Zeeland moet investeren in creatieve ideeën voor het bereiken van personeel

  • Arbeidsmarkt
  • Bron: RegioinBedrijf Connect

Maar liefst 30.000 vacatures heeft de provincie Zeeland te vervullen. Waar vinden we als overheid, onderwijsinstellingen en ondernemers ons personeel? Wie de provincie ook voor werkzoekenden aantrekkelijk wil maken, moet creatief zijn.

Zeeland moet investeren in creatieve ideeën voor het bereiken van personeel

RegioinBedrijf Connect - 12-10-2017

Verslag thematafel Arbeidsmarkt

NaamOrganisatie
Jo-Annes de Bat (tafelvoorzitter) Provincie Zeeland
Elly Hilgers Stichting ZIGZAG
Herman Heijboer Heykon BV
Dymphy Rijpers Heros Sluiskil
Laura Walhout Invest in Zeeland
Ivo van Opbergen ROC West-Brabant Bedrijfsopleidingen
Toine Witters  UWV
René van der Waal Scalda
Peter Oey Management Support Zeeland
Carline Klijn – van Best (tekstschrijver) Clien Communicatie

Voor Dymphy Rijpers sluit de vraagstelling naadloos aan op het probleem dat ze dagelijks ervaart: “Wij merken dat het heel moeilijk is om aan personeel te komen. Poolse medewerkers die via het uitzendbureau bij ons kwamen, stromen nu door naar hogere functies. Positieve ontwikkeling is dat een nieuwe marketing collega potentiele werknemers goed weet te bereiken.”

Het is ook de eerste vraag die buitenlandse investeerders aan Laura Walhout en haar collega’s stellen, of voldoende personeel voor handen is. “Misschien moeten we meer samenwerking zoeken met universiteiten verderop, zoals die in Gent, Rotterdam en Brabant.”

Geen schaalgrootte

Zeeland staat bij buitenstaanders vooral bekend als een recreatieve bestemming. Het ontbreekt aan schaalgrootte om er echt carrière te maken. Peter Oey: “Daarbij zijn het in Zeeland niet de materiele factoren waar we het van moeten hebben. Wie naar Zeeland komt, die kent de provincie al. Via familie, of de liefde.”

Openbaar vervoer

Als recreatieve bestemming weten de mensen de provincie inderdaad wel te vinden, maar scholieren en studenten ervaren het van en naar Zeeland reizen nu al als een obstakel. Hoe moet dat als zij straks zijn afgestudeerd en een baan zoeken? Herman Heijboer: “Als je Zeeland uitgaat, stopt het bij Bergen op Zoom en Roosendaal. Zo krijg je de mensen uit Rotterdam niet naar hier.” René van der Waal: “We hebben op school zelfs de lestijden aan moeten passen omdat de bussen niet reden. Nu zijn we buiten het openbaar vervoer aan het kijken of we leerlingenvervoer in kunnen zetten.”

Catalysator

Waar liggen dan de eerste actiepunten voor de direct betrokkenen, als het gaat om het aantrekken van personeel? Ivo van Opbergen voert vanuit het ROC veel overleg met bedrijven die actief zijn in de techniek, de logistiek en horeca. “Wat mij betreft mag de overheid veel meer een catalysator zijn in branches waar men moeite heeft met het vinden van personeel.” Van der Waal vindt dat ook binnen het ROC nu nog veel mogelijkheden onbenut blijven. “Op basis van bestaande wetgeving zouden ROC’s veel flexibeler kunnen gaan werken.”

16.000 werkzoekenden

Zijn het dan alleen de scholen en de overheid van wie meer actie mag worden verwacht? Wat Toine Witters betreft niet: “De teller van het totaal aantal werkzoekenden in Zeeland staat nu op 16.000, tien procent daarvan is statushouder. We moeten in Zeeland nog beter kijken waar kansen liggen. De houding van veel bedrijven ten opzichte van de overheid is vaak te afwachtend. Wat gaan jullie voor mij doen?, stralen ze uit.” Voor startende ondernemers is het nogal een stap om personeel aan te nemen, brengt Elly Hilgers in. Ze benoemt de kracht van samenwerking en benadrukt dat grote bedrijven partijen bij elkaar kunnen brengen.

Toeristen

Witters oppert een idee: “Wat we zouden moeten doen, is een programma maken rondom de toeristen uit Duitsland die naar Zeeland komen.” Jo-Annes de Bat haakt aan: "Tijdens een aantal overnachtingen in onze provincie zouden deze toeristen op z’n minst iets mee moeten krijgen van het aanbod in vacatures.” Toch blijken ook daar de nodige struikelblokken te zitten, weet Van der Waal. “Het lang duurt voordat je iemand mag opleiden. Wij proberen nu Spanjaarden en Portugezen deze kant op te laten komen voor werk in de ouderenzorg. Je krijgt enorm veel restricties toegeworpen, met het maken van een projectplan bijvoorbeeld.”

Van competentie naar talent

Een ander creatief idee dan: Van competentiegericht naar talentvol werken. Waar komt iemand het beste tot zijn recht? Is dat niet een veel beter uitgangspunt? Rijpers denkt van wel. “Laat vastomlijnde functieprofielen los, voor zover mogelijk natuurlijk." Een ander idee komt van Witters: “Bedrijven die zich presenteren aan de potentiele arbeidsmarkt, als we dat nu eens omdraaien. Laat een werknemer vertellen wat hij of zij in huis heeft.”

Inzicht in de kaartenbakken

De partijen zijn het erover eens dat het systeem nu niet goed matcht. Bij het invullen van vacatures zouden op basis van hun profiel veel meer mensen uit de WW en statushouders naar boven moeten komen. Dat is dan ook één van de belangrijkste conclusies uit het gesprek. Er moet meer inzicht komen op de namen die zich in de kaartenbakken bevinden zodat beter perspectief ontstaat op de juiste scholing of omscholing. Tijdens het gesprek komen ook een aantal creatieve ideeën naar boven voor het bereiken van personeel, iedereen is het erover eens dat daarin geïnvesteerd zou moeten worden. Een derde, heel concreet punt waarop ingezet moet worden is de verbinding: Zeeland moet beter bereikbaar worden. 

Auteur: Carline Klijn – van Best

Meer informatie over REGIOINBEDRIJF:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Meer informatie over Provincie Zeeland:

Bekijk het complete instantieprofiel

Aers Olie Voortdurend onderweg…

Met Oliehandel Aers & Zoon