Samenwerkingsverband van bouwbedrijven vormt innovatief opleidingscentrum
- 4 nov., 2016
- Bouw
BouwSchool Breda is niet zomaar een opleidingsbedrijf, het is een regionaal samenwerkingsverband van meer dan 160 bouwbedrijven. Directeur Erik Colijn nam het stokje over van Arie van Empel en vertelt over het opleidingscentrum dat in nauwe samenwerking met bedrijven en andere opleidingsinstellingen is ontstaan.
Foto: Erik Colijn, directeur van Bouwschool Breda
Bouwschool gericht op de praktijk
“Bouwschool Breda is een stichting die is ontstaan vanuit Bouwend Nederland en dus een samenwerking tussen verschillende bouwbedrijven. Dit maakt het mogelijk om ook écht in de praktijk op te leiden”, vertelt Colijn. Leerlingen volgen 1 dag of twee avonden in de week theorie en krijgen 4 of 5 dagen praktijk bij een bouwbedrijf. Colijn: Leerlingen zijn in dienst bij BouwSchool Breda Opleidingen B.V. Hierdoor loopt het bedrijf geen enkel risico, maar plukken ze wel de vruchten van het zelf opleiden van een leerling-bouwvakker, timmerman, tegelzetter of metselaar. Ze kunnen de jonge werknemers zelf vormen en ze hebben de mogelijkheid om de leerling na afronding van zijn opleiding in dienst te nemen (modern personeelsbeleid).”
Scholing in bouw en techniek
Het opleidingsbedrijf richt zich op praktijkscholing van voornamelijk jonge bouwvakkers en verzorgt bij- en nascholingscursussen voor mensen in de bouw of techniek branche. “Werknemers zijn tegenwoordig zelf verantwoordelijk voor hun individuele ontwikkeling. Er is een tekort aan goed vakmanschap in de branche. We willen bedrijven er vooral bewust van maken hoe belangrijk het is om te blijven scholen. Met de bij- en nascholingscursussen kunnen bedrijven het vakmanschap van hun medewerkers verbreden en verdiepen.”
Samenwerking met ROC’s
BouwSchool Breda werkt samen met het ROC Radius College en het ROC Da Vinci College. De leerlingen volgen de theorielessen op het Bouw en Techniek Centrum Breda. “Wij hebben schitterende theorie- en praktijkruimtes, zoals een werkplaats om te timmeren, metselen, tegelzetten, een infraruimte voor stratenmakers en landmeters, maar ook een ruimte om te leren schilderen. Samen met de ROC’s en bedrijven ontwikkelen we het opleidingsaanbod en kunnen we een hoge kwaliteit van opleiden garanderen”, aldus Colijn.
Bouwopleidingen door en voor bedrijven
“We geven BBL (Beroepsbegeleidende leerweg) en BOL (Beroepsopleidende leerweg) opleidingen voor bouw en techniek op niveau 1 t/m 4. Door het samenwerkingsverband met zoveel bouwbedrijven kunnen we onze leerlingen vrijwel altijd plaatsen. Daarmee stimuleren we de werkgelegenheid in de regio en dringen we het tekort aan goed vakmanschap terug.”
Stimuleren en enthousiasmeren van nieuwe aanwas
“Vooral basis en kaderleerlingen (vmbo) kiezen voor een bouw opleiding. We werken nu hard om ook mavo leerlingen enthousiast te krijgen voor onze opleidingen. We willen in omvang groeien, het centrum uitbreiden, meer opleidingen ontwikkelen samen met partners, zodat we nog interessanter worden voor jongeren. Daarom gaan we ons ook richten op mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt of buitenlandse jongeren.”
Innovatief opleidingscentrum
“We zijn enorm blij met de betrokkenheid die bouwbedrijven hebben naar BouwSchool Breda. Het Bouw en Techniek Centrum Breda moet een innovatief opleidingscentrum zijn en blijven in de toekomst. Dat kan alleen in nauwe samenwerking met bedrijven en andere opleidingsinstellingen en door optimaal gebruik te maken van alle faciliteiten. Ik wil bedrijven in de bouw en techniek dan ook van harte uitnodigen om met ons in gesprek te gaan en een kijkje komen nemen op ons prachtig opleidingscentrum. Samen staan we sterk!”
Interesse?
Heb je vragen over bij- of nascholingscursussen, wil je een opleidingsplan maken voor een werknemer of ben je geïnteresseerd in ons samenwerkingsverband, neem gerust contact op met Erik Colijn, Directeur BouwSchool Breda via Telefoon 076-5306060 of E-mail: info@bouwschoolbreda.nl.
Auteur: Olga Heeren
Meer informatie over BouwSchool Breda:
Bekijk het complete profiel