‘We weten steeds beter wat er binnen een productieproces speelt’

  • Technologie

De business units binnen het netwerk van Actemium ondersteunen klanten in uiteenlopende industriële sectoren bij het optimaal ontwerpen, bouwen en onderhouden van hun productieprocessen. Diverse technologische ontwikkelingen maken het werk steeds uitdagender.

‘We weten steeds beter wat er binnen een productieproces speelt’

Foto: Peter Derks, vertegenwoordiger van Actemium in Nederland

Actemium is een merknaam van het Franse concern VINCI, vertelt Peter Derks, vertegenwoordiger van Actemium in Nederland. “Actemium omvat een netwerk van zo’n 300 autonoom opererende business units in 38 landen. Onder de Actemium-vlag ondersteunen deze business units hun klanten bij het ontwerpen, bouwen en onderhouden van hun fabrieken en industriële processen.” Derks geeft het voorbeeld van een klant die een nieuwe productielijn wil inrichten. “In de ontwerpfase denken onze engineers, vanuit hun kennis van automatisering en industriële processen, mee over de optimale inrichting van zo’n lijn. Vervolgens kunnen we de betreffende lijn desgewenst ook bouwen, inclusief het projectmanagement dat daarbij komt kijken. Staat de lijn er eenmaal, dan kunnen we ook het onderhoud verzorgen op basis van langjarige servicecontracten. We zijn kortom een technische dienstverlener in de breedste zin des woords.”

Snel schakelen

In Noord-Brabant beschikt Actemium over verschillende business units op locaties in Veghel en Eindhoven.. Binnen Brabant ligt de focus op de sectoren feed, food, beverage, chemie en pharma, schetst Derks. “We werken veelal voor de grotere multinationals in deze bedrijfstakken, zoals Danone, Mars, Heineken en Bavaria. Dat doen we in Brabant met zo’n 300 mensen, van de ongeveer 900 mensen in Nederland in totaal. We steken overigens regelmatig met onze klanten de landsgrenzen over, naar productielocaties in het buitenland.” Voordeel van de werkwijze met autonoom opererende business units is volgens Derks het feit dat zij snel kunnen schakelen. “Door de human sized business units, met hun korte lijnen en flexibele teams, staan we dicht bij de klant.”

Industrie 4.0

Dicht bij de klant staan is geen overbodige luxe, zeker niet in een tijd waarin er van alles staat te gebeuren. Belangrijke ontwikkeling is de transitie naar meer digitalisering binnen de fabrieksmuren, ook wel bekend als Industrie 4.0 of Smart Industry, schetst Derks. “Er gebeurt momenteel enorm veel op het gebied van digitalisering; steeds meer bedrijfsprocessen worden geautomatiseerd en geïntegreerd in de logistieke keten, nieuwe technieken worden geïntroduceerd en de hoeveelheid data die daaruit voortvloeit stijgt enorm. Deze digitalisering en informatisering leidt ondere andere tot grotere behoefte aan manufacturing intelligence. Meer inzicht en daarmee ook de mogelijkheid tot snellere en betere besluitvorming in de sturing van de productieprocessen.”

Voorspelbaar onderhoud

De toename in inzicht leidt ertoe dat productieprocessen steeds beter voorspelbaar worden, schetst Derks. “Uit alle data die uit een productielijn komen kunnen we trends analyseren, die de klant vervolgens weer kan gebruiken in zijn besluitvorming. Neem onderhoud; was het voorheen zo dat je een machine bij gepland onderhoud controleerde of zelfs pas repareerde als hij kuren begon te vertonen, dankzij de technologie kunnen we tegenwoordig steeds beter vooraf voorspellen wannéér een machine of productielijn onderhoud nodig gaat hebben. Op die manier kun je technische problemen voorkomen, en dat leidt tot efficiënter onderhoud en minder downtime.”

Augmented reality

Ook augmented reality (AR) wordt steeds belangrijker, voorziet Derks. “Niet voor niets zijn we recent de samenwerking aangegaan met Fieldbit, een voorloper op het gebied van AR-oplossingen. Met augmented reality kun je, via een smart glass of je smartphone, allerlei informatie oproepen over de productielijn waar je naar kijkt, en kun je als het ware door een machine heen kijken. Dat leidt tot allerlei voordelen op het gebied van onderhoud en bediening, en bijvoorbeeld ook bij de opleiding van serviceteams. Momenteel zijn we bezig om AR-oplossingen in pilots te testen en te stroomlijnen.”

Drones

Andere pilots richten zich op het gebruik van drones, vervolgt Derks. “Hoge magazijnen moeten vaak gecontroleerd worden op zaken als temperatuur en vochtigheid; de omstandigheden voor opslag moeten immers optimaal zijn. Die metingen gebeuren nu nog handmatig, maar wij onderzoeken hoe je daarvoor drones kunt inzetten. Een stuk veiliger en efficiënter.”

Industriële proeftuin

Alle nieuwe ontwikkelingen komen samen in het Edulab: een door Actemium opgezette industriële proeftuin. Derks: “Deze ‘proeffabriek’ in Veghel gebruiken we om nieuwe ontwikkelingen te kunnen testen. Maar het Edulab is vooral ook bedoeld om studenten van de Brabantse hogescholen Avans en Fontys te laten kennismaken met de techniek van morgen. Dat levert voordeel op voor beide partijen: de studenten kunnen in het Edulab vrijuit werken aan uitdagende projecten, terwijl het voor ons een manier is om op een laagdrempelige manier in contact te komen met de werknemers van morgen.” Al met al een dynamisch tijd, benadrukt Derks. “Wij zitten in elk geval niet stil.”

Auteur: Joost Peters

Meer informatie over ACTEMIUM:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!