Avans Hogeschool HBO-opleidingen in Breda, Den Bosch en Tilburg

  • Onderwijs & Training

Exact 200 jaar geleden begon Avans met het klaarstomen van studenten voor de arbeidsmarkt. Twee eeuwen later biedt Avans nog veel meer dan alleen hoger beroepsonderwijs.

Avans Hogeschool HBO-opleidingen in Breda, Den Bosch en Tilburg

Wat is de core business van Avans Hogeschool?

Avans biedt hoger beroepsonderwijs en voert praktijkgericht onderzoek uit. Dat komt ten goede aan de studenten en het onderwijs, maar ook aan de bedrijven waarvoor de opdrachten worden uitgevoerd.

Hoe is Avans Hogeschool ontstaan?

In 1812, dit jaar exact 200 jaar geleden, is de oudste voorganger van de Kunstacademie, een van de onderdelen van Avans Hogeschool, opgericht in ‘s-Hertogenbosch. In de loop der jaren zijn er verschillende opleidingen ontstaan, waaronder de kweekschool, heao, hts en sociale academies. In de jaren ’80 moesten de opleidingen van de Nederlandse regering gaan fuseren en ontstonden de eerste brede hogescholen. In Brabant waren dat oorspronkelijk Hogeschool ’s-Hertogenbosch en Hogeschool Brabant in Tilburg en Breda. In 2004 gingen deze twee hogescholen samen in Avans Hogeschool.

Wat maakt Avans Hogeschool uniek?

Bijzonder is de sterke binding die Avans Hogeschool heeft met Brabantse bedrijven en de regionale samenleving, in combinatie met de kwaliteit van de hogeschool. Voor het tweede jaar op rij is Avans dit jaar uitgeroepen tot beste grote hogeschool van Nederland. De 56 opleidingen zijn sterk gericht op de praktijk. Afstudeerders van Avans blijven voornamelijk werken in Brabant (maar liefst 90%). Niet zo vreemd, in het licht van de nauwe samenwerking tussen Avans en regionale bedrijven, overheden en organisaties. Die kunnen kun opdrachten (voor afstuderen, stages, maar ook onderzoeken of vragen over bedrijfsprocessen) kwijt bij het Avans Ondernemerscentrum. Zo heeft Avans de kans om praktijkgericht onderwijs te verzorgen en professionals met een toegevoegde waarde te leveren aan de maatschappij.

Economische thema's in de regio West Brabant zijn: Innovatie, maintenance en Biobased Economy.

Is Avans Hogeschool met één van deze thema's verbonden? En zo ja, op welke manier?

Avans Hogeschool is met al deze actuele thema’s verbonden. De Biobased Economy in West-Brabant heeft geleid tot verschillende nieuwe lectoren – deskundige ‘sprekers’ die uitleg geven over een vakgebied en vaak deel uitmaken van een kenniskring. Ook komen er nieuwe afstudeerrichtingen binnen het vakgebied van Biobased  Economy en werkt Avans op locatie samen met de bedrijven rondom dit thema. Avans is samen met de Hogeschool Zeeland een opleiding Maintenance gestart om ook deze nieuwe markt een boost te geven. Ook heeft Avans verschillende opleidingen die de nieuwste ontwikkelingen vertalen naar onderwijs, zoals Advanced Business Creation in ‘s-Hertogenbosch en Communication and Multimedia Design in Breda én ’s-Hertogenbosch. In deze opleidingen zijn studenten zo gericht op innoveren, dat zij straks beslist van toegevoegde waarde zullen zijn voor het altijd innoverende bedrijfsleven. Innovatie staat ook centraal bij de lectoraten Innovatief Ondernemen en de Innovatieve Opleidingsschool.

Wat is uw toekomstvisie op lange termijn?

In de toekomstvisie van Avans Hogeschool zullen studenten en afgestudeerden van Avans een grote bijdrage leveren aan het bedrijfsleven in Brabant, doordat zij breed geïnformeerd en betrokken zijn. Avans vraagt de komende jaren méér van studenten, door extra lessen te bieden in ondernemerschap en duurzaamheid. Daardoor zullen zij als beginnende professionals een meerwaarde hebben ten opzichte van studenten van andere hogescholen.

Wat zijn de plannen voor de nabije toekomst?

Avans Hogeschool zal de samenwerking met de Brabantse bedrijven en het toegepast onderzoek een nóg grotere vlucht laten nemen dan het al doet. Met de nieuwe lectoren van het Expertisecentrum Duurzame Innovatie op het gebied van Biobased Economy zal dat geen probleem zijn, maar Avans ziet graag dat ook de andere expertisecentra een steeds sterkere positie zullen innemen in de Brabantse samenleving. De bedoeling is dat Avans Hogeschool niet alleen als onderwijsinstelling wordt gezien, maar zeker ook als kennispartner voor alle instellingen en bedrijven in Brabant.

Medewerkster Franka Peeters aan het woord       

Hoe zou u uzelf omschrijven?

Enthousiast en betrokken.

Wat is uw functie binnen de organisatie?

Senior medewerker bedrijfsproces bij Avans Ondernemerscentrum.

Wat is uw ambitie?

Samen met collega’s het Avans Ondernemerscentrum nog beter op de kaart zetten.

Wat maakt het leuk om voor dit bedrijf te werken?

Het Avans Ondernemerscentrum is de intermediair tussen het onderwijs en alle Brabantse organisaties: profit én non-profit, ondernemingen én overheid, mkb én zelfstandig ondernemers.  Avans op alle mogelijke gebieden verbinden met de buitenwereld is en blijft een uitdagende klus.

Welke personeelsactiviteiten worden er georganiseerd?

Naast de personeelsactiviteiten van Avans gaan we als AOC team regelmatig naar manege van Loon in Loon op Zand voor een buitenrit over de Drunense Duinen.

Heeft u ooit een bijnaam van uw collega's gekregen?

Niet dat ik weet.

Wat is uw grootste passie in het leven en waarom?

Leuke dingen doen met leuke mensen!

Wat is uw lijfspreuk?

Succes moet je zelf creëren!

Meer informatie over Avans Hogeschool:

Bekijk het complete profiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!