Een leven lang ontwikkelen helpt niet alleen werkgevers
- 18 nov., 2019
- Onderwijs & Training
De klacht dat praktijk en onderwijs niet bij elkaar aan zouden sluiten is niet gegrond. Althans, dat hoeft niet zo te zijn. Bedrijven die samenwerken met het Koning Willem I College weten dat het anders kan. Hier is die praktijk namelijk altijd leidend en dat werkt prima.
Het Koning Willem I College (KW1C) is een groot opleidingsinstituut, met maar liefst 24 afdelingen, aldus René van Uden. Hij is directeur van één van die onderdelen: de Middelbare Techniek School, meteen de grootste tak van allemaal. Samen met senior adviseur Bureau, Bedrijven & Relaties Jacques Doomernik vertelt hij over de bijzondere wijze waarop zij structureel en constructief de samenwerking opzoeken met bedrijven en andere werkgevers.
Standaard bestaat hier niet
Het KW1C heeft een aantal criteria waaraan opleidingen moeten voldoen en één ervan is zo naadloos mogelijk aansluiten bij de praktijk van het bedrijfsleven. “Ook wanneer het om-, bij, of nascholen betreft”, legt René uit. Hij heeft zo’n 1600 studenten onder zijn hoede op de Middelbare Techniek School, die op meerdere terreinen opleidt en traint. Denk aan elektrotechniek, werktuigkundige installatie, proces- en metaaltechniek, maar ook klimaatbeheersing, engineering en tegenwoordig energietransitie. “Op alle vakgebieden werken we nauw samen met bedrijven”, vertelt Jacques.
De praktijk is leidend
Bijna alle kennis die studenten opdoen bij de Middelbare Techniek School, wordt toegepast in de praktijk. De directeur geeft aan hoe dat in z’n werk gaat: “Voor een werkgever is het van belang dat mensen zo goed en snel mogelijk leren hoe het er in de dagelijkse praktijk aan toe gaat. Waar kan dat beter dan bij het betreffende bedrijf zelf?” Binnen bedrijfsscholen verzorgt het KW1IC voor grote spelers als Enexis, Brabant Water, Heineken en Mars het onderwijs. Periodiek vindt er afstemming plaats om nieuwe ontwikkelingen te volgen en te vertalen naar zoveel als mogelijk maatwerk. Dit kan zijn een nieuw keuzeonderdeel of aanpassingen binnen het bestaande programma. Rene van Uden: “Natuurlijk voldoen we aan de wettelijke kaders en eisen die aan goed onderwijs worden gesteld. Maar we vullen onze knowhow van opleiden wél aan met de specifieke kennis die belangrijk is bij het betreffende bedrijf, vaak door ervaren medewerkers bij te laten dragen aan de inhoud van de lessen en praktijkoefeningen.”
Niet alleen grote bedrijven zijn welkom
Een leven lang ontwikkelen. Dat is wat de Middelbare Techniek School biedt, van jonge leerling tot ervaren medewerker en dus ook aan het bedrijfsleven. Voor kleinere werkgevers is dat net zo toegankelijk. Zij kunnen mensen laten deelnemen aan het enorme aanbod van open opleidingen. Binnen de meeste opleidingen kan men flexibel in- en uitstromen. Bij grotere groepen kan dat ook op locatie en natuurlijk nét zo praktijkgericht. Jacques: “Al vanaf twintig deelnemers kunnen we dit aanbieden. Dat kan natuurlijk ook binnen een samenwerkingsverband met andere bedrijven.” René vult aan: “We hadden het net al over maatwerk. Dat voeren we heel oplossingsgericht door voor onze opdrachtgevers. Als een bedrijf proces operators bijvoorbeeld ook storingen wil laten verhelpen, scholen wij ze bij.” Bij deze aanpak is iedereen gebaat, zowel de werknemer als de werkgever..
Via het eigen Bureau Bedrijven en Relaties, een belangrijke schakel tussen de school en werkgevers, houdt het KW1C nauwgezet in de gaten wat er leeft en speelt in de arbeidsmarkt en bij bedrijven. Hier kunnen ondernemers terecht met vragen over de vele mogelijkheden, ook als ze de juiste mensen zoeken voor stageplekken.
Heeft u een geschikte stageplaats of leerbaan? Neem dan contact op met Bureau Bedrijven & Relaties, Ingrid van Erp | 073 624 9 980 | stages-leerbanen@kw1c.nl
Auteur: Hans-Jorg van broekhoven
Meer informatie over Koning Willem I College:
Bekijk het complete profiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!