Een leven lang leren
- 4 jun., 2014
- Onderwijs & Training
Bij easyNL studeren veel hoogopgeleide jonge mensen. Ze komen uit alle windstreken. Volgens Frans Suijkerbuijk is het echter zaak dat niet alleen buitenlandse medewerkers zich blijven ontwikkelen.
Kennismigranten
Een deel van de kennismigranten heeft in Nederland gestudeerd en is hier 'blijven hangen' of ziet hier kansen die in eigen land ontbreken. Of men wil een paar jaar ervaring opdoen om dat later in eigen land te verzilveren. Anderen zijn rechtstreeks of indirect – via een intermediair – gecontracteerd en vervullen vacatures in de hightechindustrie. Sommigen zijn hier op eigen gelegenheid naartoe gekomen om hun geluk te beproeven. Het zijn allemaal zogenaamde kennismigranten. Dat is veelzeggend. Kennelijk is het zo dat de Nederlandse economie deze mensen nodig heeft.
Interne opleiding
In Eindhoven weten we daar alles van. Het draait om innovatie, ontwikkeling, research en design. Dat zijn kennisintensieve activiteiten. Vaak krijgen nieuwe medewerkers bedrijfsinterne opleidingen of volgen on-the-job training. Detacheerders voorzien ook vaak in een stukje personal coaching of hebben budgetten voor scholing en ontwikkeling. Bij kenniswerkers uit het buitenland gaat het daarbij niet alleen om het leren van de Nederlandse taal. Vaak wordt ook geïnvesteerd in sociale en communicatieve vaardigheden en in culturele bewustwording. Bij TMC bijvoorbeeld wordt volgens een heel eigen model ook sterk ingezet op ondernemerschap. Daar komen nog weer andere vaardigheden en kwaliteiten bij kijken.
Internationale competitie
Dus deze jonge, gediplomeerde mensen zijn nog lang niet uitgeleerd. Maar dat geldt niet alleen voor buitenlandse medewerkers. Nederland wordt steeds meer een kenniseconomie. Sterker nog, volgens de Amerikaanse onderwijsdeskundige Tony Wagner, schrijver van ondermeer het boek 'The Global Achievement Gap', leven we steeds meer in een 'highly competitive, global knowledge economy'. De arbeidsmarkt voor technische specialisten en onderzoekers is internationaal en gaat voorbij de landsgrenzen. In Singapore of Zuid-Korea en op tal van andere plaatsen in de wereld zit men niet stil.
In vrijwel alle landen nemen de bestedingen aan onderzoek en ontwikkeling door overheden én bedrijven toe. Er valt wat te verdienen in de kennissectoren. Daar zit groei en daar is werkgelegenheid. Zoveel is duidelijk. Maar door de globale competitie is het ook een kwestie van economisch overleven. Want wat zijn de alternatieven voor zulke gebiedjes als Singapore of Nederland? De wereld zit vol arbeidskrachten en de mogelijkheden om productie-activiteiten te verplaatsen zijn legio, niet alleen fysiek maar ook virtueel via internet.
Voortgaande vernieuwing
De afgelopen jaren zijn kennis, wetenschap en scholing een steeds prominenter plaats in gaan nemen. Leren eindigt niet bij het verlaten van de schoolpoort of het behalen van een diploma. Dat wisten we al. In veel banen is leren gewoon een permanent onderdeel van het werken. Vandaag de dag moeten niet alleen piloten zich voortdurend bijscholen voor het omgaan met nieuwe typen toestellen. Dat geldt vrijwel voor elk werk. Immers, het hele complex aan beschikbare informatie, onderzoeksresultaten en nieuwe technologieën dijdt alsmaar verder uit. En we leven in een nieuwe tijd met nieuwe problemen die om nieuwe en slimme oplossingen vragen. Denk aan het energievraagstuk, denk aan de grondstoffenproblematiek en ga zo maar door. Het een en ander vraagt om kritische analyse, zelfstandig en creatief denken en probleemoplossend vermogen. Naast kennis en kunde speelt daar ook een stuk vorming, verwondering en mentaliteit in mee. De werkzaamheden en inspiratie passen niet altijd in een dienstrooster van 09:00 tot 17:00. Excelleren doe je niet zomaar.
Human capital
Meer dan ooit zullen de meeste mensen het met hun hoofd moeten verdienen. Wellicht passen er verschillende vormen van scholing en bijscholing bij verschillende leeftijds- en carrièrefasen. Ook de relevante kennis, kunde en vaardigheden zullen verschillen. Overheid, kennisinstellingen en bedrijfsleven zullen nauwgezet moeten samenwerken. Het zou ook doodjammer zijn om geen gebruik te maken van de drive, mix en motivatie van buitenlands talent. Bij easyNL kunnen wij daarvan getuigen.
Meer informatie over EASYNL:
Bekijk het complete bedrijfsprofiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!