De betaalbare maatwerkmogelijkheden van 3D-printing

  • Technologie

Steeds meer maakt 3D-printen onderdeel uit van serieuze productiemethodes. Volgens RP2-directeur Mike de Winter kan er al heel veel en de mogelijkheden nemen in enorm tempo toe. Er zijn inmiddels nogal wat redenen om te kiezen voor deze betrouwbare wijze van vervaardigen.

De betaalbare maatwerkmogelijkheden van 3D-printing

De techniek bestaat al sinds de jaren ’80 maar was lang het domein van avonturiers en liefhebbers. Dat is inmiddels heel anders, vertelt Mike de Winter. Hij begon 20 jaar geleden zijn bedrijf RP2 Prototyping en werd daarmee een vooruitstrevende partner voor partijen die onderdelen, ontwerpen en technieken wilden testen. Hier worden nog altijd kleine partijen of prototypes gemaakt, waarmee productontwikkelaars maar ook bouwspecialisten kunnen testen of een idee ook werkt. Mike: “We zijn vanwege onze knowhow daarin wel steeds meer en vaker tevens adviseur. Ontwikkelaars betrekken ons geregeld al als er alleen nog een idee is.” Geen onlogische keuze, het bespaart tijd en kosten. Het RP2-team staat niet snel meer voor verrassingen.

Nu ook productie

Omdat het steeds beter mogelijk is om met 3D-printtechnieken grotere partijen te produceren, heeft De Winter een tweede bedrijf opgericht. Onder de naam RP2 Industrial worden voor een snel groeiend aantal relaties in België en Nederland onderdelen en andere items gemaakt. “De technieken zijn er inmiddels klaar voor”, verzekert de ondernemer. “In meerdere materialen is ruim voldoende perfectie bereikt om kwalitatief én snel te leveren. Met name als het om niet al te grote producten gaat, halen we nu al aantallen van duizend per dag en dat neemt alleen maar toe.”

Hij wijst erop dat er behoorlijk wat voordelen aan deze innovatieve en toch betaalbare wijze van produceren zitten. Het is snel, het is lokaal en zeer eenvoudig bij te stellen. Leveringen hoeven dus nooit op zich te laten wachten, waardoor afnemers minder grote voorraden behoeven. Modelwijzigingen zijn als het moet dezelfde dag nog verwezenlijkt dus processen komen niet stil te liggen. En voor bedrijven die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben, zijn de beperkte transportafstanden tevens winst; geen milieuvervuilende intercontinentale afstanden meer.

Biertap

De uitdaging blijft…

Het aantal sectoren dat gebruik maakt van 3D-geprinte onderdelen groeit bijna net zo snel als de mogelijkheden. Denk aan medische toepassingen in de tandheelkunde en gehoorapparaten maar ook aan het fabriceren van onderdelen voor consumentenproducten als smartphones bijvoorbeeld. “Wat je tevens steeds meer ziet”, vertelt de enthousiaste bedrijveneigenaar; “zijn gepersonaliseerde onderdelen. Bijvoorbeeld in auto’s. Met logo’s, structuren en zelfs namen van bedrijven erin. Dat zijn vaak wat grotere onderdelen natuurlijk, waarvan soms slechts één of enkele exemplaren gemaakt hoeven worden. Maar ook dat verzorgen we met evenveel toewijding en vakmanschap.” De techneut in hem wordt nog altijd warm van de uitdagingen die het 3D-printen met zich meebrengt en dat geldt tevens voor zijn team. “Het is enorm interessant om al die nieuwe ontwikkelingen op de voet te volgen en zo snel mogelijk in te zetten. Het vraagt soms flinke investeringen, in zowel tijd als financieel, maar het zorgt er wel voor dat we onze relaties altijd de best mogelijke oplossingen, maatwerk en actuele adviezen kunnen bieden.” 

Auteur: Hans-Jorg van Broekhoven 

Meer weten? Bezoek RP2 op de kunststoffen beurs die op 25 en 26 september in Veldhoven wordt gehouden.

Meer informatie over RP2 B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

RTP Elektrotechniek - Kleine klus, snel geregeld RTP Elektrotechniek

Zekerheid voor alles