Heros Sluiskil, synoniem voor hergebruik

  • Agrofood & Biobased

Heros Sluiskil is een afvalrecycling bedrijf dat voorop loopt op het gebied van duurzaamheid en milieubewustheid en dat zich zeer betrokken voelt bij de ontwikkelingen in en rond het Kanaal van Gent naar Terneuzen.

Heros Sluiskil, synoniem voor hergebruik

Algemeen directeur Arie de Bode aan het woord

Naam: Arie de Bode (54)
Werkt per week: 50 uur
Eerste baan: Het Ingenieursbureau van Gemeentewerken Rotterdam.
Bijzonderheid: In 2011 werd Arie de Bode uitgeroepen tot Havenman van de havens van Terneuzen en Vlissingen, omdat hij gezien werd als de drijvende kracht achter de milieubewuste onderneming Heros Sluiskil.

Hoe zou u uzelf omschrijven als ondernemer?

Als iemand die voortdurend op zoek is naar optimalisatie en verbetering van de terugwinning van duurzame grondstoffen en hergebruik van bouwstoffen uit afval. Met daarbij een sterke focus op innovatiekracht. Ter illustratie: bij Heros lopen we internationaal voorop bij de verwijdering cq terugwinning van non-ferro metalen uit AVI-bodemassen. Tevens ben ik iemand die altijd open staat voor ideeën van anderen om die gezamenlijk bedrijfsmatig en duurzaam inhoud te geven op het Heros Ecopark Terneuzen.

Hoe ziet uw loopbaan er tot op heden uit?

Na mijn studie weg- en waterbouwkunde aan de HTSArie de Bode in Dordrecht ging ik van start bij het Ingenieursbureau van Gemeentewerken Rotterdam. Daar was ik vaak te vinden op de Maasvlakte en nauw betrokken bij de grote baggerwerken voor de Eurogeul, die toen verdiept moest worden om grote ertstankers in de Rotterdamse haven te kunnen ontvangen, en bij de aanleg van de Slufterdam. Later kreeg ik steeds meer te maken met activiteiten rondom bodemverontreiniging en afvalverwerking. Het was een geweldige tijd, waar de basis is gelegd voor mijn huidige functie. Ik volgde destijds in de avonduren ook nog een rechtenstudie in Leiden en Rotterdam.

Na twintig jaar verruilde ik de gemeente Rotterdam voor NS-Vastgoed, waar ik vijf jaar actief was bij de Grondbank Nederland. Vanuit een relatief beschermde ambtelijke omgeving heb ik ruim tien jaar geleden de overstap gemaakt naar het bedrijfsleven pur sang. Bij Heros Sluiskil kan ik me echt ontplooien als ondernemer.

Wat is uw grootste zakelijk succes tot op heden?

Het op de kaart zetten van Heros Sluiskil als een afvalrecycling bedrijf, dat voorop loopt op het gebied van duurzaamheid en milieubewustheid en dat zich zeer betrokken voelt bij de ontwikkelingen in en rond het Kanaal van Gent naar Terneuzen.

Bent u actief binnen een zakelijk netwerk/vereniging, en zo ja kunt u daar meer over vertellen?

Naast het lidmaatschap van de Kring van Werkgevers in de Kanaalzone en Zeeland Port Promotions Council (ZPPC), ben ik sinds 1 maart 2012 voorzitter van het Portaal van Vlaanderen. We proberen het Portaal van Vlaanderen te laten groeien en bloeien als toeristische trekpleister voor Terneuzen. We geven voorlichting over de haven- en nautische ontwikkelingen op en rond het Kanaal van Gent naar Terneuzen door middel van excursies, rondleidingen over het sluizencomplex, biobased getinte excursies naar het kassencomplex, rondvaarten, etcetera. Daartoe werken we nauw samen met Zeeland Seaports, het havenbedrijfsleven, de gemeente Terneuzen en Rijkswaterstaat. We beschikken over een groot aantal vrijwilligers dat de rondleidingen verzorgt. Naast een educatieve rondvaart is het ook mogelijk om, in samenwerking met de VVV Zeeuws-Vlaanderen, een (elektrische) fietstocht door het kanaalzonegebied te maken.

Het Portaal van Vlaanderen is twintig jaar geleden opgericht op instigatie van Rijkswaterstaat, met het doel om de werken van RWS in Terneuzen aan de burger te laten zien. Van lieverlee is het aantal attracties en evenementen uitgebreid. Er is ook een uitkijktoren op het sluizencomplex nabij het Portaal gerealiseerd, van waaruit men een prachtig overzicht heeft over het hele sluizencomplex. Daarnaast ben ik betrokken bij de totstandkoming van het Industrieel Museum in Sas van Gent. Een fantastisch initiatief van de gemeente Terneuzen waaraan wij als bedrijf door het beschikbaar stellen van onze Stoomgedreven  Elektriciteits Generator, naast allerlei andere hulpdiensten, een belangrijke bijdrage leveren.

Welke ondernemer inspireert u? En waarom?

Norbert Rethmann van de Rethmann Groep uit het Duitse Lünen. Hij begon in 1954 met weinig middelen met het ophalen van huisvuil in Düsseldorf. Hij nam het bedrijf over van zijn vader die in de jaren dertig de basis had gelegd. Inmiddels geeft hij  samen met zijn zoons leiding aan het familiebedrijf, dat een enorme internationale speler is geworden. De Rethmann Groep heeft thans een omvang van 45.000 medewerkers.  Het onderdeel Remondis GmbH is actief op het gebied van energie, afval en grondstoffen. Daar werken 22.000 mensen.

Heros Sluiskil is in maart 2012 verkocht aan Remex Benelux GmbH uit Düsseldorf, werkmaatschappij van Remondis. Remex bestaat uit 28 bedrijven, voornamelijk gevestigd in Duitsland, actief op het gebied van recycling van AVI-bodemassen, puin en sloopafval. Het succes van de Rethmann Groep is het gevolg van politieke en economische omstandigheden, een goede arbeidsethos, visie, inzicht en lef.

Welke boodschap wilt u uw collega ondernemer meegeven?

Altijd denken in termen van kansen in plaats van bedreigingen, of er nu hoog- of laagconjunctuur is. De toekomstige Seine-Schelde verbinding en de komst van de nieuwe zeesluis in Terneuzen bieden voor diverse ondernemingen nieuwe mogelijkheden. Er zijn miljoeneninvesteringen mee gemoeid, ten bate van de bedrijvigheid in de hele Kanaalzone van (Parijs) Gent naar Terneuzen. De andere achterlandverbindingen zijn over het algemeen al goed; en waar wat minder moet hierin extra worden geïnvesteerd.

De Kanaalzone moet bekend staan als een gunstig vestigingsgebied voor bedrijven met een brede spin-off naar allerlei bestemmingen.  Dat wil zeggen dat de Kanaalzone moet uitgroeien tot een belangrijk centraal gelegen gebied, tussen de grote havens van Antwerpen en Rotterdam. Laten we daar inhoud aan geven. Overigens vraag ik me wel af of de aloude naam ‘Kanaalzone’ met een dergelijke ambitie wel houdbaar blijft.

Misschien geeft de naam ‘Havens Scheldemond’ wel een betere duiding aan deze ambitie. Immers: de havens van Vlissingen en de havens in het Kanaal van Gent naar Terneuzen vormen feitelijk een geografische eenheid.

Over Heros Sluiskil

Wat is de core business van jullie organisatie?

Heros SchipOnze kernactiviteiten zijn afvalstoffen inkopen , schoonmaken, sorteren en weer verkopen als grondstof voor de bouw en industrie. Centraal staat het opwerken van het as van afval energiecentrales (AEC). Het afval van de welvaart wordt na onze activiteiten nuttig hergebruikt in de maatschappij. Huisvuil en daaraan gelijkgesteld bedrijfsafval wordt  elders verbrand, bijvoorbeeld in Rotterdam, Brussel en Roosendaal, waarbij de AEC-Bodemas of AVI-Bodemas, inmiddels zo’n 500.000 ton per jaar, wordt overgebracht naar Heros waar het na opwerking veelal als secundaire bouw- of grondstof weer wordt gebruikt. Vaak als funderingsmateriaal in de wegenbouw, op- en afritten, geluidswallen (ophogingsmateriaal), en dergelijke, maar ook in toenemende mate als hoogwaardiger granulaat in de betonwarenindustrie.

Daarnaast wordt er ook jaarlijks ruim 100.000 ton aan huisvuil schroot schoongemaakt en weer verkocht aan de industrie. De bij de opwerking vrijkomende materialen zoals non-ferro (koper, messing, aluminium, en dergelijke) en ferro-materialen zijn bestemd voor onder andere de staalindustrie. Dit wordt allemaal schoongemaakt in geavanceerde installaties en krijgt nadien zodoende weer een plaats in onze welvaartseconomie. Een fraaie op duurzaamheid ingerichte kringloop. We hebben ook de beschikking over een biologische waterzuiveringsinstallatie die vorig jaar is uitgebreid met een innovatieve CMBR installatie. Er wordt zowel eigen afvalwater als dat van derden gezuiverd.

Hoe is jullie organisatie ontstaan?

Heros is in de jaren ‘90 opgericht in Roosendaal als aannemingsbedrijf werkzaam in de wegenbouw, kraanverhuur, afvalverwerking en opslag van afvalstoffen. Sinds 2002 vinden alle recyclingactiviteiten van Heros in Sluiskil plaats, op het terrein van de voormalige Cokes-fabriek ACZC, die eind 1999 de poorten sloot. De keuze van de voormalige aandeelhouders van Heros om te schakelen van een bedrijf met drie hectare in Roosendaal naar een terrein van 35 hectare met allerhande installaties en gebouwen, had veel impact op de bedrijfsvoering.

In Sluiskil is er volop gelegenheid tot uitbreiding en verbreding van activiteiten. Het bedrijf is ideaal gelegen en heeft een optimale bereikbaarheid.  Mede dankzij de strategische ligging, aan het kanaal van Gent naar Terneuzen langs diep vaarwater en mede ontsloten door het spoor en de weg, is Heros Sluiskil BV uitgegroeid tot een internationaal opererende onderneming.

Heros staat in de top 10 van succesvolste bedrijven van Nederland in 2012. We hebben een eervolle vermelding verkregen tijdens de Succes Award 2012 verkiezing op 27 januari 2013. We zijn in Sluiskil in 2000 begonnen met een tiental mensen, waarvan de meesten voormalige Cokesmedewerkers. Niet onbelangrijk omdat deze collega’s bekend waren met de installaties en vooral ook met de nog actieve waterzuivering. Inmiddels werken er bij ons ruim zeventig vaste mensen en zijn er gemiddeld ook vijftig inleenkrachten aan de slag.

Wat maakt jullie organisatie uniek?

Heros loopt voorop in duurzaamheid. Er wordt bij ons tot in de finesse invulling gegeven aan het duurzaam hergebruik van afvalstoffen. Aan het idealistische adagium ‘afval is grondstof’, wordt bij ons inhoud gegeven. Grondstoffen worden steeds schaarser en daardoor is  afval steeds meer een bron van herwinbare grondstoffen.

Met onze nieuwe bouwstof Granova® wordt een nieuwe tak van sport toegevoegd aan onze reeks duurzame grondstoffen voor hoogwaardige toepassing in de bouw, asfalt- en keramische industrie.

Tot dusverre beperkte het hergebruik van AEC-bodemas of AVI-afvalstoffen zich voornamelijk tot vervanging van zand als ophoogmateriaal voor de wegenbouw. De verdere verfijning van de door Heros bewerkte verbrandingsresten van huishoudelijk afval creëert echter ook toegevoegde waarde voor diverse fabrikanten in de betonwarenindustrie. In het proces van duurzaam hergebruik van afvalstoffen worden extra schone producten voor hoogwaardige toepassingen vervaardigd.

Economische thema's in de regio Zeeland zijn: Biobased Economy, Logistiek, Maintenance, Recreatie en Toerisme en de Zorgsector. Is jullie organisatie met één van deze thema's verbonden? En zo ja, op welke manier?

Een groot gedeelte van het Heros Ecopark Terneuzen - naast afvalrecyclingbedrijf Heros Sluiskil zijn daar de biomassacentrale van Lijnco Green Energy en de biodieselfabriek van Electrawinds Green Fuel gevestigd - is ingericht voor de productie van duurzame energie. De drie bedrijven zijn ook belangrijke participanten in het Biopark Terneuzen en het grensoverschrijdende Biobased Europe. De biomassacentrale wordt voor de ene helft gevoed door organische mest (varkensmest) en voor de andere helft door feedstromen (tarweresten, energiemaïs).

Organische reststromen en dierlijke meststoffen worden in deze centrale vergist. Daarbij ontstaat gas dat na verbranding omgezet wordt in elektriciteit (groene energie). De installatie heeft een capaciteit van 10 MW. De biodieselfabriek van Electrawinds Green Fuel is sinds begin 2013 operationeel. Het bedrijf houdt zich bezig met de productie van biodiesel uit dierlijke afvalvetten. Het productieproces wordt een tweede generatie biodieselfabriek genoemd en heeft een capaciteit van 250.000 ton biodiesel per jaar.

Waar staat de organisatie over 5 jaar?

Heros Sluiskil als toonaangevend afvalrecyclingbedrijf Heros bovenaanzichten internationaal toeleverancier van duurzame grondstoffen voor de wegenbouw, staalindustrie èn de beton- en keramische industrie (zoals bakstenen en metselsteen). In het proces van duurzaam hergebruik van afvalstoffen worden extra schone producten voor hoogwaardige toepassingen vervaardigd. Conform de door oud-staatssecretaris Atsma geïnitieerde Green Deal moet binnen vijf jaar minstens vijftig procent van de opgewerkte AVI-bodemassen geschikt zijn gemaakt voor andere toepassingen dan ophoogmateriaal voor de wegenbouw. Daar spelen we met ons nieuwe product Granova® op in.

Op het gebied van verwijdering van non-ferro materialen uit AVI-bodemassen lopen we bij Heros voorop met de meest verfijnde technieken. We hebben onze productie-installaties gemodificeerd, want het proces om korreltjes voor de beton- en keramische industrie te maken is heel wat anders dan ophoogmateriaal voor de wegenbouw. Het is nu nog wachten op de benodigde BRL (Beoordelingsrichtlijn met technische specificaties) waarna we zo goed als zeker vanaf 1 mei ons nieuwe product Granova® als gecertificeerd  product kunnen  leveren. Van de totale productiecapaciteit van 500.000 ton kan er in potentie 300.000 ton als Granova® op de markt gebracht worden.

Daarnaast zijn er met de nieuwe voortschrijdende technieken steeds meer mogelijkheden om nog meer non-ferro metalen uit ons afval terug te winnen. Het is daarbij steeds belangrijker om ons te verdiepen in andere marktsegmenten om aldaar toegepaste technieken om te vormen tot gebruik in onze afvalmarkt. Een hele uitdaging met volop perspectief.

Wat zijn de plannen voor de nabije toekomst?

Verdere uitbouw van onze duurzame afvalrecycling activiteiten. Door onze moedermaatschappij Remex hebben we veel meer mogelijkheden om te groeien, tot expansie en verdieping op het vakgebied. Het hoogwaardige Granova® betekent een potentiële  groeimarkt voor Heros Sluiskil en is tegelijkertijd goed voor de regionale economie en werkgelegenheid.

Meer informatie over HEROS SLUISKIL B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Weijers Riooltechniek Weijers Riooltechniek

Rioolbeheer - Rioolinspectie - Rioolreiniging - Rioolkeuring