Groen samenwerkingsverband tussen onderwijs en bedrijfsleven
- 8 jul., 2014
- Onderwijs & Training
De Groene Campus in Helmond is een uniek samenwerkingsverband tussen onderwijs, overheid en bedrijfsleven. Samen bedenken zij duurzame onderwijsproducten en diensten op gebied van gezondheid, voeding, natuur, ontspanning en design.
Samenwerking 3 O’s
Middenin de Groene economie in regio Helmond bevindt zich De Groene Campus. Een concept dat vormgegeven wordt door de 3 O’s (onderwijs, overheid en ondernemers). “Het is een inspirerende omgeving voor studenten, maar ook een bedrijvencentrum en ontmoetingsplaats”, vertelt directeur Jan Krol. “Voor goed onderwijs heb je de overheid en het bedrijfsleven nodig”, weet hij.
Praktijkervaring en kennis
Maar het mes snijdt aan twee kanten op De Groene Campus. Het nauwe contact tussen studenten en ondernemers leidt tot goede stageplekken voor de leerlingen. Studenten kunnen snuffelen aan de praktijk en zien wat er van hen gevraagd wordt. Aan de andere kant bezorgt de samenwerking de bedrijven een bron van kennis.
Spil in de regio
Het idee voor De Groene Campus is een aantal jaren geleden ontstaan. “De middelbare agrarische school wilde een nieuwe vestigingsplaats. Hun gebouw was namelijk verouderd. Maar De Groene Campus kwam er ook als antwoord op de economische situatie in de regio. De bedrijvigheid en gezondheid van de regio stonden onder druk.” Inmiddels zorgt De Groene Campus voor een mix van scholing, bedrijvigheid, innovatie, plezier en uitdaging voor een groot deel van Zuidoost-Nederland.
Crossovers
De Groene Campus zorgt voor transities op het gebied van agri en food en helpt dwarsverbindingen te maken tussen de verschillende vakgebieden. Eén van de voorbeelden van deze crossovers is foodtechniek. “In samenwerking met het bedrijfsleven zijn de studenten met innovatieve dingen bezig. Zo hebben ze al eens een bearnaisesaus voor een fabrikant ontwikkeld. Of wat te denken van het duurzaamheidsbedrijf Triple E dat met eigen labs en mensen werkt”, spreekt directeur Krol trots.
Contextrijk opleiden
Het zijn de vruchten van het contextrijk opleiden, benadrukt hij. “Dat is onze unieke kracht en dat mogen we best nog meer benadrukken.” Op De Groene Campus lopen studenten en ondernemers samen door het gebouw en haar omgeving. Toch liggen daar ook nog uitdagingen. “De doelmatigheid kan beter, we vinden elkaar nog te weinig. Maar dat gaat in de toekomst veranderen.”
Wellness & lifestyle
Voor het ontwikkelen van het groenonderwijs is een kijkje in de toekomst onmisbaar. De directeur signaleert een aantal trends. “Wellness & lifestyle zullen een grotere rol spelen, agrifood en technologie blijven belangrijk.” Ook verwacht hij dat de 3 O’s meer op één lijn komen te liggen als het gaat om arbeidsmarkt en visie. Bij het maken van onderwijs komt de rol van het bedrijfsleven heel nadrukkelijk naar voren. Zij geeft antwoord op vragen als: “Wat moeten de studenten weten, wat is er voor nodig?”
Groene omgeving
Krol roemt naast het contextrijk opleiden ook de groene leefomgeving. De Groene Campus maakt er letterlijk zijn naam mee waar. “De omgeving is heel belangrijk. Iedereen heeft baat bij een groene omgeving.” Maar de rol van de docent mag ook zeker niet onderschat worden, meent de directeur. “Een docent is een topsporter. 67 procent van de resultaten wordt bepaald door de relatie tussen docenten en studenten. We hebben dus goede docenten nodig.”
Meer informatie over Groene Campus, De :
Bekijk het complete profiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!