September traditiegetrouw start voor nieuwe opleiding bij Avans+
- 1 sep., 2014
- Onderwijs & Training
Starten met een postbachelor of masteropleiding bij Avans+ kan op verschillende momenten in het jaar. Toch beginnen veel mensen traditiegetrouw in september. “De zomerperiode lijkt een natuurlijke periode van bezinning” zegt Coen Toebosch, directeur van Avans+.
“De focus op de toepassing – de bal erin schieten tijdens de wedstrijd – dáár gaat het om”. Daarom juist nu een interview met hem. Coen Toebosch leidt in 2014 Avans+ tien jaar.
U gebruikt het woord bezinning. Is dat nodig voordat je begint aan een opleiding bij Avans+?
“Absoluut. Het is een ingrijpend besluit om naast je werk en eventueel gezin te gaan studeren. Veel van de werkende professionals die bij ons een opleiding volgen, zijn zo rond de 35 jaar en zitten in de meest hectische fase van hun bestaan met carrière maken, ouderschap, een druk sociaal leven etc. Studeren bij Avans+ vergt een forse tijdsinvestering. Met minder dan vijftien uur studeren per week, red je het niet. Je moet daarom de ultieme wens hebben om het beste uit je zelf te halen. Het woord bezinning is dus gepast! Ben je intern gemotiveerd om elke dag beter te willen worden, dan helpt Avans+ je om dat doel te bereiken.”
Is dat jullie ultieme doel, mensen het beste uit zichzelf willen halen?
“Dat is een deel van onze doelstelling. We werken altijd op drie gebieden.
- mensen beter laten worden in hun vak (scholing);
- mensen persoonlijk beter laten worden (via coaching en reflectie);
- en zorgen dat hun omgeving (de organisatie waar ze werken) beter gaat presteren (toepassing).
Die drie elementen verbinden we met elkaar, daar zijn we uniek in. Onze stelling is dat ontwikkeling verder gaat dan nieuwe kennis vergaren. Om de parallel met topsport te trekken: met alleen trainen kom je er niet. Je moet voldoende wedstrijden spelen om de investering in nieuwe kennis – het trainen – vruchtbaar te laten worden. Anders ben je slechts aan het investeren. Mensen die alleen een papiertje willen halen en gaan voor een zesje, voelen zich bij Avans+ niet thuis. Daarentegen, mensen die gretig zijn om het beste uit zichzelf te halen en daar hun omgeving van mee te laten profiteren, die mensen komen via Avans+ werkelijk verder. Hun omgeving profiteert daar ook van; een van de redenen waarom de meeste werkgevers bereid zijn om een opleidingstraject te financieren.”
Hoe toetst Avans+ of iemand die zich aanmeldt echt past bij deze visie?
“We gaan vooraf met elkaar in gesprek en confronteren mensen met hun verwachtingen. Er zijn immers genoeg opleidingsinstituten die je een MBA in één dag beloven. Denk eens na, zeg ik dan. Hoe realistisch is dat? Kom je dan met de juiste verwachtingen en stel je de juiste vragen? Bij ons vergaar je geen kennis die je als het meezit gaat toepassen. Wij zorgen dat die toepassingen – het spelen van de wedstrijd – direct verweven is met het trainen, het opdoen van de kennis. Dat is voor de organisaties waar onze studerende professionals werken, interessant. Zij verdienen zo hun investering in de ontwikkeling van hun medewerker terug.”
U trekt in uw verhaal over Avans+ parallellen met de sport. Wat is de achtergrond daarvan?
“Ik wilde vroeger de beste worden in sporten en ging daarom naar de ALO, de Academie voor Lichamelijke Opvoeding. Bij topsporters gaat het ook om het complete plaatje; het trainen, het spelen van wedstrijden (de omgeving) én ontwikkeling op persoonlijk vlak. Daarom gebruik ik graag metaforen uit de sport bij het vertellen over Avans+. Als ik in een gesprek met geïnteresseerden in Avans+ onze werkwijze vergelijk met het nemen van penalty’s, dan snappen mensen het meteen. Je kunt de ballen er op een training immers honderd keer inschieten (trainen), maar het moet gebeuren tijdens de wedstrijd in de omstandigheden van dat moment (toepassen). Dat vraagt mentaal (persoonlijk) meer dan de juiste vaardigheden.”
Tot slot, hoe daagt u zichzelf uit om u verder te ontwikkelen?
“Ik heb even gedacht dat het na tien jaar bij dezelfde organisatie, misschien tijd was voor een move. Toen ik concludeerde dat ik Avans+ nog verder wilde verbeteren, heb ik gezocht naar een manier om nieuwe ideeën op te doen om zo gericht te werken aan innovatie. Daarom heb ik ook zelf weer geïnvesteerd in het volgen van een opleiding. Bewust bij een andere opleider, waardoor ik heb ervaren dat de vrijblijvendheid van opleiden elders veel groter is. Het heeft mij geholpen om het plaatje van Avans+ nog scherper te krijgen. Die focus op de toepassing – de bal erin schieten tijdens de wedstrijd – daar gaat het om. Daar zit de waardecreatie. Met het uitdragen van dat beeld, daar wil ik mee verder. Zodat mensen en bedrijven die de drive hebben om de beste te willen worden, weten dat ze bij Avans+ moeten zijn. Daag ons maar uit om persoonlijke resultaten en bedrijfsresultaten te verbeteren.”
Postbachelor en masteropleidingen Avans+
Nieuwsgierig geworden naar wat Avans+ biedt? Bekijk het overzicht met alle opleidingen op één pagina en vraag de gratis opleidingsbrochure aan.
Auteur Hennie van de Kar – Vervooren (1970) is tekstschrijver in Breda. Zij schrijft sinds 2001 teksten in opdracht, onder andere voor RegioinBedrijf. |