Praktijkonderwijs zal altijd blijven, óók in de anderhalvemetermaatschappij

  • Onderwijs & Training

In de tijd dat heel Nederland overschakelt op online trainingsmodules met webinars en Zoom overleggen, blijft het praktijkonderwijs bestaan. Sterker nog: bij DINS Safety Training in Terneuzen hadden ze de drukste zomer sinds járen. "De Arboregels veranderen immers niet door corona", zegt directeur Peter Kramer.

Praktijkonderwijs zal altijd blijven, óók in de anderhalvemetermaatschappij

DINS bestaat sinds 1992 en is in 2010 door Kramer overgenomen: "DINS is een afkorting en staat voor 'detatched industrial nautic services'. Eigenlijk zijn we ontstaan als dienstverlener voor de industrie en nautische sector in en rondom Terneuzen." Vervolgens schakelde men over op het aanbieden van veiligheidstrainingen en cursussen, omdat daar grote behoefte aan was bij o.a. Dow Chemical.

Groei

Uiteindelijk is het uitzend- en detacheringsdeel verkocht en heeft DINS als aanbieder van gericht praktijkonderwijs een groei doorgemaakt, sinds de ontsluiting van Zweeuws-Vlaanderen door de Westerscheldetunnel. Het cursusaanbod omvat in totaal 3 A4'tjes, met 3.500 tot 4.000 cursisten per jaar. De opdrachten komen uit onder meer de logistiek en petrochemie, met tevens NEN trainingen voor de electro- en installatietechniek. Ook verzorgt DINS de BHV-crusssen voor volldige Zeeuws-Vlaamse kinderopvang. Ruim 70 procent van de omzet komt uit Zeeuws-Vlaanderen, de rest uit overig Zuidwest Nederland.

Tijdelijk

De huidige anderhalvemetermaatschappij is van tijdelijke aard, is de stellige overtuiging van Kramer. "Afstand houden zit immers niet in de natuur van mensen. Als er een vaccin komt, valt de samenleving gegarandeerd weer terug in de oude gewoonten." Maar niemand weet hoe lang dat nog duurt. Misschien een half jaar, of langer. "Dat maakt het inspelen op de nieuwe situatie voor ons zo ontzettend lastig", verzucht de directeur.

DINS Safety Training

Kleinere groepen

Want de coronamaatregelen hebben zeker een impact op de cursussen van DINS. "Wij kunnen geen grote groepen meer draaien", legt Kramer uit. "Ons grootste leslokaal is normaal gesproken ingericht voor cursussen van 24 personen en voor BHV-trainingen van (bedrijfshulpverlening) 15 personen. Maar dat gaat niet met de huidige coronamaatregelen niet lukken en werken we met groepen van zo'n 9 personen."

Grillig

Het jaar is voor DINS grillig verlopen. "In april sonden we helemaal stil hebben we geen omzet gedraaid. In mei kwam alles weer op gang en de maanden juni en juli waren ronduit goed. In augustus volgde een dip maar september was de beste maand sinds ik hier ben en dat is inmiddels ruim tien jaar." De afgelopen zomerdrukte is volgens de directeur deels te verklaren door de inaalslag, want bedrijven moeten nu eenmaal aan certificeringen en wettelijke voorwaarden voldoen. "Dat geldt zeker voor Arbo-gerelateerde opleidingen." Hoe het de komende maanden verder gaat, is nog even afwachten. "Oktober lijkt weer in te zakken, maar dat komt door de nieuwe golf en het voorzichtige gedrag van de mensen: iedereen is weer terughoudender met contacten."

Twee keer zo hard werken

Over de gehele lijn gezien blijft de vraag naar praktijktrainingen echter ongewijzigd, constateert Kramer. Hij ziet geen verschuiving naar online. "Zelfs het aantal e-learning aanmeldingen is vreemd genoeg niet verhoogd, hoewel men dat makkelijk vanuit thuis kan doen." En dat is verklaarbaar. "Het is onmogelijk om praktische vaardigheden via het beeldscherm over te brengen." Al met al is het extra werk voor DINS: "We moeten met kleinere groepen twee keer zo hard werken om alles rond te krijgen." En, zo relativeert de directeur, ooit is corona voorbij en keert de samenleving terug naar de normaalsituatie. "Al zal het nog lang, heel lang duren voordat alle economische gevolgen zijn weggeëbt."

Auteur: Han Verbeem

Meer informatie over DINS OPLEIDINGEN:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Jonkman Opleidingen Jonkman opleidingen

Úw partner in logistieke- en veiligheidsopleidingen!