Praktijkgericht onderwijs heeft een nieuwe dimensie gekregen

  • Onderwijs & Training

Onderwijs sluit vaak niet, of in ieder geval te weinig, aan bij de praktijk. Het is een veelgehoorde klacht in het bedrijfsleven. Maar niet voor wie te maken krijgt met de studenten van SintLucas en SintLucas NXT. Hier is vanaf dag één de praktijk leidend en volledig geïntegreerd in het écht leren van een vak.

Praktijkgericht onderwijs heeft een nieuwe dimensie gekregen

Bart Andriessen is directeur bij SintLucasNXT en een bevlogen man. Een gesprek met hem inspireert en maakt al snel duidelijk hoe uniek de aanpak is van de in Boxtel en Eindhoven gevestigde opleidingen. “Ik ben in gesprek gegaan met captains of industry”, vertelt hij. “En daar kwam die kloof tussen scholing en benodigde vaardigheden steeds ter sprake. We zitten midden in Brainport met héél veel kansen om ons heen die aansluiting met de praktijk mogelijk maken. Die factoren zijn we gaan combineren en zo is deze wijze van mensen gericht opleiden ontstaan.”

Praktijk is leidend

Veel van de geboden opleidingen bereiden voor op werken in de creative industrie. Of beter eigenlijk: spelen zich inmiddels af in het hart van die wereld. Andriessen: “Het punt met lesgeven is al snel dat aan het eind van de rit een deel van de eerder bijgebrachte kennis en vaardigheden weer zijn verdwenen. Als een student niet of onvoldoende de kans krijgt praktijkervaring op te doen, is dat onontkoombaar.” Daarom krijgen studenten van de verschillende SintLucas opleidingen alle kans om bijna dagelijks de opgedane kennis om te zetten in praktijkervaring.

“In plaats van bijbaantjes in de supermarkt kunnen ze aan de slag bij door SintLucas NXT binnengehaalde opdrachten voor die creative industrie. Ze leren daarmee het vak pas écht, met werk dat niet alleen uit de praktijk komt maar er ook werkelijk wordt gebruikt. Het verdient bovendien beter van vakken vullen.” Mooie bijkomstigheid is natuurlijk dat tevens zaken als deadlines halen en voldoen aan verwachtingen van opdrachtgevers hiermee al deel worden van voorbereid zijn op werken in de betreffende sector.

Moeilijke manuals

Een mooi voorbeeld van de out-of-the-box aanpak is hoe gebruiksaanwijzingen voor machines en apparatuur worden omgezet. De SintLucas studenten ontleden de nogal eens ingewikkelde manuals en van de betreffende apparaten maken ze een virtuele 3D versie. Aan alle onderdelen van die gedigitaliseerde variant worden inzichtelijk vormgegeven instructies gekoppeld, met visuals, filmpjes en indien nodig zelfs animaties. Bijna alle onderwezen disciplines komen eraan te pas. Praktijkgerichter kan het niet worden.

Een andere tot de verbeelding sprekende aanpak speelt zich af bij Enversed het Virtual Reality Center. Hier vindt eveneens een deel van de praktijkgerichte opleidingen plaats, een Walhalla natuurlijk voor jongeren die in deze wereld aan de slag willen.

Kom maar op!

Bart: “De mogelijkheden om met én voor de IT en high tech maaksector praktijkgericht te werken zijn bijna oneindig. Dit is echt win win! Ik nodig bedrijven, onder meer via het RegioinBedrijf netwerk, van harte uit om eens samen te sparren over mogelijkheden. Het moet gek gaan, willen we niets voor elkaar kunnen betekenen.” Meer weten? Kijk vooral eens op de websites van SintLucas en SintLucas NXT.

Meer informatie over SiNTLUCASNXT:

Bekijk het complete profiel

Office Cabling Systems OCS: Totaalleverancier in kabelmanagement

Oplossingen voor alle kantoor- en werkplekbekabeling