VOLTA ENERGY
Mollevite 14
6931 KG Westervoort
Tel. (026) 382 65 77
Website: www.volta-energy.com
Email: info@volta-energy.nl
Op festivals zie je ze maar al te vaak: grote benzine- of dieselaggregaten die energie slurpen alsof het niets is. Dat dit ook anders kan, bewijst Roel Bleumer, oud Werktuigbouwkunde student aan de HAN en oprichter van de duurzame start-up Volta-Energy uit Westervoort.
Met behulp van zonnepanelen en lithium-accu’s ontwikkelde hij een mobiele, off-grid energievoorziening die wél rekening houdt met het klimaat.
Alternatief voor vieze aggregaten
Volta Energy biedt een alternatief voor aggregaten die gebruikmaken van fossiele brandstoffen. ''Er wordt nog heel veel oude meuk gebruikt'', zegt Bleumer. Die meuk genereert niet alleen elektriciteit, maar ook veel CO2. ''Een conventioneel benzine-aggregaat verbruikt gemiddeld 0,65 liter per opgewekt kWh en bij de verbranding van 1 liter benzine komt 2,22 kilogram CO2 vrij'', aldus Bleumer.
(Milieu)vriendelijker
Tijd voor verandering dus. De ondernemer hoopt dat bedrijven niet alleen voor zijn product kiezen omdat die beter is voor het klimaat, maar ook omdat deze ‘vriendelijker’ is voor omstanders. De duurzame energievoorziening stinkt niet en maakt geen lawaai. Daardoor is het geschikt voor locaties waar veel mensen komen zoals festivals en andere grootschalige evenementen.
Bouw- en evenementensector
''Er is veel interesse vanuit de bouwsector en de evenementenbranche'', aldus Roel Bleumer. Onder andere door de positieve invloed op de CO2 ladder. Het systeem kan op festivals en bouwplaatsen worden ingezet. Op kleine schaal, maar ook op grotere schaal. ''Omdat het een modulair systeem is, kun je het uitbreiden en kleiner maken'', zegt Bleumer. Het systeem heeft genoeg capaciteit om een podium, bouwkeet, waterpomp etc. van energie te voorzien.
Een mobiele energievoorziening
Het idee voor het systeem ontstond tijdens een opdracht voor Bleumer’s opleiding, waarbij hij een carport met zonnepanelen ontwikkelde om elektrische motorfietsen op te laden. Het lokaal opwekken van zonne-energie inspireerde hem. Niet veel later kwam hij in contact met een consultancybedrijf voor windmolenparken, dat geïnteresseerd was in een mobiele duurzame-energievoorziening. Hij bouwde een prototype.
Up & running
Dat prototype werkte Bleumer tijdens zijn opleiding verder uit. Mede dankzij ondersteuning van het Centrum voor Valorisatie en Ondernemerschap, kennis van het lectoraat Duurzame Energie en een minor Ondernemerschap wist hij zijn prototype om te zetten in een bedrijf. In februari 2017 opende Volta Energy zijn deuren. Bleumer: ''Sinds de zomer van 2018 zijn de systemen ingezet op meerdere festivals en bouwterreinen. Daarnaast kan men op de vernieuwde website de systemen reserveren en kan er met een calculator eenvoudig worden bekeken hoeveel systemen er voor uw energievraag benodigd zijn.''
Interview met de onderneming
Samen met zijn broer Luc (21) ontwikkelde Roel de Volta Energy Naos. Dit is een mobiele zonneaggregaat met zes zonnepanelen. Hiermee kan voldoende energie worden opgewekt om op locatie bijvoorbeeld een bouwkeet en andere apparaten van stroom te voorzien. ‘Afhankelijk van hoeveel stroom er nodig is, kunnen er ook meerdere aggregaten naast elkaar worden geplaatst’, legt Roel uit. De zonneaggregaten van Volta Energy worden inmiddel al gebruikt door onder meer de gemeente Arnhem en het Ministerie van Defensie. Milieuvriendelijk alternatief Bleumer geeft aan dat bij de start van bouw- en infraprojecten op dit moment vaak nog benzine-aggregaten worden gebruikt als er geen adequate aansluiting op het energienet aanwezig. ‘Meestal is in de voorbereiding van dit soort projecten de stroomvoorziening nog niet aangelegd. Vooral bij de aanleg van nieuwe wegen staan er dan vaak nog vele benzine aggregaten langs de kant van de weg te loeien op de plekken waar elektriciteit...
Volledig interview »