BouwSchool Breda staat voor een leven lang ontwikkelen

  • Onderwijs & Training

BouwSchool Breda staat vooral bekend als regionaal samenwerkingsverband voor de opleiding van jonge bouwvakkers die timmerman, metselaar of tegelzetter willen worden. Minstens zo belangrijk is echter het feit dat BouwSchool Breda zich ook richt op oudere zij-instromers en ook actief is op het gebied van bij- en nascholing van mensen die al werkzaam zijn in de bouw (ook in hogere functies): duurzaam modern personeelsbeleid dus.

BouwSchool Breda staat voor een leven lang ontwikkelen

De locatie aan de Biesdonkweg 31 in Breda is uniek te noemen omdat daar alle beroepsdisciplines uit de bouwkolom aanwezig zijn. In samenwerking met het Radius College vinden zowel het theorie- als het praktijkonderwijs dus in hetzelfde gebouw. Letterlijk ‘opleiden onder één dak’ dus!

Samenwerking

Directeur Erik Colijn benadrukt dat de intensieve samenwerking tussen de bouwsector en het beroepsonderwijs een unieke is: “Het lijkt misschien de normaalste zaak van de wereld. Maar de manier waarop het ROC West-Brabant en BouwSchool Breda dat hier vormgeven binnen Bouw en Techniek Centrum Breda, is toch echt heel bijzonder. Door deze samenwerking kunnen de opleidingen veel sneller en gerichter inspelen op de vraag van het regionale bedrijfsleven. En uiteindelijk vormt het de opmaat naar een leven lang ontwikkelen. Dat willen we de jongeren meegeven maar ook de mensen die al werkzaam zijn in de branche.”

Investeringen

De grootste uitdaging is volgens Colijn om voldoende mensen voor de bouw te leveren maar zeker ook om ze te enthousiasmeren en te behouden voor de sector. “Dat kun je niet alleen. De samenwerking leidt onder meer tot een betere afstemming tussen de onderwijsinstellingen en het regionale bedrijfsleven over de inhoud van het onderwijsprogramma, investeringen en de meer gezamenlijke aanpak van werving en selectie.”

Niveau

BouwSchool Breda verzorgt naast VCA en BHV ook trainingen op managementniveau zoals bijvoorbeeld bouwrecht, communicatie en leidinggeven, effectief leidinggeven, assistent uitvoerdersopleidingen, etc. Colijn daarover: “Het gaat dus niet alleen om praktijkscholing op het gebied van timmeren, metselen en tegelen.”

Personeelsbeleid

Als het gaat om duurzaamheid personeelsbeleid is investeren met het oog op de langere termijn een belangrijk item. Colijn daarover: “Dat is dé manier om mensen te binden en voor lang tijd inzetbaar te houden. In dat kader werken we voor iedereen met een POP: een Persoonlijk Ontwikkelplan. We organiseren themabijeenkomsten voor bedrijven (maatwerk) om werknemers bewust te maken van een leven lang ontwikkelen. Voor zij-instromers vanaf 23 jaar hebben we ook speciale maatwerkprogramma’s om hen een kans te geven in de bouwbranche. Men weet ons ook steeds beter te vinden. Via social media maar ook via andere kanalen. Vanaf 28 april werken we vanuit Bouwend Nederland mee aan een tv-programma van RTL met de titel ‘Wij gaan het maken’. In een serie van zes afleveringen gaan zes geselecteerde deelnemers steeds twee beroepen uitproberen op alle niveaus. Het assessment vond plaats op de BouwSchool. Aan het eind van het traject krijgen de deelnemers een opleiding aangeboden mét baangarantie. Dat is ook mooie pr.”

Conclusie

Voor Colijn is het duidelijk: “Ontwikkelen en opleiden is een vorm van mensen behouden en vasthouden. Als je mensen ontwikkelt, ontwikkel je ook het bedrijf en dan kom je verder met elkaar. En dat willen we graag voor een heel breed scala aan bedrijven doen.”

Auteur: Ron van Kuijk

Meer informatie over BouwSchool Breda:

Bekijk het complete profiel

Grondverzet- en Transportbedrijf Donders B.V. Grondverzet- en Transportbedrijf Donders B.V.

Actief in diverse grondverzet- en transportwerken