Het goede voorbeeld geven doe je zó
- 20 jan., 2020
- Innovatie & MVO
Heembouw is op meerdere wijzen een bijzonder bedrijf. Zelf omschrijft de organisatie zich als ‘ontwerpende bouwer’ en dat is al vrij bijzonder. De duurzame aanpak die is verkozen voor het eigen nieuwe kantoorpand is echter nog unieker en moet een inspirerend voorbeeld worden voor anderen.
Durk van Loon is directeur bij Heembouw. Hij vertelt over de in de bouwwereld vrij zeldzame combinatie van ontwerpen én bouwen binnen 1 bedrijf: “Zonder dat eigen belang een rol speelt, zijn we als één team aan het werk met een klantopgave. Vanaf eerste schetsontwerp tot en met de oplevering. Dit zorgt voor een hoge kwaliteit en een snel en soepel proces. Door het combineren van onze bouwkennis en architectonische waarden kunnen we vanaf het eerste ontwerp gericht werken en slimme oplossingen bieden zonder later voor nare bouwkundige verrassingen te komen staan.” Een optimale gebruikerservaring staat centraal als de wensen van een klant van een pand vorm worden gegeven. Heembouw focust zich op drie klantsegmenten: bedrijfsruimten, kantoren en woningbouw.
Mensen betrekken
“Iedereen brengt zijn eigen kwaliteiten, kennis en expertise in en gaat met elkaar voor dat ene, gezamenlijke doel: voor de klant een plek creëren waar mensen willen zijn.”, verduidelijkt Durk de insteek van zijn organisatie.
“Een fijne werkplek anno 2020 is namelijk een plek die medewerkers inspireert, die het beste uit de mensen haalt en zorgt dat de afwisselende werkzaamheden zo goed mogelijk worden gefaciliteerd. En die werkplek is voor iedere organisatie maatwerk. Mede daarom gaat het Heembouw-team altijd het gesprek aan met de eindgebruikers. Een aspect dat in de huidige tijdsgeest enorm in opkomst is, is circulariteit. Mensen vinden het maatschappelijk onverantwoord dat we zoveel producten ontwikkelen voor eenmalig gebruik, meldt Van Loon. Met ons eigen nieuwe kantoor waar diverse circulaire ontwerpprincipes zijn geïntroduceerd, willen we een nieuwe standaard neerzetten en anderen inspireren.
Circulair en representatief
Als Heembouw in maart 2020 verhuist naar de nieuwe locatie, betrekt het bedrijf een duurzaam kantoor waarvoor technieken zijn gebruikt die nieuw zijn voor Nederland. Nu milieuprestatieberekeningen en het terugbrengen van die footprint zulke issues zijn, is het goed om te laten zien dat het ook anders kan. “Bouwen hoeft niet altijd een negatieve impact op het milieu op te leveren”, legt Van Loon uit. “Door circulair te ontwerpen kun je materialen toepassen die eenvoudig in de toekomst kunnen worden hergebruikt. Ook kun je bestaande bouwmaterialen gebruiken om iets nieuws neer te zetten.” Dat is precies wat er is gedaan om te komen tot het nieuwe kantoorpand. In de fundering van het pand is bijvoorbeeld circulair beton toegepast, dat is gewonnen uit reeds bestaand beton. Een primeur voor Nederland. Aangezien beton een bouwmateriaal is met een sterk negatieve milieuscore, konden we hierdoor onze milieu-impact drastisch reduceren. Sinds 2019 wordt de milieu-impact van gebouwen door de Overheid uitgedrukt met de MPG-score. De MPG-norm is nu 1,0 en wordt de komende jaren in stapjes verlaagd tot uiteindelijk 0. Door ons kantoor circulair te ontwerpen en bouwen, hebben we een MPG-score van 45% onder de norm gerealiseerd.
Het gebouw zelf oogt even prachtig als duurzaam, met een grotendeels houten gevel en een deels begroeide met fraai groen. Het straatwerk is hergebruikt, al valt dat zeker niet op, en dat geldt voor meer materialen in en aan het pand. Van Loon: “We zien ons nieuwe onderkomen een beetje als een statement maar tevens als een manier om anderen te inspireren. We nodigen geïnteresseerden dan ook van harte uit om te komen kijken en geven graag een rondleiding. Dan kunnen we meteen wat van onze kennis over duurzaam en circulair bouwen delen.” Meld je dus gerust als je eens wil zien hoe representatief een circulair en duurzaam kantoor kan zijn.
Meer informatie over Heembouw Bedrijfsruimten Zuid :
Bekijk het complete bedrijfsprofiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!