Q-VENTION
Vluchtoord 30
5406 XP Uden
Tel. 06-57571236
E-mail: info@q-vention.nl
Website: www.q-vention.nl
Social enterprise betekent voor Q-vention dat aan duurzaam ondernemen een sociale component moet worden toegevoegd. De naaste omgeving dient er profijt van te trekken, waardoor de maatschappelijke samenhang wordt versterkt. Het Udense bedrijf doet dat onder meer met het bouwen van EPS-woningen.
Piepschuim: een aantrekkelijk alternatief
Piepschuim. Welke mogelijkheden biedt dat voor de bouw, voor een duurzame samenleving? Minister Jorritsma in het Kabinet Kok II zocht het rond de eeuwwisseling uit en kwam tot de conclusie dat EPS aantrekkelijk was. Heel licht materiaal - 90% bestaat uit lucht -, waardoor zware transporten die wegen ondermijnen niet meer nodig waren. Bovenal, zo luidde de conclusie, is het bouwen met piepschuim veel goedkoper dan met beton en stenen en heb je veel minder vakmensen nodig.
Hegemonie bouwbedrijven
Toch drong het piepschuim niet door in de bouwkolom. Dat had alles te maken met de hegemonie van de bouwbedrijven. Samen met de betonproducenten bepaalden ze de markt. Een markt die hen ook nog eens goed gezind was, want tot 2008 werd er heel veel gebouwd.
Kredietcrisis bood kansen voor piepschuim
Maar de kredietcrisis bleek voor alternatieve bouwmaterialen een blessing in disguise. Er ontstonden scheuren in het fundament van de bouwwereld. In die scheuren konden alternatieve modellen zich vestigen en ontwikkelen. Piepschuim was er daar één van. Ben Verstraten dook in dat gat, startte in 2008 Q-vention. Q-vention werkt samen met Unidek. Unidek produceert de piepschuim blokken voor de bouw; Q-vention begeleidt de bouw.
Markt wordt langzaam maar zeker veroverd
Het veroveren van een stukje markt kon beginnen. Dat was heel erg lastig. Als je aan een woning denkt, denk je aan beton, metselwerk. Q-vention heeft een enorme strijd moeten voeren om die bouwkolom enigszins in beweging te krijgen. Uiteindelijk is dat gelukt. In Maasbommel is het eerste huis van piepschuim verrezen; in Utrecht komt een tweede woning en in Kaatsheuvel is de kans groot dat EPS er een kans zal krijgen. Volgend jaar zal Q-vention grote stappen zetten. Dan staan er sowieso twee bouwprojecten van enige tientallen woningen van piepschuim in de planning.
Sociale component gekoppeld aan piepschuim
Niet alleen het piepschuim is vernieuwend, dat geldt ook voor de sociale component die Q-vention eraan heeft gekoppeld. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt helpen bij Unidek mee met de productie van de piepschuim blokken.
50% van de winst investeren in de lokale gemeenschap
De winst die Q-vention op de bouw maakt, belandt slechts voor vijftig procent in de portemonnee van het bedrijf. De rest van het geld, dat notarieel is gelabeld, krijgt een social return en vloeit terug naar de plaatselijke gemeenschap waar is gebouwd. Met dat deel van de winst kan de eigen omgeving worden versterkt. Met deze bedrijfsfilosofie wil Q-vention de poort zijn naar een duurzame én sociale samenleving.