Directeur Helicon MBO Den Bosch: “Ik ben in een geweldige omgeving terechtgekomen”
- 20 dec., 2017
- Onderwijs & Training
Als nieuwe directeur van Helicon MBO Den Bosch stelde Anita Verbeek zich al na een aantal weken hardop de vraag: ‘Welke ouder wil zijn of haar kind nu niet naar deze groene opleiding sturen?’
Foto: Anita Verbeek, directrice van Helicon MBO Den Bosch
Jongeren vormen een rode draad in haar leven: Gedurende haar hele carrière houdt Verbeek zich al bezig met de ontwikkeling van jongvolwassenen. Ze begon ooit met werken als jeugdbeschermer bij Bureau Jeugdzorg en groeide door als manager bij diezelfde organisatie. Daar hamerde ze al op de kracht van goed onderwijs. “Met onderwijs dat aansluit op de belevingswereld van jongeren, kunnen we draaideurproblematiek doorbreken.”
Van adjunct naar directeur
De keuze om de overstap naar het onderwijs te maken, voelde haast vanzelfsprekend. Ze werd adjunct-directeur bij het Summa Collega in Eindhoven, waar ze de focus op zorg uiteindelijk verruilde voor het managen van onderwijsteams binnen de horeca en brood & banket. In mei 2016 verruilde ze die taak voor die van directeur bij Helicon MBO Den Bosch.
Tot je recht komen
“Het mbo-onderwijs is in mijn hart gaan zitten. Het is onderwijs voor doeners. Jongeren heb ik altijd willen stimuleren om een studie te volgen.” Tegelijkertijd merkte ze dat doorstuderen niet voor iedere leerling een must hoeft te zijn: “Wie mbo heeft gevolgd en daarna weet door te stromen naar het hbo, wordt op de werkvloer aangesproken op zijn of haar vaardigheden op hbo-niveau. Voor jongeren die in het verleden al heel wat obstakels hebben overwonnen, is dat niet altijd het gunstigste scenario. Zij komen dan beter tot hun recht in een mbo-gerelateerde omgeving.”
Lichtgroene sectie
Helicon MBO Den Bosch kent vier specialisaties: Bloem, dier, voeding en milieu. Verbeek: “Dat noemen wij hier gekscherend ook wel de lichtgroene sectie. Bij de agro-technische locatie van Helicon in Boxtel gaat de aandacht onder meer naar techniek en veehouderij, wat we de donkergroene specialisatie noemen. Hier is het wat meer stadsgericht.”
Gastlessen van oud-leerlingen
De school onderhoudt goed contact met voormalige leerlingen. Onlangs nog, verzorgde een oud-leerlinge van de Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL) bij Helicon een gastles. “Zij koestert een passie voor bloemen, en heeft inmiddels de bloemenzaak overgenomen waar ze tijdens de opleiding werkte. Zij laat zien: Je kunt ook ver komen met een BBL-opleiding op niveau twee. De kunst is een opleiding te volgen die zo goed mogelijk aansluit op de competenties en vaardigheden waarover iemand al beschikt.”
Vraag naar afgestudeerde leerlingen Voeding
Naar afgestudeerde leerlingen op het gebied van Voeding en kwaliteit en Voeding en techniek bestaat volop vraag. “Zij mogen stagelopen bij partijen zoals Mars of Heineken, waar ze bijvoorbeeld de kwaliteitseisen van productie- en gistingsprocessen bekijken.” Op deze manier onderhoudt de opleider ook contact met bedrijven. Wat de oud-leerlingen betreft, vindt Helicon het maar wat interessant om te zien waar ze na het afronden van hun opleiding terechtkomen.
Stage op het juiste moment
Binnen alle vier de opleidingsrichtingen maken de circa duizend leerlingen kennis met het bedrijfsleven, via stages die afhankelijk van de branche worden ingedeeld. Een leerling die een opleiding volgt in de richting van milieu, heeft niets aan een stage gedurende de vriesperiode op het moment dat grondboringen moeten worden uitgevoerd.
Tevredenheid
Verbeek richt zich in haar werk ook op tevredenheidsonderzoek, onder medewerkers en vooral onder leerlingen. “Daar zijn we heel nieuwsgierig naar. Meerdere keren per jaar vragen we naar hun mening, en naar de opinie van de ouders informeren we ook. Oud-leerlingen vragen we of ze vinden dat ze in de opleiding nog iets tekort zijn gekomen.”
Met het bedrijfsleven sparren over de opleiding
Juist omdat het contact met het bedrijfsleven voor de opleider zoveel waarde toevoegt, wil ze het opleidingsaanbod van Helicon ook van buiten naar binnen onderzoeken. “Daarvoor dagen we bedrijven uit die actief zijn binnen de branches waar onze leerlingen straks terechtkomen. Doen we de goede dingen? Dat willen we graag van hen weten. Dat is soms lastig, want ondernemers hebben niet direct profijt van deze tijdsinvestering. Zoiets betaalt zich op de lange termijn pas terug.”
Tweerichtingsverkeer
Verbeek vindt dat ze bij Helicon in een geweldige omgeving terecht is gekomen. “Ik ga iedere dag fluitend naar mijn werk. Toen ik hier begon, stonden voor mij drie aandachtspunten centraal: gelijkwaardigheid, vertrouwen en het koesteren van hoge verwachtingen.” Dat hier het principe van tweerichtingsverkeer geldt, is voor Verbeek vanzelfsprekend. “De deur van mijn kantoor staat altijd open. Van welke vraag of van welk dilemma ook sprake is, medewerkers en leerlingen mogen hier altijd binnenlopen. Samen komen we tot een oplossing.”
Auteur: Carline Klijn – van Best
Meer informatie over Yuverta mbo Den Bosch:
Bekijk het complete profiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!