‘Nederlandse maakindustrie wordt weer competitiever’

  • Technologie

De voortschrijdende technologie maakt de Europese maakindustrie weer competitiever ten opzichte van lagelonenlanden als China en India. De precisie-oplossingen van Renishaw helpen maakbedrijven om zo efficiënt mogelijk te werken.

‘Nederlandse maakindustrie wordt weer competitiever’

Foto: Philippe Reinders Folmer, directeur Renishaw Benelux

Reshoring: zo wordt het verschijnsel genoemd dat bedrijven hun productie vanuit lagelonenlanden als China en India weer terughalen naar Europa. Volgens Philippe Reinders Folmer, directeur van Renishaw Benelux, gebeurt het steeds vaker. “Jarenlang hebben Europese bedrijven hun productie verplaatst naar het buitenland, vooral naar Azië, omdat de lonen daar een stuk lager zijn. Maar inmiddels zijn de lonen ook daar, zeker in een land als China, al lang niet meer zó laag als ze lange tijd waren. Bovendien richt China zich momenteel vooral op de doorontwikkeling van zijn eigen interne markt, wat de drang om competitief te zijn voor de export flink heeft gedempt. Allemaal ontwikkelingen die ervoor zorgen dat Europa de concurrentiestrijd met Azië beter aankan. Bijkomende voordelen van het terughalen van productie: de transportkosten gaan flink omlaag én er is geen taalbarrière meer.”

Dalende kostprijs

Maar de belangrijkste reden dat Europese bedrijven efficiënter en ‘man-armer’ kunnen werken en dús competitiever worden, is volgens Reinders Folmer de technologie die steeds verder voortschrijdt. “De steeds snellere ontwikkelingen op het gebied van robotisering en automatisering stellen Europese bedrijven in staat om efficiënter en met minder mensen te werken. Doordat een steeds groter deel van het productieproces geautomatiseerd kan worden uitgevoerd, daalt de kostprijs.”

Afwijkingen

De precisie-oplossingen van Renishaw helpen bedrijven daarbij, schetst Reinders Folmer. “In de verspanende industrie en in de halfgeleiderindustrie komt alles aan op snelheid en precisie. Dan hebben we het niet over millimeters, maar over microns en nanometers. Onze meetapparatuur spoort zelfs de kleinste afwijkingen in industriële productieprocessen op en zorgt er zo voor dat bedrijven in deze sectoren zo efficiënt mogelijk kunnen werken.”

Ontwerpvrijheid

Een andere technologie die snel opmars maakt in de Europese maakindustrie is 3D-metaalprinten, vervolgt Reinders Folmer. “Het grote voordeel van deze productiemethode, ook wel bekend als additive manufacturing, is de grote ontwerpvrijheid die ontstaat in vergelijking met meer traditionele productiemethoden als frezen en gieten. Doordat je componenten uit één stuk kunt maken, worden ze lichter én sterker, en vaak voorzien van betere of meer functionaliteiten.”

Meerdere toepassingen

Renishaw maakt 3D-metaalprinters en levert ook de bijbehorende randapparatuur en software, schetst Reinders Folmer. “Onze 3D-printers kennen toepassingen in uiteenlopende industriële sectoren – zoals de luchtvaart- en de automotive industrie – en in de tandheelkundige en medische industrie. Daar wordt deze productiemethode bijvoorbeeld gebruikt voor het maken van kronen en bruggen, maar ook kaak-, knie-, heup- en zelfs schedelimplantaten.”

Ontwikkeltraject

3D-metaalprinten vergt volgens Reinders Folmer een nieuwe manier van werken. “Zeker in Nederland werken eindfabrikanten vaak met meerdere toeleveranciers. Dat is lastig als je, binnen die keten met meerdere spelers, wil komen tot een herontwerp van een bestaand product. Binnen een ontwikkeltraject gaan eindfabrikanten en toeleveranciers steeds nauwer met elkaar samenwerken en is het vaak nodig om vertrouwelijke info uit te wisselen. Dat vraagt om heldere afspraken tussen beide partijen, over de taakverdeling en over de kosten. Het hele speelveld gaat op de schop.”

Solution center

Daar komt bij dat de aanschaf van een kostbare 3D-metaalprinter voor veel bedrijven nu nog een brug te ver is, vervolgt Reinders Folmer. “Als vooraanstaande, wereldwijd actieve speler richt Renishaw daarom steeds vaker ‘solution centers’ in. Daar kunnen bedrijven voor een bepaalde periode – bijvoorbeeld een kwartaal, een halfjaar of een jaar lang – printcapaciteit inhuren, inclusief randapparatuur en technische ondersteuning. Zo stellen we bedrijven op een laagdrempelige manier in staat om, tegen relatief lage kosten, te onderzoeken in hoeverre ze 3D-printing kunnen inzetten binnen hun specifieke productieproces.” Inmiddels zette Renishaw dit soort centra op in India en het Verenigd Koninkrijk, en zijn er projecten onderweg voor centra in de VS, Canada en Duitsland. “Plannen voor de Benelux zijn in de maak, waardoor de kans groot is dat ook Nederlandse en Belgische maakbedrijven straks via ons op een laagdrempelige manier kennis kunnen maken met 3D-printen.”

Opleving

Naast meetapparatuur en 3D-printers maakt Renishaw ook apparatuur die wordt gebruikt in onder meer de mijnbouw en de diamant- en de kunsthandel voor materiaalanalyse. Al met al zijn het dynamische tijden voor Renishaw, benadrukt Reinders Folmer. “Zeker nu de Europese maakindustrie op de drempel staat van een nieuw hoofdstuk; er gebeurt enorm veel momenteel, zeker op technologisch vlak. Met onze oplossingen leveren we graag een bijdrage aan de opleving van de Europese industrie.”

Auteur: Joost Peters

Meer informatie over RENISHAW BENELUX B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!