Nederlands Loodswezen wil medewerkers duurzaam inzetten
- 12 jan., 2016
- Logistiek & Vervoer
Wie zelf gevaren heeft, weet het. De haven is een spannende omgeving en niet zonder gevaren. Een loods kent het vaargebied goed en helpt de kapitein van een schip, dat soms al maanden op zee is, om veilig aan te meren in de haven.
Het werk van een loods is precisiewerk, waarvoor volledige concentratie vereist is. Maar achter de loods staat nog een hele organisatie, namelijk Nederlands Loodswezen BV.
Schepen loodsen van en naar de haven
Het Nederlands Loodswezen is dé organisatie die bijdraagt aan het veilig en vlot afhandelen van het scheepsvaartverkeer. De voornaamste taak is het jaarlijks loodsen en beloodsen van de meer dan 90.000 loodsplichtige zeeschepen van en naar de Nederlandse en Vlaamse Scheldehavens.
Duurzaam inzetbaarheidsbeleid
Het merendeel van de medewerkers van het Nederlands Loodswezen doet fysiek zwaar werk. Het is dus belangrijk dat zij gezond, gemotiveerd en inzetbaar blijven. Daarom heeft het Nederlands Loodswezen een duurzaam inzetbaarheidsbeleid ontwikkeld, zodat medewerkers hun werk beter en langer uit kunnen voeren. En dit gaat verder dan alleen een persoonlijk ontwikkelingsplan.
Gezondheidsbeleid
De medewerkers van het Loodswezen zijn 24 uur per dag inzetbaar, men vaart over soms moeilijk bevaarbare waterwegen, op elk mogelijk tijdstip en onder alle weersomstandigheden. Een onregelmatig en ongezond eetpatroon ligt op de loer. “We bieden steeds meer gezonde maaltijden en snacks aan op schepen, maar ook op kantoor, zodat medewerkers fit en geconcentreerd hun werk uit kunnen voeren”, vertelt Nancy van der Drift, HR manager bij Nederlands Loodswezen BV.
Workability Check
Varende medewerkers, die de loodsen veilig van en naar de schepen varen, ondergaan periodiek een verplicht medisch onderzoek, de zogenaamde zeevaartkeuring. Daarnaast krijgen zij eens in de twee jaar een Workability Check. Hierbij wordt de fysieke en mentale vitaliteit getoetst, zodat problemen met het werk voorkomen kunnen worden.
Financiële scan
Voor medewerkers die nu of op termijn niet meer kunnen varen zoekt het Loodswezen een oplossing. Zo is er een uittrederegeling bedacht zodat medewerkers in continudiensten gefaseerd kunnen afbouwen met werken. In overleg met andere, aan de branche verwante, bedrijven kunnen mensen worden herplaatst. Of men kan de persoonlijke financiële situatie in kaart laten brengen om bijvoorbeeld uit te zoeken of men eerder kan stoppen met werken of dat men een andere minder belastende baan aan kan nemen en daarmee af kan gaan bouwen.
Het Loodswezen is een aantrekkelijke werkgever. Dat blijkt wel uit de betrokkenheid die zij heeft met haar medewerkers.
Nederlands Loodswezen BV
Het Loodswezen is een zelfstandige organisatie die werkt vanuit twee disciplines: Nederlandse Loodsencorporatie (NLC) en Nederlands Loodswezen BV (NLBV). De NLC houdt zich op landelijk niveau bezig met het opleiden van (toekomstige) loodsen en het garanderen van een professionele uitvoering van het werk van de registerloods. NLBV is een organisatie die zich specifiek richt op het ondersteunen van registerloodsen in het uitvoeren van hun beroep. De diensten bestaan uit het uitvoeren van administratieve taken en het vervoer van loodsen van en naar zeeschepen.
Meer weten?
Heeft u vragen of wilt u meer weten over de wereld van het Loodswezen? Neem dan contact op met Nancy van der Drift, HR manager bij het Loodswezen, via 088 - 900 25 000 of info@loodswezen.nl.
Auteur: Olga Heeren, Communicatiebureau REDACT
Meer informatie over LOODSWEZEN REGIO SCHELDEMONDEN:
Bekijk het complete bedrijfsprofiel