INTRACOAT B.V.

Klef 6
5763 PG Milheeze

Tel. (0493) 314850

Website: www.intracoat.nl

Aantal medewerkers: 16

Intracoat BV is van oudsher een kalkmortelcentrale die op traditionele wijze kalk blust om er stukadoorsmaterialen van te maken. Maar Intracoat BV is ook vernieuwend. Zo wordt eind 2016 een nieuw product gelanceerd: kalkverf. Kalkverf past uitstekend in het plaatje van duurzaam bouwen.

Denk je aan stukadoors, dan denk je aan de kleur wit. Witte lijsten, wit pleisterwerk, wit gestuukte muren. Maar die traditie is aan verandering onderhevig. Muren krijgen steeds vaker een kleurtje. Er is één nadeel: het werk is behoorlijk arbeidsintensief. Directeur Martijn van Ommeren: “Je moet kalk aan de muren aanbrengen, daarna kun je die pas gaan verven. Dat kan anders, met kalkverf. De kalk zelf is het bindmiddel, de verf hardt uit.”

In Nederland produceren, dus goedkoper

Kalkverf is geen nieuw product. Italiaanse en Spaanse bedrijven bedienen de markt. “Het zijn bedrijven op afstand. Daardoor is het product behoorlijk kostbaar. Voor vijf liter kalkverf betaal je meer dan honderd euro. De grootste kosten zitten ‘m in het transport. Door grondstoffen uit Nederland en Duitsland te betrekken en de productie in Nederland te houden kun je de logistieke kosten aanzienlijk terugdringen en dus een scherpe prijs hanteren. Dan wordt het interessant voor onze markt, de groothandels voor de bouwwereld.”

Overigens is het wel opmerkelijk dat in Nederland alleen Intracoat BV in dat gat is gedoken. Van Ommeren: “Het is niet zo eenvoudig om een kwalitatief goed product te maken. In het laboratorium gaat er veel tijd overheen, dus ook veel kosten.”

Uitdagingen bij productie kalkverf

Bij het samenstellen van kalkverf stuitte Intracoat BV, dat ook zand en grind levert aan de groothandel, op een paar uitdagingen. De kalkverf mag niet te snel uitdrogen, het product moet zich ook goed hechten op de ondergrond. Daarnaast moet er worden nagedacht over het gereedschap dat de stukadoor of schilder moet gebruiken om de kalkverf op de muur aan te brengen.

Maar het grootste probleem is om waar te maken wat er op de verpakking staat. Van Ommeren legt uit: “Als je een rode muur belooft, moet dat na het drogen geen roze muur zijn. Het is een heel lastig karwei om het pigment met het kalkdeeg te laten matchen. We zijn er al drie jaar mee bezig.” De samenstelling van het kalkdeeg en verf moet volkomen in evenwicht zijn, anders ontstaan er vlekken.

Aardkleuren

Met oker, dat meer naar de aardkleuren neigt, doet het probleem van verkleuren zich niet voor. “Daar zetten we nu vol op in. Eind dit jaar willen we de eerste kalkverf op de markt brengen. Het betekent overigens niet dat we de andere kleuren links laten liggen. Integendeel, we blijven experimenteren.”

Kalkverf past goed in het plaatje van duurzaam bouwen. Kalkverf blijft goed zitten, onderhoud is maar amper nodig. Je hebt relatief weinig kalkdeeg nodig voor een goede resultaat. In theorie kan het materiaal na sloop weer worden hergebruikt als vulstof voor een andere mortel.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!