METEOVIVA BENELUX B.V.
Mezenlaan 10
6581 CM Malden
Tel: (024) 3880799
E-mail: info@energycontrolling.eu
Website: www.energycontrolling.eu
Bespaar energie zonder dat het binnenklimaat eronder lijdt
Na een koude nacht komt de eerste medewerker op kantoor, het is frisjes, de verwarming wordt aangezet, maar de kantoortuin warmt niet snel op. Pas na twee uur is het een beetje behaaglijk. Eigenlijk te warm zelfs, want inmiddels schijnt het zonnetje lekker naar binnen. Dus, verwarming uit, airco aan. Een bonk aan energie is deze ochtend al verspild. Medewerkers klagen bij de facilitair manager of technische dienst. Wat zou het fijn zijn als er een constante temperatuur in het hele gebouw zou zijn. Tijd voor een kopje koffie met MeteoViva.
Leef met het weer
Meteo staat voor ‘weer’ en Viva betekent ‘leven’: Leef met het weer. Dat is de letterlijke vertaling van MeteoViva. Logisch, want dagelijks vragen zij professionele weergegevens op van de komende 72 uur, op postcode niveau. Schijnt de zon? Gaat het regenen? Wat is de temperatuur verwachting? Allemaal data die nodig zijn voor het berekenen van de juiste instellingen van het klimaatsysteem dat het binnenklimaat regelt van een bedrijfspand. Ieder uur haalt MeteoViva data uit het gebouw en worden de instellingen automatisch aangepast, waar nodig. De medewerkers genieten de hele dag van een heerlijk werkklimaat.
Ieder uur energie besparen
Harry Crijns, partner en eigenaar van MeteoViva Benelux: “In de meeste kantoorgebouwen voelt een temperatuur tussen 21 en 22 graden als een aangenaam werkklimaat. Je wilt zo weinig mogelijk schommelingen in die temperatuur, dus je moet met allerlei externe factoren rekening houden. Hoe laat komt de zon op? Zit je op de begane grond met veel schaduw of op de 23e verdieping met de zon op je ramen? Hoeveel mensen zijn er in het pand? Hoe dik zijn de muren? Hoe goed is het pand geïsoleerd?” MeteoViva zet alle data van een gebouw in een computer simulatie. Daar voegen zij de weersvoorspellingen aan toe. Het systeem berekent per uur wat de energiebehoefte van het gebouw is. Crijns: “Misschien heeft de ene kant van het gebouw koeling nodig, terwijl de andere kant van het gebouw verwarmd moet worden. Wij regelen het bestaande klimaatsysteem zo in, dat het binnenklimaat optimaal is met een minimaal verbruik van energie”.
Foto: © Flughafen Düsseldorf
Geen nieuwe installaties of kostbare investeringen nodig
Crijns legt de nadruk op ‘bestaande’ klimaatsystemen. Bedrijven deinzen namelijk vaak terug van de enorme investeringen die zij denken te moeten doen, voordat er bespaard kan gaan worden. De terugverdientijd is vaak tientallen jaren. MeteoViva doet het anders. “Wij kijken naar de mogelijkheden die bedrijven hebben om te besparen met hun huidige klimaatsysteem. Veel installaties kunnen nog prima enkele jaren mee. Het is zonde om dan in dure warmtepompen of isolatie materialen te investeren, terwijl er nog zoveel winst te behalen is met de bestaande verwarming-, ventilatie- en koelsystemen.”
MeteoViva betaalt het verschil
Binnen 5 jaar hebben bedrijven de kosten van MeteoViva terugverdiend uit de energiebesparing die ze behalen, vertelt Crijns. Mocht dat onverhoopt toch niet zo zijn, dan betaalt MeteoViva het verschil. Gegarandeerd succes dus: “Bedrijven besparen minimaal 15% op hun totale energierekening. Het merendeel van onze opdrachtgevers bespaart zelfs 20 tot 25%. Hoe groter het gebouw, des te sneller de terugverdientijd”.
Innoveren is noodzakelijk
Het van oorsprong Duitse bedrijf won in 2006 zijn eerste innovatieprijs met dit concept. Niet voor niets, want met ruim 40 ict’ers, zoekt MeteoViva dagelijks naar nieuwe oplossingen. “Momenteel bekijken we de mogelijkheden voor bedrijventerreinen om systemen van verschillende gebouwen aan elkaar te koppelen, zodat we energie van het ene naar het andere gebouw kunnen overbrengen. Dit is al succesvol op het vliegveld van Düsseldorf”, aldus Crijns.
Ben jij bezig met een energietransitie binnen jouw bedrijf? Meteoviva informeert je graag over de mogelijkheden. Koffie doen?
Auteur: Olga Heeren