Juridische Hogeschool Avans-Fontys: "regio heeft elkaar nodig"
- 6 okt., 2016
- Financieel & Juridisch
RegioinBedrijf spreekt met Morgan Bosma, adjunct-directeur bij Juridische Hogeschool Avans-Fontys. Bosma: "Aan alle ondernemers: wij willen als Juridische Hogeschool graag de banden met regionale ondernemers warm houden en versterken. We hebben elkaar nodig".
Naam: | Morgan Bosma |
Functie: | Adjunct-directeur bij Juridische Hogeschool Avans-Fontys |
Gestart per: | 1 juli 2016 |
Werkte voorheen als: | Opleidingsmanager opleiding Tandprothetiek bij Hogeschool Utrecht |
Standplaats: | Den Bosch |
Woonachtig in: | Gemert |
Waarom is het bedrijfsleven zo belangrijk voor de Juridische Hogeschool?
Al vanaf de oprichting is onze opleiding van hoge kwaliteit en dat willen we graag zo houden. Daarom moet je continu de juridische ontwikkelingen in het werkveld volgen, zodat we daar ons onderwijs op kunnen laten aansluiten. We willen input vanuit organisaties hoe zij de hbo-jurist graag zien: “Waar is behoefte aan? Tegen welke juridische vraagstukken lopen zij aan?” Als we dit weten, kunnen we dat vertalen naar competenties die een hbo-jurist moet bezitten. We willen ook samen nadenken over vragen voor de toekomst en hoe onze juristen kunnen bijdragen aan innovaties.
Natuurlijk zijn we ook afhankelijk van het bedrijfsleven voor het beschikbaar stellen van mooie stageplaatsen.
Hoe komen jullie in contact met bedrijven?
Wij organiseren regelmatig evenementen en bijeenkomsten. Zo hebben we stagebegeleiders, alumni en andere professionals uit het werkveld afgelopen voorjaar uitgenodigd voor het event Hello You! Studenten hadden speeddates en ronde tafelgesprekken met werkgevers. En een inspirerende spreker, Rob Bertholee directeur-generaal van de AIVD vertelde over wat er in Nederland speelt en hoe juristen hierin kunnen bijdragen. Deelnemers komen met studenten en collega’s in contact, het is een mooie netwerkaangelegenheid. Naast dit soort events organiseren we ook regelmatig brainstormsessies met bedrijven om adviezen op te halen of netwerkbijeenkomsten voor oud-studenten die in het werkveld inmiddels hun plaats gevonden hebben. Dit zijn de toekomstige stagebegeleiders.
Waar zijn bedrijven naar op zoek?
Bedrijven zijn niet zo zeer op zoek naar juristen die alles weten over de rechtspraak, maar meer naar een jurist die aan de voorkant van het recht zit, die gericht is op het voorkomen van problemen doordat hij alle juridische zaken binnen een organisatie goed geregeld heeft en in overleg met diverse partijen kan komen tot constructieve oplossingen met een breed draagvlak. Denk aan arbeidscontracten met medewerkers, maar ook aan bepaalde vergunningen die nodig zijn en dat een wetswijziging goed wordt doorgevoerd. De juridische professional moet daarvoor interdisciplinair kunnen samenwerken, hij kenmerkt zich door zijn management- en taalvaardigheden. De hbo’er weet hoe hij een goed rapport schrijft, een werkbare overeenkomst opstelt of bedrijfsgericht onderzoek moet doen. Wij ervaren dat deze behoefte vooral speelt in het niet-traditionele (juridische) werkveld, dus bij gemeenten, verzekeraars, gerechtsdeurwaarders, MKB en grote ondernemingen.
Zijn hbo-juristen dan helemaal niet actief in het traditionele werkveld?
Natuurlijk zijn ze ook actief en van meerwaarde in het traditionele werkveld (advocatuur, rechtbank, notariaat). Hier is er (mede door de toenemende digitalisering) vraag naar juristen die de rechtstoepassing kunnen faciliteren. Denk aan kennismanagement, informatiemanagement, organisatiemanagement, een concreet voorbeeld is de ketenprocescoördinator bij het Openbaar Ministerie. De opleiding ontwikkelt mee.
Zo krijgen wij per 1 januari zelf ook een minder ‘traditioneel’ uiterlijk. In onze huisstijl zitten nu nog typische traditionele elementen zoals een hamer en een toga. Dit laten we los en kiezen voor een frisse uitstraling die onze dynamiek en vooruitstrevendheid laat zien.
Waarom is de behoefte aan juridische ondersteuning in het bedrijfsleven toegenomen?
We merken vooral regionaal een toename aan juridische vraagstukken op het gebied van technologie en innovatie. Met name rondom de Brainportregio worden veel nieuwe producten ontwikkeld. Daar heb je te maken met privacyrecht, vergunningen, licenties, octrooien. We proberen samen met andere onderwijsinstellingen deze juridische vraagstukken naar ons toe te trekken. We hebben bijvoorbeeld een samenwerkingsverband met het Objexlab, dat is een 3D-printinglab bij Fontys Hogescholen in Eindhoven. We streven hiermee de ambitie na om dicht bij het werkveld te blijven.
Wat zijn je plannen voor de nabije toekomst?
Ik wil de samenwerking met het bedrijfsleven intensiveren en nog meer een open kennisorganisatie creëren. De ambitie is om nog toegankelijkere kennisuitwisseling tussen onderzoek, onderwijs en werkveld te creëren. Onze huisvesting is nu nog niet voldoende benaderbaar. De bedrijven zouden hier zelf moeten zitten, meer als campusidee. We gaan daarom aankomend jaar starten het met het opzetten van een praktijkplein, zodat we nog dichter bij het werkveld komen te staan. Onderwijs is de verbindende factor om kennis uit te wisselen. Door kennisdeling versterk je elkaar. Daarnaast willen we ons onderwijs uitdagend, up-to-date en innovatief houden, zodat het aantrekkelijk blijft voor studenten om hier te komen.
Wil je nog een oproep doen aan bedrijven?
Ja, ik wil ze graag uitnodigen om een kijkje te komen nemen op onze hogeschool of om met mij in gesprek te gaan over hoe we elkaar kunnen versterken.
Auteur: Olga Heeren
Meer informatie over Juridische Hogeschool Avans-Fontys:
Bekijk het complete profiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!