“Logistiek is een dynamische, innovatieve sector in Midden-Brabant”
- 1 mei, 2017
- Logistiek & Vervoer
Een platform waarbinnen ondernemers, gemeenten en kennisinstellingen samen werken aan een goed logistiek vestigingsklimaat in de regio: dát is Logistiek Midden-Brabant (LMB).
Foto: Sandra Smits, voorzitter Logistiek Midden-Brabant (LMB)
Volgens voorzitter Sandra Smits zijn de korte lijnen binnen LMB cruciaal om alle uitdagingen voor de sector effectief het hoofd te kunnen bieden. “Het imago van de sector kan beter.”
Logistieke vestigingsklimaat versterken
Voortgekomen uit Midpoint Brabant wil Logistiek Midden-Brabant (LMB) het logistieke vestigingsklimaat in Midden-Brabant versterken via concrete activiteiten en projecten. Volgens voorzitter Smits (in het dagelijks leven Manager Industriële Verhuizingen van logistiek dienstverlener Saan) dient het samenwerkingsverband twee doelen: elkaar informeren én samen gerichte acties in gang zetten. “Lange tijd gebeurde er van alles op tal van plekken, maar een centrale coördinatie ontbrak. Logistiek Midden-Brabant is in het leven geroepen om ondernemers, overheid en onderwijs bij elkaar te brengen en zo de lijnen tussen deze ‘drie O’s’ een stuk korter te maken. Het is ook nadrukkelijk niet het zoveelste bestuurlijke overlegorgaan, maar een club waarbinnen de ondernemer, de wethouder en de onderwijsdirecteur snel met elkaar kunnen schakelen.”
Imago
Die korte lijnen zijn volgens Smits hard nodig, zeker nu de logistieke sector kampt met tal van uitdagingen. “Om te beginnen is het imago van de logistieke sector verre van florissant. De gemiddelde Nederlander denkt bij de transportsector nog altijd vooral aan vrachtwagens op de weg en aan manshoge magazijnen vol heftrucks. Terwijl de sector transport en logistiek tegenwoordig zoveel méér is: zeker nu e-commerce flink in opkomst is, neemt de rol van IT snel in belang toe. Dat vraagt om technische mensen, die creatieve oplossingen kunnen bedenken voor complexe logistieke processen.”
Opleidings- en banenmarkt
Uitdaging is vooral om die mensen te vinden, vervolgt Smits. “Zeker nu technisch talent ook in andere sectoren schaars is. Niet voor niets is – naast imagoverbetering – ook ‘human capital’ voor ons een belangrijk speerpunt. Was de jaarlijkse en drukbezochte Dag van de Logistiek in Tilburg tot voor kort vooral een kijkfestijn vol vrachtwagens, inmiddels maakt ook een opleidings- en banenmarktonderdeel uit van het programma. Op die manier willen we de bezoekers laten zien dat de logistiek een dynamische, innovatieve sector is, waar mbo’ers, hbo’ers en academici volop uitdagingen kunnen vinden. In aanvulling daarop ontwikkelen we momenteel een ‘roadshow’, waarmee we de provincie kunnen doorkruisen met diezelfde boodschap.”
Eigen academie
Niet alleen het achterhaalde imago, ook de slechte aansluiting tussen vraag en aanbod speelt de logistieke sector volgens Smits parten op de arbeidsmarkt. “Daarom hebben we de Logistieke Academie Midden-Brabant, oftewel LAMB, in het leven geroepen. Binnen de LAMB trainen en ontwikkelen we logistiek personeel en stomen we hen klaar voor een loopbaan in de sector. Daarbij richten we ons op mbo-studenten in logistieke richtingen, maar nadrukkelijk ook op zij-instromers – mensen die vanuit een andere sector willen overstappen – en op zittende medewerkers die toe zijn aan iets anders.” Omdat binnen LAMB zowel bedrijven, opleidingen als overheden vertegenwoordigd zijn, kan het onderwijscurriculum volgens Smits snel worden aangepast aan de vraag vanuit de markt. “Nu bedrijven steeds meer behoefte hebben aan complexe IT-vaardigheden, kunnen Brabantse hbo-instellingen als de NHTV en Fontys Hogescholen daar binnen LAMB-verband snel op inspelen.”
Digital supply chain
Het stimuleren en stroomlijnen van innovatie is, naast imagoverbetering en het beter benutten van human capital, een derde pijler onder LMB. “De regio Tilburg-Waalwijk is een belangrijke logistieke topregio: hier komen weg-, water en spoorverbindingen samen. Daarmee is het ook een belangrijk knooppunt binnen de vervoersketen. Hoe richt je die zogenoemde synchromodaliteit in digitaal opzicht het beste in, zodanig dat ook je informatiestromen goed op elkaar aansluiten? En welke rol kunnen big data spelen bij het stroomlijnen van die digitale logistieke keten? Dit zijn vragen die momenteel aan de orde komen binnen het project Digital Supply Chain, dat we samen met de nieuwe Jheronimus Academy of Data Science uitvoeren. Door op deze manier gezamenlijk te werken aan concrete innovaties, blijven we als regio aangehaakt bij wereldwijde ontwikkelingen en positioneren we Midden-Brabant ook in digitaal opzicht als belangrijk knooppunt.”
Succesvollere projecten
Het zijn slechts enkele van de concrete projecten die LMB momenteel uitvoert. Belangrijk is vooral het streven naar concreet resultaat, benadrukt Smits. “We willen toe naar minder, maar wel succesvolle projecten. Juist omdat binnen LMB meerdere partijen vertegenwoordigd zijn, kunnen we snel schakelen en komen we snel tot tastbaar resultaat. En daar vaart uit eindelijke de hele regionale transport- en logistieksector wel bij.”
Auteur: Joost Peters
Meer informatie over Midpoint Brabant Smart Logistics:
Bekijk het complete instantieprofiel