Automatisering en innovatie gaan hand in hand

  • Technologie

De technologische vernieuwingen in de elektrotechniek zitten in een stroomversnelling – stelt directeur Ferdi Laban van PIA Automation in Tholen. “De lijn tussen de eindafnemer en de producent wordt korter. Dat vertaalt zich van een aanbodgestuurd naar een vraaggestuurd productieproces.” En dat vraagt om méér specifieke maatwerkoplossingen.

Automatisering en innovatie gaan hand in hand

PIA Automation richt zich op industriële automatisering met onder meer specialisaties voor de industrie en scheepvaart. De moderne, online communicatietechnieken zorgen voor een verandering in het productieproces – zo constateert directeur Laban. “De grotere datastromen maken meer mogelijk. We zijn nu bezig met de ontwikkeling van een systeem, waarbij klanten van de opdrachtgever wereldwijd online bestellingen plaatsen. Het gevraagde product wordt dan 'on demand' vervaardigd, geassembleerd en gedistribueerd.” Ook de ontwikkelingen op het gebied van AI nemen toe. “Werk dat vroeger door mensenhanden werd verricht kan nu door slimme, intelligente machines gedaan worden.” Het ontwikkelen van dergelijke systemen vraagt veel specialistische technieken en vakkennis. “Denk hierbij aan toepassingen op het gebied van robotica en PLC-techniek, of het verzamelen en aansturen van data en het inzichtelijk maken hiervan voor de klant.”

Ondergronds oplaadpunt

Een andere innovatie is het ontwikkelen van een ondergronds oplaadpunt voor elektrische auto's. “Dit wordt vermarkt door ons zusterbedrijf Streetplug.” Ook hier is het anticiperen op een maatschappelijke ontwikkeling. “Door de strengere milieunormen wordt er méér elektrisch gereden. Maar opdrachtgevers willen geen parkeerterrein met een woud van laadpalen.” PIA levert klantspecifieke diensten. “Dit betekent dat we het doen zoals de klant het wil. En dat maakt het werk veelzijdig, aldus Laban. “Vandaag zijn we bezig met een installatie voor een pastaproducent in de foodsector, morgen werken we aan een oplossing voor co-packaging in de verpakkingsindustrie en overmorgen gaan we aan de slag voor de marine-offshore.”

PIA Automation

Functioneel ontwerp

PIA werkt bij de ontwikkeling van innovatieve oplossingen vanuit een functioneel ontwerp, dat na de uiteindelijke vaststelling gerealiseerd wordt volgens de geldende (N)EN-IEC normen. De hardware ontwerpen zijn opgezet met gangbare ontwerpsystemen zoals Eplan, SEE Electrical of Autocad. “Vanuit het functioneel ontwerp gaan we de software schrijven, en vanuit de hardwaretekeningen worden de installaties opgebouwd en zorgen we voor de afwerking”, aldus Laban. “Het is pas af als het goed is.” En 'goed' is datgene wat de klant wil. Automatiseren is tenslotte een kwestie van samenspraak.

Wereldwijd communiceren

Hoewel PIA gevestigd is in het Zeeuwse Tholen, komen er opdrachten binnen vanuit de gehele wereld. “We zijn al in Singapore geweest, Zuid-Afrika, Taiwan en recentelijk ook in Noorwegen.” Via online verbindingen is het mogelijk om snel te communiceren, ook als het gaat om opdrachten in het buitenland en overzee. “In veel gevallen wil de klant dat er fysiek iemand van onze organisatie aanwezig is op de werkvloer. Maar via online communicatietechnieken is het makkelijk om kennis over te dragen en technische ondersteuning te geven.” Voor PIA betekent dat: commitment, flexibiliteit en vooral géén 'grote-stappen, snel thuis'. “Opdrachtgevers zijn vaak kritisch en willen uiteindelijk maar één ding: de snelste oplossing voor een goede prijs én alles van een zo hoog mogelijke kwaliteit. En dáár gaan we voor.”

Auteur: Hans-Jorg van Broekhoven

Meer informatie over PIA AUTOMATION B.V. :

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Technotron B.V. Technotron B.V.

Meedenken is bij ons gratis!