Zeeuws windmolenpark
- 9 jul., 2010
- Innovatie & MVO
- Bron: Zeeland Seaports
Delta Energy, Heerema Vlissingen, Verbrugge Zeeland Terminals, Zeeland Seaports, Zeeuwind en de ZMF willen gezamenlijk een groot windmolenpark op de Noordzee bouwen.
De bedrijven willen een impuls geven aan een duurzame Zeeuwse haveneconomie. Voor Zeeland Seaports is het bovendien een kans om bestaande productie en logistieke activiteiten te bevorderen.
Delta Energy, Heerema Vlissingen, Verbrugge Zeeland Terminals, Zeeland Seaports, Zeeuwind en de ZMF willen gezamenlijk een groot windmolenpark op de Noordzee bouwen. De bedrijven willen een impuls geven aan een duurzame Zeeuwse haveneconomie. Voor Zeeland Seaports is het bovendien een kans om bestaande productie en logistieke activiteiten te bevorderen.
Alle directies ondertekenen vrijdag 16 juli een intentieverklaring. Daarin staat dat het consortium wil werken aan ’het verkennen en ontwikkelen van een offshore windturbinepark in het windgebied Zeeuwse kust/Borssele’. Dat is de plek die door het kabinet is aangewezen als zoekgebied voor een windmolenpark met honderden molens. Het initiatief voor het consortium is genomen door de Zeeuwse Milieufederatie.
Directeur Tjeu van Mierlo van de ZMF was gisteravond niet bereikbaar voor nadere uitleg. Energiebedrijf Delta zag tot nog toe niets in het investeren in offshore windenergie. "We willen betrokken blijven bij duurzame energie", zegt woordvoerder Edwin van Laar.
Gedeputeerde Marten Wiersma (Economische Zaken, GroenLinks) is blij met het initiatief. "Zeeland moet laten zien dat het door intensieve samenwerking een windmolenpark kan bouwen."
Hij doelt op het feit dat de bouw van een park Europees moet worden aanbesteed. Onlangs ontstond commotie nadat het Duitse Bard Engineering maximaal 4,4 miljard euro rijkssubsidie krijgt (uit een pot van 5,3 miljard) voor de bouw van twee windmolenparken op de Noordzee. Eneco en Nuon hebben daartegen bezwaar aangetekend. De toekenning is omstreden omdat meer dan de helft van de subsidie wordt verstrekt in het kader van de Crisis- en herstelwet. De wet is bedoeld om de Nederlandse economie een impuls te geven. "Die opdracht gaat dus naar een Duits bedrijf, ondanks alle ervaringen van Nederlandse concerns. Zeeuwse bedrijven moeten dus erg goed gaan samenwerken om het park daadwerkelijk te mogen bouwen", waarschuwt Wiersma.
Tweede Kamerlid Diederik Samsom (PvdA) wees jaren geleden al op de mogelijkheden om in Zeeland windmolens te bouwen. Wiersma: "Er gebeurt op dat vlak veel. Bedrijven die onderdelen maken van windmolens beraden zich op vestiging in Zeeland. Ze hakken binnenkort de knoop door.
Dynamische LED producten die zeer geschikt zijn voor toepassing in (zware) industriële omgevingen.