Vaak biedt detachering óók vastigheid

  • Arbeidsmarkt
  • Bron: Continu

Detachering kan een uitkomst zijn, zowel voor werkgevers als voor professionals. Maar die laatste groep is daar niet altijd erg van overtuigd. Uit onderzoek van Markteffect, in opdracht van Continu, blijkt dat niet iedereen via detachering aan de slag zou willen. Meest genoemde reden: het zou geen vastigheid bieden. Terecht? Of niet?

Jan-Willem Peters, directeur Industrie & Engineering bij Continu, herkent het bezwaar. “Dat idee leeft al jaren. Ik denk alleen niet dat het iets zegt over de waarde van een flexibel contract. Het gevoel ontstaat vooral als iemand voor de keuze staat: een vast dienstverband óf detachering. Dan lijkt een vast contract meer zekerheid te bieden. Maar dat wil niet zeggen dat detachering géén vastigheid biedt. Van alle mensen die via ons flexibel aan de slag gegaan zijn, heeft meer dan 70% vervolgens een vast contract aangeboden gekregen.”

Detavast
Met andere woorden: ook als je op zoek bent naar vastigheid, kan detachering interessant zijn. Te meer omdat vaste contracten tegenwoordig niet voor het oprapen liggen. Peters heeft de afgelopen jaren een forse verschuiving gezien. “Driekwart van onze opdrachtgevers kiest momenteel voor een ‘detavast’-constructie. Daarbij word je in eerste instantie gedetacheerd bij een project, met uitzicht op een vast contract. Vaak al na een half jaar.”

Misvattingen
In die zin is het verschil tussen ‘detavast’ en ‘beginnen met een jaarcontract’ ook niet meer zo groot, stelt Peters. “Dat is vooral nog een gevoelsmatig verschil, waarbij ook misvattingen over detachering een rol spelen. Men denkt soms dat je via detachering minder verdient. Maar als dat zo was, hadden er de afgelopen jaren in een schaarse arbeidsmarkt nooit 11.000 ingenieurs voor ons gewerkt.” Ook het idee dat detacheerders ‘aan je verdienen’, maakt sommigen huiverig. Peters snapt dat ergens wel. “Er wordt nogal wat jacht gemaakt op vakmensen. Dan krijg je al snel het idee dat je het beter op eigen kracht kunt doen. Zeker als een intermediair geen toegevoegde waarde biedt.”

Timing is alles
Maar als een intermediair die meerwaarde wél biedt, kun je volgens Peters veel hebben aan een samenwerking op detacheringsbasis. “De arbeidsmarkt is heel dynamisch. De vraag fluctueert sterk. Om aan het werk te blijven – en vooral om het werk te vinden dat echt bij je past – heb je dus een groot netwerk nodig. Maar ook moet je veel met al die bedrijven praten. Niet alleen weten welke mensen men nú nodig heeft, maar ook welke projecten eraan zitten te komen, wat de strategische plannen zijn. Timing wordt steeds belangrijker. In je eentje kun je dat nooit zo goed doen als een serieuze intermediair.”

Zaakwaarnemer
In zekere zin moet je een goed intermediair volgens Peters zien als een ‘zaakwaarnemer’ voor professionals. “Nog scherper gezegd: wij zijn ‘carrièrewaarnemers’. Onze taak is om vraag en aanbod bij elkaar te brengen. Maar om dat te kunnen doen, is het ook in ons belang om professionals te ondersteunen bij hun loopbaanontwikkeling, en bij hun profilering op de arbeidsmarkt. Ingenieurs focussen zich vaak vooral op hun kennis en ervaring, en dat blijft natuurlijk het belangrijkste. Maar in de arbeidsmarkt anno 2012 moet je ook als professional een persoonlijk ‘merk’ opbouwen. Wie ben je als persoon, wat drijft jou, waarin zit jouw meerwaarde? Wij zien het ook als onze taak om je te helpen met zulke personal branding, en om je marktwaarde te vergroten.” Een goed intermediair als carrièrewaarnemer levert professionals dus absoluut iets op. Helemaal als contacten met werkgevers via detachering uiteindelijk leiden tot vaste contracten.

Meer informatie over CONTINU BREDA:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!