Virtual reality als matchmaker bij arbeidsvraagstukken
- 1 aug., 2019
- Technologie
Weener XL is het werk-ontwikkelbedrijf van de gemeente 's-Hertogenbosch. Hier worden mensen die het niet op eigen kracht lukt werk te vinden, begeleid richting een baan. De organisatie schuwt daarbij het inzetten van nieuwe technieken niet, binnenkort start zelfs een proef met VR-brillen.
Priscilla Symons is werkconsulent bij Weener XL en nauw betrokken bij de totstandkoming van VR binnen de huidige dienstverlening. Ze vertelt kort iets over haar werkgever. “Wij zijn er voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt die niet zelfstandig werk kunnen vinden en bieden zo veel mogelijk een totaalpakket, waarbij passend werk en participatie voorop staan. Die knowhow maakt ons voor werkgevers meteen dé partij om sociaal rendabel ondernemen vorm te geven. We adviseren, begeleiden en koppelen mensen uit onze bestanden aan de arbeidsvraag uit de dagelijkse praktijk. Precies daarom is ook het virtual reality programma ontstaan.”
Proeftuin
Het initiatief van Weener XL wordt beschouwd als onderdeel van een proeftuin. Symons: “Er is in 2018 een platform opgezet waar dit ook onder valt. Dat heet Lab XL en het biedt experimenten als dit de ruimte. Maar ook hele andere ideeën krijgen kansen, als ze maar een positieve bijdragen leveren aan de lokale samenleving. De innovatieve ideeën komen vanuit de werknemers van Weener XL zelf en moeten een link hebben met technologie en/of innovatie.”
Met behulp van de technologie van 3D probeert Weener XL mensen over een drempel te helpen als ze denken dat een bepaalde baan of sector niets voor ze is. Met behulp van de VR brillen krijgen mensen de mogelijkheid om als het ware te ervaren hoe de werkelijkheid is. “We hebben inmiddels de nodige opnames gemaakt bij werkgevers”, vertelt Priscilla. “Geen promofilmpjes, juist beelden die de dagelijkse praktijk laten zien en niet alleen de leuke aspecten. Het wordt gemaakt om snel en heel concreet aan mensen een reëel beeld te geven van hoe het er in bepaalde branches en banen aan toe gaat.” Gebleken is dat veel mensen een totaal verkeerd beeld hebben van wat er van ze wordt verwacht. Met deze techniek is heel snel, zonder tijdrovende bedrijfsbezoeken, een veel accuratere indruk te geven. Achterliggende bedoeling is natuurlijk vooral om die werkzoekenden alsnog over de streep te krijgen.
Breed inzetten
Als werkconsulent ontfermt Priscilla zich over jongeren van 18 tot 27 jaar maar de virtual reality wordt vanzelfsprekend ook bij werkzoekenden gebruikt die deze leeftijdscategorie gepasseerd zijn. Het moet vooral allerlei vooroordelen wegnemen, vertelt ze. “Je hoeft niet groot en breed te zijn om in de beveiliging te werken bijvoorbeeld. En een functie op een callcenter betekent niet altijd keiharde verkoop, daar zijn bijvoorbeeld ook helpdeskmedewerkers nodig.” Het is met VR allemaal heel eenvoudig zichtbaar te maken en dat voorkomt menig mismatch, is de verwachting. In Enschede wordt al wat langer zo gewerkt, met hoopgevende resultaten. Ook scholen hebben inmiddels interesse getoond, omdat ze op deze manier jonge schoolverlaters een beeld van de praktijk kunnen geven. “We delen de gemaakte beelden en technieken graag”, vertelt Symons. “Ook met geïnteresseerde werkgevers. Het gaat onder de streep immers om het maatschappelijke resultaat.”
Auteur: Hans-Jorg van Broekhoven
Meer informatie over WEENER XL :
Bekijk het complete bedrijfsprofiel