Nieuwe opleiding tot 'Technisch Leidinggevende'
- 14 nov., 2016
- Onderwijs & Training
Het blijkt een gat in de markt, de nieuwe opleiding van ROC Tilburg ‘Technisch Leidinggevende’. Leidinggeven is een vak apart en niet iets wat je vanzelf meekrijgt bij je technische opleiding. De meeste technici doen het er gewoon bij - en dat kan beter, vond ROC Tilburg.
Foto: Wim Vissers, Accountmanager Techniek bij ROC Tilburg
Samen met een aantal bedrijven uit het gehele land ontwikkelden zij deze mbo kop-opleiding. De eerste groep ging in september 2016 van start. In februari 2017 start een nieuwe groep.
Technische kennis én leidinggevende skills
Een technisch leidinggevende /meewerkend voorman met een technische opleiding op niveau 3 of 4, dient meer in zijn mars te hebben dan alleen technische kennis. Hij moet anderen aan kunnen sturen, een planning kunnen maken én aanhouden, commerciële kansen herkennen, zijn medewerkers gemotiveerd houden en hij is verantwoordelijk voor de voortgang, kwaliteit en veiligheid van het werk.
“De vraag kwam voornamelijk uit de productiebedrijven en installatietechniek. Er waren weinig opleidingsmogelijkheden voor deze bedrijven. Toen het Ministerie van OC&W alle opleidingen tegen het licht ging houden in 2015 en een vernieuwingsslag aankondigde, kregen we de mogelijkheid om deze nieuwe opleiding te ontwikkelen,” vertelt Wim Vissers, Accountmanager Techniek bij ROC Tilburg.
Eénjarige kop-opleiding niveau 4
Vissers: “Het is een ontzettend interessante opleiding voor bedrijven. De opleiding is namelijk op niveau 4 en duurt maar één jaar. Dat vind je op weinig plaatsen in Nederland.” ROC Tilburg maakt dit mogelijk door specialisten uit het bedrijfsleven en eigen gekwalificeerde docenten in te zetten. De lesstof wordt aangeboden als e-learning.
“Het is best een zware opleiding. Je moet discipline hebben en je eigen verantwoordelijkheid nemen, want zelfstudie is noodzakelijk ter voorbereiding van de lessen”, licht Vissers toe.
Investeren in uw medewerkers betaalt zich terug
“Nederlandse bedrijven schenken steeds meer aandacht aan de scholing van hun werknemers. Het verbetert de kwaliteit van processen en de loyaliteit van medewerkers aan het bedrijf neemt toe. Mensen waarderen het als het bedrijf in hen investeert.”, aldus Vissers.
Verticale doorgroeifunctie
Medewerkers die al jaren in het vak zitten en allround vakman zijn, krijgen met deze opleiding de mogelijkheid om door te groeien. Je moet natuurlijk wel de persoonlijkheid en vaardigheden bezitten om het te gaan doen en het bedrijf moet er achter staan. “Aan het einde van de opleiding overleggen we met het bedrijf of een medewerker klaar is voor het examen. We examineren tijdens het werk. We examineren dus niet alleen de theoretische kennis, maar vooral ook de soft skills, zoals houding en gedrag. Als ze slagen, krijgen ze het door OC&W erkende mbo-diploma op niveau 4: Technisch Leidinggevende.”
Februari 2017: nieuwe groep van start
De eerste groep, bestaande uit 16 medewerkers van productiebedrijven, installatiebedrijven en elektrobedrijven, startte in september 2016. Inmiddels zijn er al aanmeldingen voor de nieuwe groep die in februari begint. Er zijn nog plaatsen vrij. Aanmelden kan door een mail te sturen naar infobot@roctilburg.nl of neem contact op met dhr Wim Vissers, 06 – 41413323 of 013 – 5397149.
Auteur: Olga Heeren
Documenten
Meer informatie over NCVB Bedrijfsopleidingen:
Bekijk het complete profiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!