“Slimme software helpt faalkosten flink terug te dringen”
- 13 dec., 2016
- Bouw
Van meet af aan meer duidelijkheid over materialen, kosten en de planning: dankzij slimme software weet ingenieursbureau Van Boxsel Engineering zijn klanten steeds meer zekerheid te bieden, vertelt directeur Willem van Boxsel. “Faalkosten weten we flink terug te dringen.”
Foto: Willem van Boxsel, directeur Van Boxsel Engineering
“Ons bureau is gespecialiseerd in het ontwerpen van deugdelijke constructies van gebouwen”, schetst Willem van Boxsel. “Dat doen we in opdracht van projectontwikkelaars, aannemers, architecten, woningbouwcorporaties en particulieren. De basis van een goed ontwerp is daarbij in de loop der jaren natuurlijk niet veranderd. Tegelijkertijd heeft de manier waaróp we ontwerpen zich de laatste decennia stormachtig ontwikkeld. Dertig jaar geleden gebeurde alles nog met de hand; ontwerpen kwamen met potlood en papier tot stand. Zo’n twintig jaar geleden deed AutoCAD-software zijn intrede: opeens werd het mogelijk om op het scherm te ontwerpen, in 2D. En inmiddels heeft 2D plaatsgemaakt voor 3D: dankzij steeds slimmere software wordt het mogelijk om gebouwen volledig driedimensionaal uit te tekenen.”
Gedetailleerde planning en kostenplaatje
Zelf ging het bedrijf enkele jaren geleden werken met het 3D-modelleerpakket Tekla: een geavanceerd programma dat het mogelijk maakt om digitale ‘gebouwen’ te ontwerpen. Van Boxsel: “Samen met de andere bouwpartners stelt het programma onze ontwerpers in staat om een ontwerp vooraf helemaal uit te denken. Alle benodigde materialen en hoeveelheden kun je hierin precies kwijt. Nog voordat er ook maar één steen gelegd is, heeft de opdrachtgever zo een gedetailleerd beeld van de planning, van de benodigde materialen én van het prijskaartje dat daaraan hangt. De kosten aan de voorkant liggen hierdoor misschien net wat hoger, maar uiteindelijk bespaar je flink op faalkosten: doordat van meet af aan duidelijk is wat er nodig is, is er veel minder sprake van verspilling. Ook voorkomt de strakkere planning onnodige en kostbare vertraging.” Onlangs nam het bureau zelfs een eigen programmeur in dienst, vertelt Van Boxsel. “Die werkt het systeem voortdurend bij en volgt alle ontwikkelingen op dit vlak op de voet.”
Herbestemming bestaande gebouwen
Herbestemming van bestaande gebouwen is op dit moment ook erg actueel. Van Boxsel: “Werden verouderde panden vroeger vaak afgebroken, tegenwoordig krijgen ze steeds vaker een nieuwe bestemming. Dat vraagt allereerst om kennis van oude constructies; je moet natuurlijk wel weten wat je doet. Daarnaast is het belangrijk dat je voldoende creativiteit in huis hebt om te komen met out-of-the-box oplossingen voor bestaande gebouwen. Mede dankzij diverse projecten op dit vlak hebben wij die kennis in ruime mate in huis. Momenteel zijn we onder meer betrokken bij het herontwerp van de Heilig Hartkerk in Breda. In deze kerk komen onder meer appartementen, kantoren, een fitnessruimte en een restaurant. Erg mooi om te zien hoe zo’n oud gebouw een hele transformatie doormaakt.” Een ander in het oog springend project is Pakhuismeesteren in Rotterdam, vervolgt Van Boxsel. “Dit monumentale pand op de Kop van Zuid wordt momenteel omgebouwd tot een modern lifestylehotel. Ook hier komt onze kennis van oude constructies weer van pas.”
Prefab-beton in de bouw
Het ontwerpen van gebouwconstructies is een van de disciplines waarop Van Boxsel Engineering zich richt. Een andere tak van sport is het maken van werktekeningen van prefab-betonelementen voor fabriek en montage, vertelt Van Boxsel. “Die prefab-elementen worden in de bouw gebruikt voor het snel kunnen realiseren van wanden, vloeren en kolommen; de elementen worden vanuit de fabriek getransporteerd naar de bouwplaats, om daar in elkaar te worden gezet. Wij zijn gespecialiseerd in het uittekenen van al die aparte onderdelen en het berekenen en ontwerpen van de juiste verbindingen.”
Indiase vestiging
De kennis op prefab-gebied is ook deels geconcentreerd in de in 2006 geopende nevenvestiging in New Delhi, vertelt Van Boxsel. “Onze Indiase collega’s fungeren als flexibele schil voor onze Nederlandse vestiging in Oosterhout; niet alleen op het gebied van prefab-betonelementen, maar ook voor het ontwerpen van gebouwconstructies. Het mooie is: onze kennis van prefab-bouw zetten we inmiddels ook in India zélf in. Daarnaast voert onze Indiase vestiging projecten uit in onder meer projecten uit in Nieuw-Zeeland, Australië, de VS en het Verenigd Koninkrijk. Mooi om te zien hoe, dankzij slimme automatisering en laagdrempelige communicatiemogelijkheden, de hele wereld tegenwoordig binnen handbereik ligt.”
Auteur: Joost Peters
Meer informatie over BOXSEL ENGINEERING, VAN:
Bekijk het complete bedrijfsprofiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!