Een toekomstige hbo-jurist helpt uw organisatie verder op weg
- 23 jun., 2014
- Onderwijs & Training
Een student HBO-Rechten koppelt wetgeving aan de dagelijkse praktijk. Hoe waardevol dat is, blijkt keer op keer uit afstudeeropdrachten door studenten van de Juridische Hogeschool.
Foto: Willemien Bogers en Bart Hooijdonk (Fotograaf: Nienke Bosma)
Stel, u heeft een geweldig idee voor een nieuw product. Marketing en sales staan in de startblokken, de productieprocessen zijn ingericht. Maar hoe zit eigenlijk met de wetgeving? Waar moet u aan voldoen als het gaat om privacywetgeving of digitale wetgeving? Of als het gaat om het intellectuele eigendom van uw product?
Geen gemakkelijke vragen. Maar wel juist die vragen waar een hbo-jurist zich graag in vastbijt. Het liefst al zo vroeg mogelijk, nog tijdens de studie. Bart Hooijdonk, docent Recht aan de Juridische Hogeschool in Tilburg, is ervan overtuigd: een afstudeeropdracht door een student HBO-rechten helpt een organisatie verder op weg. “Ongeacht welk product en ongeacht de vraag. Een student HBO-Rechten laat voor de organisatie waardevolle handvatten achter. Denk aan een rapport of aan een powerpoint, als basis voor een nieuwe bedrijfspresentatie.”
Praktisch in een ruim werkveld
De koppeling met de praktijk: juist dát is wat de student HBO-Rechten een organisatie kan bieden. Terwijl de universitaire rechtenstudent zich bekwaamt in een togaberoep als rechter of advocaat, bereidt de aanstaande hbo-jurist zich voor op een juridische functie binnen de overheid of het bedrijfsleven. Dat is een ruim werkveld, beseft Willemien Bogers, praktijkcoördinator afstuderen aan de Juridische Hogeschool. “Daarom leiden we studenten hier breed op. Juridische kennis is belangrijk, maar vaardigheden als presenteren en onderhandelen net zo.”
De Juridische Hogeschool omvat de locaties HBO-Rechten Tilburg en HBO-Rechten Den Bosch, als samenwerking tussen Avans Hogeschool en Fontys Hogescholen. Samen bieden zij de opleiding aan sinds 2002, als eerste in Nederland. De Juridische Hogeschool kiest bewust voor een kleinschalige opzet, voor zowel HBO-Rechten Tilburg als HBO-Rechten Den Bosch. Wie er afstudeert, doet dat in een periode van in totaal 20 weken.
Grote mate van zelfstandigheid
“Na 3 weken voorbereiding gaat een student tijdens de afstudeerstage 14 weken intern aan de slag”, vertelt Bogers. “In die periode werkt de student 4 dagen per week bij de organisatie. De laatste 3 weken staan in het teken van het schrijven van de scriptie.” Het is daarbij aan de organisatie om de student tijdens het afstuderen mede te begeleiden. Toch hoeven organisaties aan die mentorrol niet veel tijd kwijt te zijn, zo benadrukt Hooijdonk. “Zo’n 2 tot 3 uur per week, meer is niet nodig. Organisaties mogen van een toekomstige hbo-jurist gerust een grote mate van zelfstandigheid verwachten.”
Voordat Hooijdonk als docent aan de slag ging, was hij werkzaam in het bedrijfsleven. “In die periode begeleidde ik geregeld studenten. Ik koos vaak voor een gesprek aan het eind van de week, bijvoorbeeld op vrijdagmiddag. Zo’n vaste afspraak werkt handig. Maar houd je er wel aan: zonder dat wekelijkse gesprek komt het afstuderen al snel te ver af te staan van het uiteindelijke doel. En dat is zonde. Voor de student én de organisatie.”
Interesse in een afstudeerder?
Wilt u meer weten over een mogelijke afstudeeropdracht door een student HBO-Rechten binnen uw organisatie? Neem dan contact op met coördinator afstuderen Willemien Bogers van de Juridische Hogeschool, via e-mail of telefoonnummer 08850-82864.
Ook kunt u via de digitale scriptiekiosk van de Juridische Hogeschool scripties bekijken van afstudeeronderzoeken door studenten van zowel HBO-Rechten Tilburg als HBO-Rechten Den Bosch.
Meer informatie over Juridische Hogeschool Avans-Fontys:
Bekijk het complete profiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!