Technologie, data en dieren: een mooie combinatie op HAS Hogeschool

  • Onderwijs & Training

In het domein dier bij HAS Hogeschool in Den Bosch en Venlo houden studenten zich volop bezig met de nieuwste technische snufjes. Lenny van Erp, lector Precision Livestock Farming, geeft aan RegioinBedrijf tekst en uitleg over deze boeiende ontwikkelingen.

Technologie, data en dieren: een mooie combinatie op HAS Hogeschool

Foto: Lenny van Erp, lector Precision Livestock Farming bij HAS Hogeschool

“Datatechnologie biedt volop mogelijkheden om slimmer en efficiënter te boeren. Met behulp van een hals of pootband bij koeien is het mogelijk om de hele dag te volgen hoe koeien zich verplaatsen. En dat levert weer nuttige informatie op over hun welzijn en gezondheid”, vertelt Lenny van Erp, lector Precision Livestock Farming hij HAS Hogeschool in Den Bosch en Venlo.

Voorspellen

“Als een koe veel ligt en weinig loopt, kan het zijn dat ze kreupel is”, zegt Van Erp. “Het systeem kan een boer daarop attenderen. Op dit moment is het nog nodig dat de boer zelf gaat kijken wat de koe mankeert: het kan bijvoorbeeld ook mastitis - dat is uierontsteking - zijn. Maar in de toekomst willen we aan de hand van gedrag kunnen voorspellen welke koe kreupel wordt, zodat je dat kunt voorkomen.”

Van Erp bekleedt het kernlectoraat van het domein dier van HAS Hogeschool in Den Bosch en Venlo. Food, Plant, Natuur & Leefomgeving en Business & Ondernemerschap zijn de andere domeinen waarop de hogeschool actief is. “In het domein dier is veel aandacht voor data en technologie”, zegt Van Erp. “Sommige systemen zijn nu voor boeren nog wat duur, maar het komt er echt aan. Er zijn heel veel mogelijkheden.

Hoestmonitor bij varkens

Van Erp en haar studenten testen die nieuwe technologieën. Naast de plaatsbepaling bij koeien met een halsband, onderzochten ze bijvoorbeeld de hoestmonitor voor varkens: een systeem dat de gezondheid van dieren in de gaten houdt via het geluid dat ze produceren. Studenten experimenteren ook met een camerasysteem dat de activiteit van kippen meet. De opdrachten voor afstudeerprojecten komen uit het bedrijfsleven: vaak van producenten voor de agrarische sector.

Leren in de praktijk

Deels vinden die proefprojecten plaats in twee melkveebedrijven waarmee HAS Hogeschool samenwerkt. “Die hangen we helemaal vol met technologie”, vertelt Van Erp. “We doen er natuurlijk alleen onderzoek dat niet ingrijpt in de bedrijfsvoering. Voor studenten biedt het de mogelijkheid echt in de stal te werken, zodat ze de praktijk kunnen zien.”
HAS Hogeschool werkt al twee jaar samen met Hoeve Boveneind in Herwijnen, waar onder andere de plaatsbepaling en activiteit van koeien met hals- en pootbanden wordt getest. Nieuw is de samenwerking met Melkveehouderij Pels in Empel. “We hebben voor daar een body condition camera aangeschaft, die twee keer per dag van bovenaf foto’s maakt van de koeien”, zegt Van Erp.

Problemen voorkomen

De koeien worden automatisch gekiekt als ze naar de melkstal lopen. “Als een koe te dik of juist te dun is, is dat niet goed”, legt Van Erp uit. “We willen afwijkingen heel vroeg opsporen, zodat een boer bijvoorbeeld het voerregime kan aanpassen. Zo kun je problemen voorkomen. Dat is in het belang van het welzijn van de koe, en natuurlijk ook in het belang van de boer.”

Katten

Naast met koeien, varkens en kippen werkt Van Erp ook met gezelschapsdieren. De mogelijkheden van het plaatsbepalingssysteem test ze nu ook bij katten. “We willen kijken of er een verband is tussen obesitas en de activiteiten van katten.”

Opleidingen binnen het domein dier bij HAS Hogeschool zijn onder andere de studie Dier- en veehouderij en de Specialisatie Dier bij Toegepaste Biologie. Ook bij Bedrijfskunde en agribusiness, International Food en Agribusiness en International Farm Management zijn er studenten die zich toeleggen op dieren. Van Erp verzorgt bovendien een minor Smart Farming.

Auteur: Marten van de Wier

Meer informatie over HAS Hogeschool:

Bekijk het complete profiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!