Helicon en de samenleving: leren van elkaar!

  • Onderwijs & Training

Helicon MBO Den Bosch biedt eigentijds groen onderwijs. De school kenmerkt zich door een unieke manier van lesgeven, genaamd Breek Los. Wát studenten leren staat vast, hóe ze leren is vrij. Naast maatwerk in het onderwijs zijn daarbij samenwerkingsverbanden met bedrijfsleven en andere organisaties essentieel.

Helicon en de samenleving: leren van elkaar!

We spreken Merel Verhofstadt, opleidingscoördinator van Voeding en welzijn. Haar studenten kunnen na een 3-jarige niveau 4 opleiding straks de voedingsvoorlichting in.

Vernieuwen en ontdekken

Dat maatwerk komt terug in het dagelijkse onderwijs voor studenten, legt Merel uit. “Onderwijsvernieuwing staat hier centraal. Dus we kijken per groep en soms zelfs per student welke aanpak werkt. Soms is dat uitleg met een presentatie van iemand voor de klas, voor anderen werkt het beter als het nog visueler wordt, met filmpjes. Dan doen we dat. We geven ook in die zin studenten de ruimte hun talenten en ontwikkelkansen te ontdekken.” Ze legt uit dat ieder schooljaar is opgedeeld in vier gelijke periodes, van ongeveer tien weken. Eén van die tijdblokken beslaat een stageperiode waarin praktijkervaring wordt opgedaan. Maar er worden tevens echte ‘opdrachten’ aangenomen van bedrijven, instanties en andere organisaties. Denk daarbij aan agrarische ondernemingen maar ook bijvoorbeeld voedingscentra en zelfs de HAS.

Bijdragen aan de samenleving

Zo’n opdracht kan van alles zijn, vertelt Verhofstadt. Van een verpakking ontwerpen tot een voorlichtingsproject over voeding. Recent is het project ‘Smakelijke praatjesmaker’ afgerond, waarbij Helicon studenten zich hebben gebogen over voorlichting. Op aanvraag van een samenwerkingsverband van héél veel organisaties, te weten GGD Hart voor Brabant, Syntein, ZLTO, Wereldtuin Verdeliet, wijkraad de Valuwe, Gezonde Buurt, Sociom, Safina, Het EETschap en Goei Leven Land van Cuijk. De aangedragen missie was om inwoners van de Cuijkse wijk De Valuwe op een laagdrempelige en aansprekende wijze nader met gezond eten kennis te laten maken. Hiervoor is onder meer een gespreksbox bedacht, bestaande uit verschillende spellen en gespreksvormen. Deze ‘Smakelijke Praatjesmaker’ kreeg een centrale rol in het project, met als doel de wijk samen te brengen. De kennis van de opleiding Voeding en welzijn is in het project ingebracht om concrete informatie over gezond en toch lekker eten te geven.

Aangenaam verrast

De aanpak en samenwerking in dergelijke opdrachten levert veel op, aldus Merel: “Het inspireert en motiveert studenten enorm! En het geeft energie, ook aan ons als onderwijzend personeel trouwens.” Ze vertelt hoe aangenaam verrast partijen waarmee wordt samengewerkt soms zijn over uitkomsten en adviezen van de Helicon studenten. “Ze denken heel erg praktijkgericht en komen daardoor met zaken die anderen over het hoofd zien maar die oh zo belangrijk zijn.” Al die kennis en ervaring deelt Helicon MBO Den Bosch graag met de samenleving en het bedrijfsleven, meldt de docente. “Neem gerust eens vrijblijvend contact op als je een goed idee hebt”, nodigt ze uit.
 
Auteur: Hans-Jorg van Broekhoven

Meer informatie over Yuverta mbo Den Bosch:

Bekijk het complete profiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!