Arbodiensten voor MKB nieuwste pijler Accessio
- 30 mrt., 2016
- Arbeidsmarkt
Accessio Arbeidsdiensten BV is genomineerd voor de Nationale Business Award in de categorie Arbo en re-integratiediensten. Een mooie erkenning voor het bedrijf dat al sinds 2003 mens en organisatie ontzorgt op het gebied van re-integratie, inburgering en training & advies. Nieuwste pijler daarin: arbodiensten voor het MKB.
Nationale Business Award
Het zijn mooie tijden voor Accessio. De nominatie voor de Nationale Business Award bracht het bedrijf de nodige aandacht. In tal van nieuwsartikelen, maar ook op tv. Zo zond RTL7 onlangs tot tweemaal toe een mooie reportage over Accessio uit. Directeur Ton van der Zouwen en zijn collega’s vertellen de kijker over de vele arbeidsdiensten die Accessio met succes uitvoert.
Arbeidsdiensten voor het MKB
Onder die arbeidsdiensten is de laatste tijd extra aandacht voor het midden- en kleinbedrijf. “MKB’ers die personeel in dienst nemen, worden plots geconfronteerd met allerlei zaken. Ze moeten een verzekering afsluiten, krijgen met arbodiensten te maken. Die mensen ontzorgen wij.”
Zichtbaar en toegankelijk
Van der Zouwen kan het weten, de voorman van Accessio is zelfstandig ondernemer. “Zo’n ondernemer wil vooral geholpen worden, zich niet bezig hoeven te houden met dingen waar hij mogelijk geen verstand van heeft”, ziet hij. Daarnaast kreeg Accessio vanuit haar netwerk duidelijke signalen dat de grote professionele arbodiensten vaak niet ‘zichtbaar’ en ‘toegankelijk’ zijn. “Dus zeiden wij: MKB’er, wij komen naar u toe.”
Online dossier
Naast zichtbaar en toegankelijk werkt Accessio ook erg transparant. “We zijn helder in wat we doen. Stel een metselaar met zeventien man personeel heeft een medewerker die langdurig ziek is. Als hij dan een plan van aanpak moet gaan schrijven, denkt hij bij zichzelf: ‘wat moet ik daarmee?’ Wij ontzorgen daarin, maar laten wel zien wat we doen. Bovendien kunnen onze klanten op de website inloggen en het dossier vanuit thuis volgen.”
Participatie van statushouders
Vanuit de Nationale Business Award ging er ook speciale aandacht uit naar participatie van statushouders. Zo geeft Accessio met veel succes inburgeringsles. “Maar”, zo waarschuwt Van der Zouwen, “alleen met inburgering ben je er nog niet. Wij kijken wat er nodig is om deze mensen een plek in de maatschappij te geven.”
Taalniveau Nederlands verhogen
“We laten zien dat we op een andere manier naar inburgeren kijken”, vervolgt Van der Zouwen. “Geen bedrijf in Nederland die Nederlandse les geeft, heeft daarnaast ook nog eens drie logopedistes in dienst. Wij wel, omdat we mensen ook op dat vlak bij willen schaven. Zo bespreken we vaak met gemeentes en werkpleinen hoe we het taalniveau van statushouders kunnen verhogen.”
Inburgering voor een plaats in de maatschappij
Om klaar te zijn voor de maatschappij, is een bepaald taalniveau wenselijk. De inburgeringswet verlangt het A2 niveau, “maar dat is niet genoeg om aan het werk te gaan.” Accessio verzorgt momenteel zo’n negen uur inburgering per week. “Dat is al meer dan onze concullega’s doen, maar nog is het niet genoeg. Je zult met deze mensen gewoon meer moeten gaan doen. En daar zijn we met Vluchtelingenwerk ook over in gesprek.”
Ton van der Zouwen is ervaringsdeskundige als het gaat om ‘knokken voor je plaats’. De directeur heeft zelf een handicap en weet wat het is om stappen te moeten zetten. “Dat geldt voor die mensen ook. Zij vragen zich af: ‘hoe vind ik nou m’n weg in dit koude kikkerlandje?’
Zelfredzaamheid
Nadat ze door de AZC-procedure zijn, moeten asielzoekers verplicht inburgeren. “Niet om te pesten, maar uit noodzaak. Het gaat om zelfredzaamheid. Leg maar bij de dokter uit wat je hebt als je alleen Swahili spreekt.” Toch zijn het niet alleen asielzoekers die de taal moeten of willen leren. “Ook mensen uit Canada of Amerika melden zichzelf aan. En Polen die hier willen blijven idem dito.”
Auteur: Bouke Tuit
Meer informatie over ACCESSIO ARBEIDSDIENSTEN B.V.:
Bekijk het complete bedrijfsprofiel