Volop redenen voor thermisch verzinkte staalconstructies

  • Bouw

Familiebedrijven zijn eigenlijk altijd bijzonder, maar in Rijen is een wel heel speciaal voorbeeld te vinden. Paulette Klei runt er op één perceel twee organisaties die samen iets bieden dat uniek is voor Nederland. Thiekon Constructie en Verzinkerij Rijen leveren gezamenlijk thermisch verzinkte stalen bouwelementen die naast hoogwaardig tevens uiterst duurzaam zijn.

Volop redenen voor thermisch verzinkte staalconstructies

De thermische verzinkerij heeft allereerst een regionale - ook adviserende - functie voor bedrijven die hun staalconstructies willen beschermen tegen roest. Daarnaast worden hier de door Thiekon vervaardigde bouwelementen van een conserverende zinklaag voorzien. Het onderdompelen in een bad van vloeibaar zink zorgt voor een verbinding  tussen staal en zink die onderhoudsvrij is en maximale levensduur garandeert. “Het ligt wel aan de locatie waar je een constructie plaatst”, legt Paulette uit. “Aan de kust heeft het materiaal meer te verduren dan landinwaarts, maar over het algemeen, kunnen we vijftig jaar levensduur garanderen.”

Herbruikbaar

De elementen en constructies die hier worden gemaakt zijn met name bestemd voor de woning- en utiliteitsbouw. Denk aan het State Amsterdam appartementencomplex in hartje Amsterdam of Parkeergarage Nova Utrecht maar ook aan infrastructurele voorzieningen zoals geluidsschermen langs wegen of het spoor. Dan is het van belang dat de constructies weerbestendig zijn én tegen een stootje en wind kunnen. Paulette: “De verzinklaag zorgt daarvoor en maakt de panelen en andere elementen meteen duurzaam, omdat zink een natuurlijk mineraal is dat geen toxische effecten heeft voor mens, dier en milieu.. Bovendien: als ze vervangen worden is al het metaal herbruikbaar, er gaan dus geen grondstoffen verloren. "Daarbij vraagt op deze wijze behandeld staal geen onderhoud. Dat levert een flinke kostenbesparing op van zowel de onderhoudswerkzaamheden als materiaal zoals verven, welke ook niet erg milieuvriendelijk zijn.

Veilig en verantwoord

Renovatieprojecten worden ook steeds vaker uitgevoerd, vertelt de directeur. “Het monumentale gevangeniscomplex De Noordsingel in Rotterdam wordt omgebouwd tot luxe appartementen. Tuin van Noord heet het project en wij leveren er maatwerkelementen voor wanden, vloeren en balkons. Die moeten natuurlijk duurzaam én veilig zijn, de eisen liggen hoog.”

Balustrade

Ook de bedrijfsvoering is uiterst ecologisch verantwoord, meldt Paulette. “We kijken goed naar de afvoer van restmaterialen. Het staalafval wordt als schroot weer hergebruikt en het zinkafval gaat tegenwoordig naar een Belgisch bedrijf dat er zinkzalf en pillen van maakt. We zijn met leveranciers in gesprek over hergebruik van pallets en stophout, waarmee we zendingen fixeren. Daarnaast worden metalen tonnen uit de voedselindustrie hergebruikt als verpakkingsmateriaal en om kleinere onderdelen in aan te leveren. Soms kost het wat meer inspanning maar dat hebben we er voor over.” De verlichting is in haar beide bedrijven LED en nieuw aangeschafte heftrucks rijden hier elektrisch, meldt de directeur. ‘Good housekeeping’, noemt ze het. 

Haar bedrijven zetten ook op andere vlakken in op MVO. “We hebben praktijkopleiders in dienst en zijn een erkend leerwerkbedrijf binnen de metaal. Ook geven we mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt graag serieuze kansen.” Investeren in de samenleving en in mensen ziet ze als investeren in haar bedrijf. “We moeten de kennis én capaciteit behouden, om te zorgen dat werk en productie in eigen land blijven en we daarmee de concurrentie aan kunnen met  landen als  China. Ook dat is een reden om onze bedrijfsvoering duurzaam en efficiënt op orde te hebben, voor nu en de toekomst.”

Auteur: Hans-Jorg van Broekhoven

Meer informatie over THIEKON CONSTRUCTIE B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!