Studenten zijn de toekomst: opleiden doe je samen
- 22 mrt., 2017
- Onderwijs & Training
Hoe ziet het personeel van de toekomst eruit? Welk niveau hebben ze? Hebben ze de kennis in huis om aan de verwachtingen van jouw bedrijf te voldoen? Vencomatic Group in Eersel is volledig op de toekomst voorbereid.
Onderwijscoördinator Sander van Asten (foto) vertelt hoe ‘anders’ zij omgaan met de ruim 200 aanvragen voor stages en afstuderen die zij per jaar krijgen en hoe Vencomatic Group studenten opleidt voor het bedrijfsleven van de toekomst.
Wie is Vencomatic Group?
“Het begon in 1983. Eigenaar Cor van de Ven ontwikkelde het eerste geautomatiseerde Legnest voor moederdieren. Dat was destijds een baanbrekende innovatie. Daarna volgden nog veel meer duurzame pluimveevriendelijke producten. De Vencomatic Group biedt nu totaaloplossingen voor de huisvesting (Vencomatic), eierverzameling (Prinzen) en klimaatbeheersing (Agro Supply) voor moderne pluimveehouderijen over de hele wereld. Het hoofdkantoor bevindt zich op de Venco Campus in Eersel. Het ei-vormige gebouw is het meest duurzame en energiebesparende industriële gebouw van Europa en draagt het BREEAM Outstanding certificaat. Ons innovatieve karakter is letterlijk zichtbaar”, vertelt Van Asten trots. De Vencomatic Group telt meer dan 350 toegewijde medewerkers en heeft vestigingen in onder andere Brazilië, China, Spanje, Maleisië en Frankrijk.
Hoe waarborgen jullie de toekomst van Vencomatic Group?
“Cor van de Ven heeft het opleiden en ontwikkelen van mensen hoog in het vaandel staan. Hij realiseert zich goed dat zij de toekomst zijn van het bedrijf. We zijn in 2014 door Kenteq (momenteel SBB) genomineerd voor leerbedrijf van het jaar. Sindsdien krijgen we steeds meer aanvragen van studenten voor stages en afstudeeropdrachten. Zo’n 240 aanvragen per jaar. Van vmbo t/m wo niveau en van techniek tot marketing, bedrijfskunde of diertechnische opleidingen. Om studenten sneller duidelijkheid te geven over de stage- of afstudeer mogelijkheden binnen de Vencomatic, hebben we onze werkwijze aangepast.
Hoe heb je dat gedaan?
“Voorheen selecteerden we op basis van het CV. Dit kostte enorm veel tijd. Vaak zagen we interessante kandidaten, bijvoorbeeld studenten met ervaring in de pluimveesector of studenten die heel bewust voor ons bedrijf aanschreven, en gingen we intern een opdracht erbij zoeken of maken. Dat werkte voor beide partijen niet altijd even prettig omdat we niet direct wisten wat we elkaar konden bieden. Nu doen we het andersom. Onze productmanagers zijn verantwoordelijk voor de producten van de toekomst. Zij hebben openstaande vraagstukken, zo’n 25 per jaar. Die vraagstukken brengen we in kaart en zetten wij om naar een stage of afstudeeropdracht. Daarnaast stellen afdelingshoofden meewerkstages beschikbaar in de werkplaatsen of op kantoor. Die opdrachten schalen we in op vmbo, mbo, hbo of wo niveau. We kijken bij welke opleiding de opdracht het beste past. Zodra er nu een aanvraag binnenkomt, zien we meteen of we plek hebben. We kunnen alle aanvragen hierdoor veel sneller beantwoorden wat als erg prettig wordt ervaren door de studenten. We hebben veel betere matches en we zijn veel beter voorbereid op de toekomst. De aanvragen voor 2017/2018 komen nu weer binnen. Onze productmanagers en afdelingshoofden moeten dus al vooruit denken over waar ze de kennis, vaardigheden of ondersteuning van studenten nodig hebben in de tweede helft van het jaar of begin volgend jaar.”
Hoeveel stagiaires begeleiden jullie momenteel?
“We hebben nu 19 studenten in huis. Iedere student heeft een praktijkopleider, dat is de inhoudelijk expert, en een onderwijscoördinator, dat ben ik. Ik begeleid de studenten met het opstellen van het Vencomatic Group Onderwijs Plan (VGOP). We kijken samen met de student waar hij of zij staat, waar hij goed in is of wat hij wil verbeteren, wat hij wil leren in zijn stage etc. Het is dus niet alleen werken aan je opdracht, maar ook aan je persoonlijke ontwikkeling, de soft skills. We nemen ze ook mee naar ons productiebedrijf om te zien hoe onze producten gemaakt worden, maar ook naar de pluimveehouder om te horen hoe die zijn geld verdient met onze producten. Tijdens de stage houden we continu de vinger aan de pols via intervisiedagen, evaluaties, wekelijkse besprekingen, de praktijkopleider en we houden intensief contact met school. We proberen het beste uit iedere student te halen, waarbij hij zijn eigen grenzen leert op te zoeken. Daarmee halen we maximaal rendement uit de stage en maximale inzet voor ons bedrijf.”
Waarom zijn jullie zo actief met studenten?
“De studenten van nu zijn de toekomst van ons bedrijf. Als we nu niet actief ons personeel voor de toekomst opleiden, dan kunnen studenten niet de kennis ontwikkelen die we straks van ze verwachten. Daarbij krijgen ook studenten met een rugzak alle kansen bij ons. We zoeken niet alleen de beste van de klas, wij vinden motivatie en aansluiting binnen het bedrijf veel belangrijker.”
Welke opleiding volgen zij?
“We werken nauw samen met Summa College in Eindhoven, ROC Tilburg, Fontys Hogescholen in Eindhoven en Venlo en HAS Den Bosch en Venlo. Opleiden doe je immers samen. De studenten komen grotendeels vanuit de opleiding Dier- en Veehouderij, Bedrijfskunde & AgriBusiness, Werktuigbouwkunde, Mechatronica, Marketing, Administratie, International Business en HRM. Daarnaast bieden we ook regelmatig snuffelstages aan VMBO en HAVO leerlingen van het lokale Rythovius College, Pius-X college of Were-di.”
Hoe stimuleren jullie studenten voor de pluimveesector?
“Je merkt dat de pluimveesector niet de meest populaire of bekende studierichting is. Bij een koeienstal loop je nog wel eens binnen, maar een kippenstal is minder toegankelijk. Daar moet je douchen voordat je binnen mag bijvoorbeeld. Daardoor komen jongeren veel minder snel in aanraking met de pluimveehouderij. Om jongeren te stimuleren organiseren we regelmatig excursies voor studenten, maar ook voor docenten. Momenteel richten we ons vooral op de promotie van de techniek sector. Er is branche breed veel vraag naar technisch opgeleiden. We leiden basisschoolleerlingen rond bij Vencomatic en we geven gastlessen over bijvoorbeeld carrière planning op HBO opleidingen.”
Vencomatic Group doet er alles aan om de toekomst van het bedrijf en de kwaliteit van de pluimveehouderij veilig te stellen.
Meer informatie over VENCOMATIC GROUP:
Bekijk het complete bedrijfsprofiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!