maar waarmee? Er zijn geen testers en geen standaarden. Wel voor CD’s, maar niet voor platen. De vraag van Symcon is dan ook tweeledig: kunnen de studenten een tester ontwikkelen en kunnen ze daar vervolgens metingen mee uitvoeren die voldoen aan alle eisen? Het is een uitdagend project. Muziek, het product en het pionierswerk, het spreekt ons allemaal aan.”
Samenwerking
Theunisse: “Als het een beetje meezit kunnen de eerste platen binnen anderhalf jaar uit de machines rollen. Daar werken we hard aan. Ik zeg met nadruk “we”, want dit hele project kan alleen maar slagen als we samenwerken. We hebben elkaar gevonden. Met acht partners investeren we zowel financieel als inhoudelijk in dit project. Zo komt een scala aan technologische en specialistische kennis bij elkaar. Daarnaast hebben we grote, kansrijke subsidieaanvragen uitstaan. We geloven in wat we doen, we zien een groeiende markt en we hebben er alle vertrouwen in dat we met een goed product komen. Een product dat we kennen uit het verleden, dat nostalgie oproept, maar dat in alle opzichten past in deze tijd.”
Meer informatie over SYMCON B.V.:
Bekijk het complete bedrijfsprofiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!