Vakgerichte opleidingen Avans+ goud waard voor bedrijfsleven
- 9 mei, 2019
- Bouw
De ontwikkelingen in de techniek en bouw volgen elkaar snel op. Het is daarom belangrijk dat medewerkers van bedrijven op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen om mee te kunnen in deze veranderende markt. Avans+ biedt vakgerichte opleidingen op het gebied van Beheer & Onderhoud, BIM, Bouwmanagement, Installatietechniek en Pipelines.
‘Avans+ is een dochter van Avans Hogeschool en biedt voor technische professionals opleidingen die variëren van trainingen van een dag tot complete masteropleidingen’, zegt opleidingsmanager voor installatietechnische opleidingen Leo Labega. ‘Onze studenten werken al bij een bedrijf en komen daarnaast regelmatig samen voor de lesbijeenkomsten, welke worden verzorgd door experts in hun vakgebied, die de lesstof bovendien ook nog eens goed en in de actuele context kunnen overbrengen op de deelnemers.’
De beste optie kiezen
Als voorbeeld noemt Labega de Hogere installatietechniek (HIT)-opleidingen met hun wekelijkse middag-avond bijeenkomsten. ‘Binnen onze opleidingen Installatietechniek is nagedacht over de integratie van de werktuigkundige (W) en elektrotechnische (E) disciplines. Binnen de HIT opleidingen worden namelijk juist de bedenkers van installatietechnische concepten opgeleid.
Vanuit de HIT-E en HIT-W werken deelnemers vanuit integraal perspectief daarom samen aan een ontwerp en bepalen ze gezamenlijk welke keuzes er gemaakt worden. Vaak gaat het er daarbij om, welke installatie het beste past in een complex gebouw als een ziekenhuis of een hotel, waarbij ook rekening dient te worden gehouden met de energietransitie. Hiervoor zijn talloze mogelijkheden beschikbaar. Denk bijvoorbeeld aan een warmtepomp, WKO, een waterstofinstallatie, elektrische ketels, stadsverwarming, zonnepanelen of toch nog gasgestookte verwarming. De opdracht voor deelnemers is om uit te leggen hoe de verschillende mogelijkheden werken, te berekenen , wat het effect is op duurzaamheid, energetische of circulaire ambities en wat de levensduurkosten zijn, zodat in overleg met een opdrachtgever slimme keuzes gemaakt worden.’
Klanten die kandidaten voor de HIT-opleiding aandragen, zijn onder meer ingenieursbureaus en installatiebedrijven, maar bijvoorbeeld ook het Rijksvastgoedbedrijf. ‘De markt schreeuwt om mensen die innovatieve installatieplannen voor gebouwen kunnen bedenken. Dat maakt onze opleidingen ook zo waardevol voor het bedrijfsleven’, aldus Labega.
Digitaal ontwerpen
Voor de BIM (Building Information Modeling) opleidingen geldt volgens de opleidingsmanager hetzelfde. ‘In de bouw gaan jaarlijks miljarden euro’s verloren als gevolg van faalkosten bij projecten. BIM is een manier van ontwerpen en bouwen, waarbij alle betrokkenen het gebouw of de constructie en de installaties inclusief alle technische specificaties in een gezamenlijk en dus ook eenduidig 3D-model digitaal opbouwen. Het eerst digitaal ontwerpen en opleveren van bouwprojecten zorgt ervoor dat de kans op fouten en daarmee verlies van tijd en geld kleiner wordt tijdens de uitvoering van de bouw en dat er tijdens het ontwerp al rekening wordt gehouden met het beheer en onderhoud en zelfs met een circulaire bouw.
Benieuwd wat Avans+ voor uw organisatie kan betekenen? Kijk dan eens op www.avansplus.nl.
Auteur: Gerben van den Broek
Meer informatie over Avans+:
Bekijk het complete profiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!