‘Klinkers zijn wel degelijk onderhoudsvrij’
- 12 apr., 2016
- Bouw
Tegenwoordig moeten tuinen zoveel mogelijk onderhoudsvrij zijn. Klinkers zijn daarom niet welkom in de tuin. Dat is een enorme misvatting, zegt Marco Verbruggen van Reijnders BV. “Klinkers worden met het jaar mooier door er niets aan te doen.”
Tweeverdieners hebben het druk, willen vooral genieten van hun tuin. Dus kiezen ze voor minder groen. Grote tegels hebben de voorkeur: ze zijn veel goedkoper (maar kunnen ook veel duurder zijn), er zijn veel minder naden waar zaden zich in kunnen nestelen en uit kunnen groeien tot onkruid. Want dat betekent: werk aan de winkel.
Prijs en onderhoud schrikken af
De kleine klinker wordt dus niet gewaardeerd. Bovendien zijn klinkers redelijk prijzig in aanschaf. Prijs én te veel onderhoud schrikken af. Verbruggen: “Voor een mooie klinker, zoals oude Waaltjes, betaal je inderdaad een paar centen. Je hebt dan wel de Rolls Royce onder de klinkers te pakken. Ze liggen niet voor niets overal in de Efteling en andere toeristische plaatsen zoals bijvoorbeeld Oisterwijk of Heusden.”
Onderhoud: laat de natuur zijn gang gaan
En over het onderhoud: “Je moet er niks aan doen. Laat de natuur zijn gang gaan. Onkruid dat er tussendoor piept, korstmossen op de klinkers: dat geeft de tuin juist een mooie en aantrekkelijke uitstraling. Daar kun je enorm van genieten. Hoe ouder de klinker wordt en hoe meer de natuur zijn werk doet, hoe mooier-ie wordt. Een klinker is tijdloos. Je hoeft die dus nooit meer te vervangen.” Zijn tip: “Als je twijfelt, ga eens bij iemand kijken die al jaren klinkers heeft liggen.”
Tegels: je raakt erop uitgekeken
Toch blijft het lastig om de jonge generatie aan de klinker te krijgen, weet Verbruggen. “Die houdt van strak. Ze hebben meestal wat minder te besteden, dus vormt de tuin meestal het sluitstuk van de begroting. Daarom worden er vaak betonnen tegels gelegd. Tegels die in de mode zijn, bij tuinprogramma’s op de televisie worden gepromoot. Maar je raakt er gegarandeerd op uitgekeken. Dus moet er weer worden geïnvesteerd. Met klinkers heb je dat probleem niet.”
Toplaag laten zagen: de kinderkop oogt als nieuw
Overigens kun je een oude kinderkop ook vernieuwen door de bovenste laag eraf te laten zagen. Gemeentes kiezen daar weleens voor, zegt Verbruggen. “De klinkers zijn dan te bol, of te grillig van vorm. Die bewerkte kinderkoppen zijn weer strak. Dat is prettig voor mensen die moeilijk ter been zijn, of in een rolstoel zitten. Zoiets kun je natuurlijk ook in je tuin laten doen.”
Klinkers in huis
Klinkers in huis, je hoort er maar zelden iets over. “Maar het is fantastisch mooi, maar dan moet het plaatje helemaal kloppen. In dat plaatje passen alleen maar grote en eeuwenoude boerderijen of herenhuizen.”
Auteur: Kees Klijn
Meer informatie over REIJNDERS B.V., HANDELS- EN TRANSPORTBEDRIJF :
Bekijk het complete bedrijfsprofiel