Werkscan van WVS zet in op duurzame inzetbaarheid van werknemers
- 7 nov., 2018
- Arbeidsmarkt
- Bron: WVS
Duurzame inzetbaarheid is anno 2018 voor steeds meer werkgevers een vast thema op de beleidsagenda. Er wordt steeds meer ingezet voor gezonde, gelukkige medewerkers die zichzelf ontwikkelen.
Dat zorgt voor meer werkplezier, minder ziekteverzuim en een hogere arbeidsproductiviteit. Jammer genoeg zijn de acties die tot op heden georganiseerd worden echter vaak voornamelijk op de hele organisatie gericht en dus minder op wat de individuele werknemer precies nodigt heeft.
Werkscan van WVS
Dit is waar de werkscan om de hoek komt kijken. Met deze methode krijgt de medewerker inzicht in zijn of haar eigen werkvermogen: de mate waarin iemand lichamelijk en geestelijk in staat is om het werk uit te oefenen. Inge Lise, werkend op de afdeling Arbeidsontwikkeling van leerwerkbedrijf WVS, is werkscandeskundige en vertelt over de methode.
Het meten van werkvermogen
Inge Lise: “De werkscan is een online vragenlijst waarmee we het werkvermogen van iemand vaststellen. Deze is gebaseerd is op de Work Ability Index. Een wetenschappelijk meetinstrument ontwikkeld door het Finnish Institute for Occupational Health (FIOH) in Helsinki. Wat bijzonder is aan dit instrument, is dat het werkvermogen wordt gemeten op basis van de eigen inschatting van de medewerker.”
Motiverende gespreksvoering
Bij een werkscan vult de medewerker een vragenlijst in over werk, werkplezier en carrièrewensen zodat er direct inzicht in het werkvermogen ontstaat. Inge Lise: ‘’Afhankelijk van het resultaat geven we advies om in actie te komen. Dat kan ook preventief zijn. Er kan een gesprek worden aangevraagd met een werkscandeskundige. Deze bekijkt samen met de medewerker welke acties hij of zij kan ondernemen met eventuele aanbevelingen tot aanpassingen in het werk. De werkscandeskundige werkt volgens motiverende gespreksvoering, gericht op het vergroten van de intrinsieke motivatie en daarmee de kans op verandering. Dit gesprek is niet verplicht. Daarnaast is het geheel vertrouwelijk: resultaten van de Werkscan worden niet gedeeld met een leidinggevende.”
Werkscan zet in op duurzame inzetbaarheid
Een match tussen het werkvermogen van een werknemer en een baan is van groot belang voor de duurzame inzetbaarheid van een persoon. Het is immers belangrijk dat een baan bij je past, zodat je jezelf niet fysiek of mentaal overbelast, maar wel genoeg uitdaging hebt. Inge Lise: ‘’Verslechtert je situatie, dan loop je het risico op serieuze problemen zoals gezondheidsproblemen of een burn-out. Ik zie dat veel mensen pas in beweging komen als de nood hoog is. Dus bijvoorbeeld bij ontslag. Maar eigenlijk ben je dan te laat. Mensen worden met de werkscan bewust gemaakt van hun situatie en krijgen in gesprek met de werkscandeskundige heel concreet en haalbaar advies om de situatie te verbeteren.”
Scan werkvermogen
De werkscan is bedoeld voor medewerkers, maar er is ook een vergelijkbaar onderzoek voor werkzoekenden: de scan werkvermogen. Anders dan bij de werkscan wordt ook het zoekgedrag hierin meegenomen. Het biedt inzicht in de belemmeringen bij het krijgen van een plek op de arbeidsmarkt. Benieuwd naar wat de werkscan voor jou kan betekenen? Inge Lise: “Dan kun je deze invullen op mijnwerkscan.nl. Dat hoeft geen geld te kosten. Is er daarna behoefte aan een gesprek met een werkscandeskundige, dan kun je die aanvragen via de website!”
Meer informatie over WVS:
Bekijk het complete bedrijfsprofiel