Wilfrie Koekkoek ontvangt Euregio Rijn-Waal Erepennning
- 7 jan., 2015
- Regionale ontwikkeling
- Bron: Euregio Rijn-Waal
De voorzitter van de Euregio Rijn-Waal, de heer Hubert Bruls overhandigde tijdens de Eindejaarsbijeenkomst de Euregio Rijn-Waal erepenning 2014 aan Wilfrie Koekkoek uit Arnhem.
Wilfrie Koekkoek is een bevlogen grensburger. In zijn rol als coördinator van het subsidieloket van de ROC´s Nijmegen en Rijn-IJssel in Arnhem heeft Wilfrie Koekkoek voor zichzelf een bijzondere rol gevonden als verbindende schakel voor grensoverschrijdende opleidingen en een euregionale arbeidsmarkt. Dat Wilfrie Koekkoek deze rol met verve vervult, komt tot uitdrukking in de vele projecten, die hij namens het ROC initieerde of waarin het ROC projectpartner was. Voorbeelden van deze projecten uit een min of meer recent verleden zijn onder andere EU-Zubi, Bouwstenen voor de Euregionale economie en Grensoverschrijdend leren en werken.
Euregionale arbeidsmarkt
De heer Koekkoek is een warm pleitbezorger van een beter functionerende euregionale arbeidsmarkt. Zo is Wilfrie Koekkoek de drijvende kracht achter het project en het netwerk Ler(n)ende Euregio. Een grensalliantie in de waarste zin van het woord. Dit netwerk richt zich op het ontwikkelen van euregionale beroepscompetenties voor de toekomstige beroepsbevolking. Hiervoor is een euregionale module voor het onderwijs ontwikkeld en organiseert de Ler(n)ende Euregio stages en uitwisselingen voor leerlingen in het grensgebied. Het project is een uniek samenwerkingsverband van scholen voor beroepsonderwijs en vertegenwoordigers van het Duitse en Nederlandse bedrijfsleven.
Ler(n)ende Euregio
Tevens heeft dhr. Koekkoek met het netwerk van 'Ler(n)ende Euregio' de afgelopen anderhalf jaar gelobbyd voor het behoud van het Duitstalig onderwijs in het Nederlandse beroepsonderwijs. Deze lobby heeft er toe geleid dat het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen de Ler(n)ende Euregio de opdracht heeft gegeven te onderzoeken hoe Duits weer als verplicht vak in het MBO kan worden ingevoerd. Hoewel de verplichting er niet is gekomen, hebben de MBO´s in de grensstreek wel meer mogelijkheden gekregen om Duits als verplicht keuzevak aan te bieden. Een mooie eerste stap die hopelijk leidt tot een vaste verankering van het Duits in het Nederlandse middelbaar beroepsonderwijs!
Samen investeren
Wilfrie Koekkoek reageerde zeer verheugd, maar verklaarde tegelijkertijd, dat de erepenning ook bedoeld is voor de vele andere mensen in het netwerk van de Ler(n)ende Euregio, want “alleen als je in samen in mensen blijft investeren, vallen grenzen weg”. Wilfrie Koekkoek vindt het erg belangrijk, dat de jongeren die een beroepsopleiding volgen ook daadwerkelijk een kans op de arbeidsmarkt hebben. In deze tijd van globalisering is het daarom uitermate belangrijk, dat de scholieren op een internationale arbeidsmarkt worden opgeleid.
Aangezien Duitsland de belangrijkste handelspartner van Nederland is, is het “vanzelfsprekend, dat de jongeren op een euregionale arbeidsmarkt worden voorbereid en dat tegelijk ook voor werkgevers de barrières worden afgebouwd om werknemers uit het buurland in dienst te nemen”. Een instelling, waar de Euregio Rijn-Waal zich volmondig achter schaart.
Erepenning
De erepenning wordt jaarlijks afwisselend aan een Duitse of Nederlandse inwoners van de Euregio Rijn-Waal uitgereikt, die zich in bijzondere mate voor de grensoverschrijdende samenwerking inzet.
Meer informatie over Euregio Rijn-Waal:
Bekijk het complete instantieprofiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!