BDO ziet Nederland zichzelf uit de markt prijzen

  • Financieel & Juridisch

Accountancy, belastingadvies en consultancy. Bij BDO vindt het allemaal plaats onder één dak. We maken kennis met een professionele organisatie die gespecialiseerd is in niches als BTW, loonbelasting, arbeidsrechts en m&a. En wat is de impact van veranderende wetten en regelgeving?

BDO ziet Nederland zichzelf uit de markt prijzen

BDO en de uitstekende banden met het mkb

Allround financieel adviseur BDO is door de jaren heen uitgegroeid tot een grote organisatie. “De vijfde in grootte zelfs”, weet Marc van Peer van de vestiging in Breda. “Maar hoe groot we ook zijn, we zijn er altijd voor het mkb, daar liggen immers onze roots”, benadrukt hij.

“We zijn van een traditionele boekhouder van zo’n vijftig, zestig jaar geleden uitgegroeid tot een consultantsorganisatie die alle niches in de markt weet te bedienen. Daarvoor hebben we steeds meer specialisten in dienst.” BDO doet dat voor grote corporate clients alsmede voor de ‘bakker om de hoek’. “Ook die heeft hulp nodig.”

Sterk in de regio

Zichtbaarheid en persoonlijk contact blijven daarin van groot belang. “We hebben er bewust voor gekozen om de kleine kantoren open te houden.” Daarnaast is BDO aan de regio verbonden middels sponsoring. De naam prijkt bijvoorbeeld op de shirts van verschillende hockeyelftallen. Zo ook op die van de Bredase hockeyclub Push. “Daar waar wij zitten, willen we ook iets betekenen” verklaart Van Peer.

Internationale werknemers

De in Zundert geboren en getogen Van Peer studeerde aan de KUB. “Fiscaal recht. En na mijn studie ben ik begonnen bij een kleiner kantoor in de regio.” Het was bij PWC waar Van Peer leerde om met internationale werknemers om te gaan. Een vakgebied waarin hij ook bij BDO voor veel klanten het verschil maakt.

Dertig procentsregeling stopt

“Breda ligt precies tussen Antwerpen en Rotterdam, daardoor heb je veel grensverkeer. Belgen die in Nederland werken en andersom.” De dertig procentsregeling heeft dit verkeer verder aangewakkerd. “Als je in Nederland komt werken, hoef je over dertig procent van je inkomen geen belasting te betalen als je een specifieke deskundigheid meebrengt. Heel veel Belgen die in Nederland werken en zo’n functie hebben, die maken daar gebruik van.”

In 2012 is aangekondigd dat de dertig procentsregeling een halt wordt toegeroepen. En waar door menigeen verwacht werd dat dit een flinke impact zou hebben op de internationale forens, blijkt niets minder waar. “Ik had er al een beetje rekening mee gehouden. De realiteit is vaak: belastingmaatregelen zijn mooi, maar ze maken voor ondernemers nooit een doorslaggevende beslissing.”

Het doet Van Peer denken aan de woorden van zijn hoogleraar. “Hij zei altijd: ‘Je moet nooit de belastingwet misbruiken om gedrag te sturen.’ Daar heeft de beste man toch wel gelijk in.”

Nederland prijst zich uit de markt voor buitenlandse werknemers

Een andere maatregel van de overheid heeft wel de nodige impact. Tot ontstemming van Van Peer. “Nederland is steeds meer bezig om een hekje om de landsgrenzen te plaatsen. Hij licht twee ontwikkelingen uit. “Door de Panama Papers wordt elke gunstige vrijstelling onder een vergrootglas gehouden.” Hierdoor wordt ons land minder aantrekkelijk voor buitenlandse werknemers.

Eenzelfde wordt volgens Van Peer bereikt door de heer Asscher. “Hij doet er werkelijk alles aan om ongelijkheid op de werkvloer tussen buitenlandse en Nederlandse werknemers te voorkomen. Dat is goed om arbeidsuitsluiting te voorkomen. Maar Nederland gaat nu zo ver dat het zich een beetje uit de markt aan het prijzen is.”

Aanpassing detacheringsrichtlijn

“Er wordt gewerkt aan aanpassing van de detacheringsrichtlijn. Buitenlandse ondernemers die personeel voor een klus naar Nederland sturen, moeten zich verplicht bij een Nederlandse instantie melden.”

Voorkom onnodige administratieve last

Wie komen er, wanneer en wat krijgen ze ervoor betaald. Het moet allemaal vastgelegd worden. “Bedrijven die per dag honderden mensen naar Nederland sturen, krijgen een ongelooflijke administratieve last.”

Van Peer snapt wel dat sommige bedrijven zich eerst nog eens achter de oren krabben of ze dit (nog) wel willen. En dat terwijl er momenteel juist veel bedrijven met een buitenlands hoofdkantoor in Nederland gevestigd zijn. “Wil je als land aantrekkelijk blijven, dan moet je dit soort administratieve ellende niet gaan invoeren. Dat schiet zijn doel voorbij.”

Marc is sinds 1995 werkzaam bij BDO. Vanaf 2003 is hij als partner verbonden aan de Adviesgroep Loon- & Premieheffing. Vanuit zijn dagelijkse praktijk ligt zijn focus onder meer op het beheersbaar maken van werkgeverslasten voor cliënten in uiteenlopende sectoren waaronder ook de detacherings- en uitzendbranche. Zowel nationaal als internationaal worden relaties ontzorgd op het gebied van tax compliance en aanverwante HR-vraagstukken.

Auteur: Bouke Tuit

Meer informatie over BDO BREDA & BDO ROOSENDAAL:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!