Helicon ontwikkelt keuzedeel lean met regio
- 2 jun., 2015
- Onderwijs & Training
Onderwijs moet beter aansluiten op de arbeidsmarkt en de kwaliteit van het mbo moet verbeteren, aldus Minister Jet Bussemaker. Helicon pakt de handschoen op met het keuzedeel ‘lean’.
Minister Bussemaker wil dat mbo’s in 2016 hun studenten keuzedelen aanbieden. Deze lesprogramma’s bevatten specialisaties en voorbereidingen die aansluiten op een hbo-vervolgopleiding en beslaan 15% van het lespakket. Geert van den Heuvel, projectleider innovatief vakmanschap food bij Helicon: “Het betekent dat we per lesjaar 240 lesuren op deze manier mogen invullen, een aanzienlijk deel.” En dus ging Helicon aan de slag. Of beter gezegd: Helicon, het Koning Willem 1 College en ROC de Leijgraaf gingen samen met bedrijven uit de regio om tafel.
Kwaliteiten regio
Waar is onze regio goed in? En wat voor medewerkers hebben wij nodig? Die vragen stonden centraal. “De regio ’s-Hertogenbosch, Tilburg en Eindhoven is goed in food en distributie”, weet Van den Heuvel. “Bedrijven als ASML, Heineken, ING, UNC Plus Delta, Fujifilm, het Food Connection Point, De Huijbregts Groep en Techsharks zijn er gevestigd. Het blijkt dat zij op zoek zijn naar medewerkers op mbo-niveau die meer kunnen dan het routinematig werken in een productielijn. Ze willen loyale medewerkers die meedenken over het optimaliseren van het werk en het voorkomen van verspilling. Kortom: medewerkers die lean werken.”
Leerstof lean
Momenteel zijn docenten van de verschillende scholen samen met genoemde bedrijven bezig om de leerstof samen te stellen. Het keuzevak bestaat uit 160 stage-uren en 80 uur theorie en wordt afgesloten met een examen. Bij de leerstof staat een aantal competenties centraal: talentontwikkeling en de groei van de leanmindset, leren om patroon doorbrekend te denken en het analyseren van bedrijfsprocessen en realiseren van ideeën.
Ambitie aanwakkeren
“Studenten leren om slimmer te leren en te werken”, vat de projectleider samen. “Mbo’s moeten niet meer alleen opleiden voor een vak, maar hun studenten ook leren hoe zij moeten werken. Daar hebben ze niet alleen profijt van in hun eigen vakgebied, maar ook op andere plekken. Het is al lang niet meer zo dat je na je studie een bedrijf binnenstapt en er veertig jaar werkt tot je gouden horloge en pensioen. Leren om lean te werken draagt bij aan een carrière. We willen ambitie aanwakkeren.”
Samen in de les
Bijzonder aan het project is de betrokkenheid van de partijen. “We werken samen met andere mbo’s en zien elkaar niet als concurrenten. Bij de deelnemende bedrijven werken medewerkers die zich bezighouden met food, zij komen van Helicon, maar ook medewerkers die zich bezighouden met administratie of technische verwerking. Zij komen van het Koning Willem 1 College of ROC de Leijgraaf. Straks zitten al die studenten bij elkaar in de klas. Het daagt hen uit om verder te denken dan het eigen vakgebied. Bovendien zijn we ook in gesprek met de zorg, want ook mbo’ers in die sector kunnen werken met lean.”
Overschrijdend
Veel scholen vullen de keuzedelen in met specialismen. “Denk bijvoorbeeld aan het specialisme bierbrouwen, iets wat erg in opkomst is. Het idee is dat studenten zelf kunnen kiezen, dus het is goed om verschillende opties te bieden. Wij denken dat het mooie van het lean keuzedeel is dat het opleidingsoverschrijdend is en dat het aansluit bij de wensen van bedrijven. Dat was ook de intentie van de minister: dat wij mensen opleiden voor de arbeidsmarkt van de toekomst.”
Meer informatie over Yuverta mbo Den Bosch:
Bekijk het complete profiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!